פסיכיאטריה

רצפטורים לסרטונין משפיעים על התגובה לדחק

תוצאותיו של מחקר שהוצג במסגרת הפגישה השנתית של ה-Society for Neuroscience מעידות כי הריכוז היחסי של רצפטורי סרטונין מעוררים ומעכבים באמיגדלה ובקורטקס הפרה-פרונטלי של המוח משפיע על אופן התגובה של אדם לדחק ועשוי אף לאפשר חיזוי של הסיכון להתפתחות הפרעת מצב-רוח.

החוקר הראשי, ד”ר Hariri, מסביר כי מעניין לגלות מהן המערכות המוחיות והגנים הפועלים במוח הגורמים להופעת הבדלים אינדיבידואלים במבנה האישיות, במזג האדם ובמצב הרוח. הוא מוסיף כי במידה מסוימת הם עשויים לשמש כסמנים מוקדמים של פגיעות להתפתחות מחלה פסיכיאטרית.

הוא מסביר כי במחקר הנוכחי השתמשו בשתי טכניקות הדמיה, ב-positron emission tomography (או PET), המאפשרת לבחון מטרות מולקולריות ספציפיות במוח, וב-functional magnetic resonance imaging (או fMRI), המאפשרת להבחין אילו אזורים במוח מופעלים במהלך הופעת התנהגות מסוימת.

החוקר מציין כי קבלת מידע בשתי השיטות דרושה לצורך ניתוח החומרים המולקולריים הקובעים את תפקוד המוח ואת ההתנהגות.

החוקרים השתמשו ב-PET בכדי לקבוע את הפיזור המקומי של 5-HT1a (רצפטורים המעכבים שחרור סרטונין מהנוירון) ושל 5-HT2a (רצפטורים אקסיטטורים הגורמים לשחרור סרטונין) ב-subgenual prefrontal cortex ובאמיגדלה. אותם נבדקים עברו סריקת fMRI של האמיגדלה כשהם הסתכלו בתמונות המציגות הבעות פנים כעוסות ומפוחדות.

החוקרים גילו כי בנבדקים שבהם נמצא יחס נמוך יותר בין רצפטורי ה-5-HT1a לרצפטורי ה-5-HT2a ב-subgenual prefrontal cortex הופיעה ריאקטיביות מוגברת באמיגדלה במהלך צפיה בתמונות  (p = 0.003).

ד”ר Hariri מסביר כי האמיגדלה חשובה ביצירת התנהגות רגשית וביצירת התעוררות בתגובה לדחק. לדבריו, המחקר מעיד כי במידה וישנם יותר רצפטורים מפעילים בקורטקס הפרה-פרונטלי, יכולה הרמה המוגברת של הסרטונין לעכב את האמיגדלה.

הוא מוסיף כי המחקר הבא יבחן השפעות גנטיות ספציפיות על דפוס זה של פעילות רצפטורי ה-5HT1a וה-5HT2a ואת תגובת האמיגדלה. הוא ממשיך ומסביר כי הבנת אופן הפעולה של רצפטורים אלה בהשפעה על תפקוד המוח תאפשר פיתוח תרופות טובות יותר הפועלות על הרצפטורים הללו בדרכים ספיצפיות מאוד, ואולי אף תרופות שיותאמו לפעולה באזורי מוח ספציפיים.

מצד שני, הוא מאמין כי העבודה תסייע בזיהוי אנשים שיגיבו טוב יותר לטיפול התנהגותי. הוא מסביר כי במידה ויתגלה וריאנט גנטי מסוים הגורם לשינויים באופן הבקרה על התעוררות רגשית, יתכן שאנשים אלה יפיקו תועלות מירבית מטיפול התנהגותי שיאפשר להם לשפר את הבקרה על אופן התנהגות זה.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה