פסיכיאטריה

שיעור גבוה של דיכאון לפני הלידה ואחריה באבות (מתוך ה- JAMA)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מטה-אנליזה שפורסמה ב- 19 במאי בירחון Journal of the American Medical Association, עולה כי יותר מ- 10% מהאבות חווים דיכאון טרם הלידה ולאחריה, כאשר השיעור הגבוה ביותר נמדד 3 עד 6 חודשים לאחר הלידה.

לדברי החוקרים, על אף שמידע בנוגע לדיכאון טרום לידתי ולאחר הלידה באמהות הינו מבוסס, מידע לגבי דיכאון אבהי הינו דל ולא עקבי.  שכיחות התופעה, גורמי הסיכון לה והשלכותיה אינם מובנים דיים ולא קיבלו די תשומת לב מחוקרים ורופאים.

במטה-אנליזה הנוכחית ביקשו החוקרים להעריך אומדנים לשכיחות דיכאון אבהי והקשר שלו להופעת דיכאון באם.

לצורך המחקר נותחו 43 מחקרים ממספר מדינות, שרובם בוצעו בעשור האחרון.  סה”כ נכללו 28,004 אבות מעל גיל 18 שנים.

מתוצאות המחקר עולה כי קיימת הערכת שכיחות כוללת של 10.4% עבור דיכאון אבהי המופיע בין השליש הראשון של ההיריון ועד חלוף שנה מן הלידה (95% CI, 8.5% 12.7%).  שיעורי הדיכאון הגבוהים ביותר הופיעו 3 עד 6 חודשים לאחר הלידה ועמדו על 25.6% (95% CI, 17.3% 36.1%), בעוד שבשלושת החודשים הראשונים לאחר הלידה הודגמו השיעורים הנמוכים ביותר ועמדו על 7.7% (95% CI, 5.3% 11.1%).  החוקרים מסייגים את ממצאיהם לאור מיעוט מחקרים הדנים בתקופה שבין 3 עד 6 חודשים לאחר הלידה.

היחס המוערך בין תסמיני דיכאון אבהיים ואימהיים היה חיובי ובינוני בעוצמתו (r = 0.308; 95% CI, 0.228 0.384).  כלומר ככל שתסמיני הדיכאון של הורה אחד החריפו כך נטו להחריף גם תסמיניו של ההורה השני.  הממצא אינו מצביע על כיוונו של הקשר שנמצא ייתכן כי מקור הדיכאון באם, באב, בתהליכים משפחתיים או באופיו של התינוק החדש.

כמו כן, מחקרים שמקורם בארצות הברית דיווחו על שיעור ממוצע גבוה יותר של דיכאון לפני הלידה ואחריה, אשר עמד על 14.1% (95% CI, 10.9% 18.0%), בהשוואה לממוצע השיעורים ממדינות אחרות, אשר עמד על 8.2% (95% CI, 5.9% 11.1%).

לטענת החוקרים, הממצא על פיו אבות לעתיד ואבות חדשים חווים דיכאון, מעלה את הצורך בביצוע יותר בדיקות סקר והפניות  למטפלים מתאימים, ובכך למנוע את השפעת הדיכאון על מאפיינים התפתחותיים ורגשיים בילד הצעיר.  החוקרים מוסיפים כי לאור הקשר שהודגם בין דיכאון אימהי ואבהי, על המטפל המאבחן דיכאון בקרב אחד ההורים לבדוק האם קיימים תסמיני דיכאון גם בהורה השני.  כמו כן, התערבויות טיפוליות המכוונות לזוג או למסגרת המשפחתית עשויות להיות יעילות יותר במקום טיפולים פרטניים במצבים מסוימים.

החוקרים מודעים לכך שהתפיסה הכללית גורסת כי דיכאון הקשור ללידה הינו תופעת המיוחסת לאמהות בעיקר, ומסבירים כי יש להבין כי שינויי מצב רוח באבות עשויים למעשה לסמל תסמיני דיכאון.

בכוונת החוקרים לערוך מחקר שיבדוק אימהות ואבות מן השליש הראשון של ההיריון ועד לשישה חודשים לאחר הלידה, תוך התמקדות בקשר של דיכאון בכל אחד מההורים למצב היחסים ביניהם ותפיסת ההורות בעיניהם.

המומחים משבחים את המטה-אנליזה, באומרם כי המסר הבסיסי והחשוב ביותר העולה ממנה, הינו עצם קיום דיכאון סביב הלידה באבות ולא רק באמהות.  לדבריהם, אב הסובל מדיכאון עשוי שלא להקשר כראוי לתינוק החדש, תופעה שעלולה להשפיע על התפתחות התינוק.  יחד עם זאת השערה זו אינה מבוססת כפי שהיא ידועה בקרב אימהות הסובלות מדיכאון סביב הלידה, ועל כן קוראים המומחים לבצע מחקרים נוספים לבדיקת השפעות דיכאון אבהי על הילד.

JAMA. 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין חשיפה משמעותית יותר לדו-תחמוצת החנקן וחומר חלקיקי קטן מ-10 מיקרומטר ובין סיכון מוגבר לאשפוז חוזר בשל אי-ספיקת לב בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב וכלי דם הינה הגורם […]

  • מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין טיפול באנטגוניסטים לקולטן α-1 – Doxazosin, Terazosin או Alfuzosin – ובין סיכון מופחת לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים, בהשוואה לטיפולים תרופתיים אחרים. השערת המחקר הייתה כי עליה בזמינות אנרגיה במוח עשויה להאט או למנוע תהליכים נוירו-דגנרטיביים, ייתכן הודות להפחתת הצטברות […]

  • ניהול מקרי שלפוחיות ופוסטולות בילודים בני פחות מ-60 יום ללא חום שהוערכו דרמטולוגית (Pediatrics)

    ניהול מקרי שלפוחיות ופוסטולות בילודים בני פחות מ-60 יום ללא חום שהוערכו דרמטולוגית (Pediatrics)

    מטרת מחקר זה, שפורסם לאחרונה ב-PEDIATRICS, היתה להעריך את הניהול הרפואי ותוצאותי במקרים בהם ילודים בני פחות מ-60 יום ללא חום הוערכו על ידי רופאי העור לאור הופעת שלפוחיות ו/או פוסטולות. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את הסקירה ומוסיף מהערותיו.

  • הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    כשל גדילה, כפי שבא לידי ביטוי בהיקף הראש בשחרור של ילודים עם פגות קיצונית, נמצא כקשור לתוצאות התפתחותיות והתנהגותיות בגיל שנתיים, כך פורסם ב- Journal of Perinatology ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    רמות אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם מנבאות סוכרת הריונית (Diabetes Care)

    במאמר שפורסם בכתב העת Diabetes Care מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם עשוי לסייע בחיזוי הסיכון לסוכרת הריונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין ריכוזי אלבומין מסוכרר בדם בהיריון מוקדם ובאמצע ההיריון ובין הסיכון לאבחנה של סוכרת הריונית. החוקרים מדדו את ריכוזי אלבומין מסוכרר […]

  • קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישרו התוויה חדשה לטיפול בקרם Roflumilast בריכוז 0.15% כנגד אטופיק דרמטיטיס בדרגה קלה-עד-בינונית במבוגרים וילדים מגיל שש שנים ומעלה. המומחים מסבירים כי קרם Roflumilast, אשר פותח ע”י חברת Arcutis Biotherapeutics, הינו מעכב PDE-4 מקומי ללא-סטרואידים, אשר אושר בעבר בריכוזים גבוהים לטיפול בסבוריאה ופסוריאזיס רובדי. האישור הנוכחי מבוסס […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי פעילות גופנית עשויה לסייע בהקלה על תסמיני דיכאון בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פעילות גופנית זוהתה כטיפול תא-תרופתי מבטיח להקלה על דיכאון, אך עדיין קיימת מחלוקת באשר לסוג הפעילות היעיל ביותר. מטרתם כעת הייתה להשוות ולדרג את […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה