פסיכיאטריה

קיים קשר בין ליקוי קוגניטיבי ומחלת צליאק (מתוך Archives of Neurology)

ממחקר חדש, שפורסם במהדורת אוקטובר של Archives of Neurology, עולה כי בחלק מהמקרים, ליקוי קוגניטיבי יכול לבוא לאחר הופעה או הרעה של מחלת צליאק.

במחקר השתתפו 13 נבדקים, שחוו מהלך של ירידה קוגניטיבית תוך שנתיים של הופעת מחלת צליאק סימפטומטית בבגרות או לאחר החמרה קשה של המחלה. הנבדקים אותרו מהרישומים הרפואיים של Mayo Clinic בתקופה, שבין האחד בינואר 1970 ועד ל-31 בדצמבר 2005.

גיל החציון של מהלך הליקוי הקוגניטיבי היה 64. הליקוי הקוגניטיבי הופיע ביחד עם הופעת סימפטומים או עם החמרת התלונות במערכת העיכול בחמישה נבדקים. המאפיינים הכי נפוצים היו שיכחון, אי יכולת לבצע חישובים מתמטיים, בלבול ושינוי באישיות.

באופן מפתיע, שלושה נבדקים אובחנו בהתחלה עם אפשרות של מחלת Creutzfeldt-Jakob עקב המהלך שהתקדם במהירות.

תשעה נבדקים השלימו את מבחן קצר של מצב מנטלי. הניקוד הממוצע היה 28 (מתוך סך של 38 נקודות), דבר המצביע על ליקוי קוגניטיבי בינוני. לעשרה נבדקים הייתה אטקסיה, מתוכם לארבעה הייתה גם נוירופתיה פריפרית.

לשישה נבדקים היו חסרים תזונתיים בפולט, בויטמין B12, בויטמין E או בשילוב שלהם, אך מתן תחליפים לא שיפר את הסימפטומים הנוירולוגיים בנבדקים אלה. לאחר דיאטה דלת גלוטן, הקוגניציה השתפרה או התייצבה בשלושה נבדקים.

לדברי החוקרים, המנגנון של ליקוי קוגניטיבי נשאר קשה להבנה במחלת צליאק. נבדקים עם מחלת צליאק ואטקסיה, אך ללא תלונות קוגניטיביות הצליחו פחות במבחנים נוירו-פסיכולוגיים בהשוואה לנבדקי ביקורת המותאמים להם עבור גיל ומין. דבר זה מציע על קיום של תהליך נוירו פתולוגי כרוני.

אוטואימוניות המערבת את מערכת העצבים המרכזית היא מנגנון אפשרי נוסף.

Arch Neurol 2006;63:1440-1446

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה