פסיכיאטריה

האם טיפול בהיפרקום יעיל במידה שווה לטיפול בציטלופרם בחולי דיכאון מתון? (מתוך Pharmacopsychiatry)


ממחקר שנערך לאחרונה, עולה כי טיפול בתמצית היפרקום (hypericum extract STW3-VI) אינו טוב פחות מטיפול בציטלופרם (CIPRAMIL), ועדיף על מתן פלצבו. המחקר פורסם בכתב העת לפסיכיאטריה פרמקולוגית (Pharmacopsychiatry).

מטרת המחקר, שנעשה כמחקר קליני אקראי, כפול סמיות ובבקרת פלצבו הייתה להדגים את חוסר הנחיתות ואת בטיחות השימוש בתמצית היפרקום במתן חד יומי לטיפול בחולי דיכאון מתון, וזאת בהשוואה ל-SSRI מסוג ציטלופרם במינון של 20 מ”ג. כמו כן שאפו החוקרים להראות את עדיפות היפרקום על פני פלצבו.

במהלך שלב ששת שבועות הטיפול, מהלך הדכאון תועד תוך שימוש ב-HAMD, במדרג על פי von Zerssen’s Adjective Mood (BfS), ובמדרג CGI.

במחקר השתתפו 388 מטופלי חוץ הסובלים מדיכאון מתון. הבטיחות של תמצית היפרקום והאופן בו נסבל הטיפול בהשוואה לציטלופרם ולפלצבו נחקר על בסיס CGI, הארעות תופעות לוואי ומעקב אחר מדדים מעבדתיים וסימנים חיוניים.

מתוצאות המחקר, עולה כי מערכי בסיס כמעט זהים של 21.9 +/- 1.2 נקודות במטופלים בתמצית היפרקום, 21.8 +/- 1.2 נקודות במטופלי ציטלופרם ו-22.0 +/- 1.2 נקודות במקבלי הפלצבו, ניקוד ה-HAMD ירד ל- 10.3 +/- 6.4 נקודות במטופלים בתמצית היפרקום, 10.3 +/- 6.4 נקודות במטופלי ציטלופרם ול-13.0 +/- 6.9 נקודות במקבלי הפלצבו.

בהתבסס על תוצאות אלו הודגמה היעילות השווה סטטיסטית של טיפול בתמצית היפרקום לזו של טיפול בציטלופרם, והעדיפות של טיפול זה על פני פלצבו.

בסיום הטיפול, 54.2% מהמטופלים בתמצית היפרקום, 55.9% מהמטופלים בציטלופרם ו-39.2% ממקבלי הפלצבו הוערכו כמגיבים לטיפול.

מדדי היעילות השניים, כלומר שינוי ב- BfS, ב-CGI, ומספר המגיבים לטיפול, הראו כי קבוצת המטופלים בהיפרקום לא נמצאה שונה סטטיסטית מקבוצת המטופלים בציטלופרם. ממדים אלו אף הראו עדיפות משמעותית לקבוצת המטופלים בהיפרקום על פני קבוצת מקבלי הפלצבו.

היקף תופעות הלוואי, שהוגדרו כקשורות בצורה “וודאית”, “סבירה” או “אפשרית” לתרופות המחקר, היה גדול יותר משמעותית בקבוצת המטופלים בציטלופרם. במרבית המקרים העריכו החוקרים את האופן בו נסבלו היפרקום וציטלופרם על ידי המטופלים כ-“טוב” או “טוב מאוד”.

מהתוצאות עולה, כי מחקר זה מדגים את חוסר הנחיתות של תמצית היפרקום בהשוואה לציטלופרם, ואת העדיפות של שני התרכיבים הפעילים הללו על פני פלצבו. כמו כן, הודגמה הבטיחות העדיפה של היפרקום על פני ציטלופרם, שאף הודגמה כנסבלת בצורה טובה יותר.

תוצאות אלו חושפות כי תמצית היפרקום מהווה תחליף טוב לחומרים כימיים נוגדי דיכאון מוגדרים, לטיפול במטופלים שאינם מאושפזים הסובלים מדיכאון מתון.

Pharmacopsychiatry 2006 Mar;39(2):66-75

הערת מערכת:

יש לציין שההיפרקום כיום גם נרשם כתרופה, ומשווק בישראל ע”י חברת רפא תחת שם המותג Remotiv

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה