פסיכיאטריה

טיפול CBT משולב עם תרופתי במסגרת הרפואה הראשונית אפשרי ויעיל (Arch Gen Psychiatry)

מהי הגישה המתאימה ביותר לטיפול בהפרעות פניקה במסגרת המרפאה הראשונית ? שאלה זו ניסו לבחון חוקרים המציגים את תוצאות מחקרם כעת ב-Arch Gen Psychiatry . ע”פ תוצאות מחקרם עולה כי גישה המשלבת טיפול קוגנטיבי (CBT) יחד עם טיפול תרופתי משיגה תוצאות עדיפות על הגישה הסטנדרטית המקובלת ברפואה ראשונית.

הרקע לקיום המחקר הוא העובדה שמעט מחקרים נעשו לגבי טיפול בהפרעות פניקה ברפואה הראשונית, למרות שהפרעות אלה הינן שכיחות, ולעיתים קרובות גורמות לאי תפקוד בקרב מטופלים. מחקרים רבים עסקו בטיפול בדכאון ברפואה הראשונית, אך רק מעט מאוד עבודות בדקו את הטיפול בהפרעות פניקה.

מטרת המחקר הייתה כאמור לבחון את יישום הגישה המשלבת CBT עם טיפול פרמקולוגי במסגרת הרפואה הראשונית. המחקר היה אקראי, מבוקר והשווה בין קבוצת ההתערבות לבין טיפול מקובל.

המחקר בוצע ב-6 מרפאות ראשוניות הקשורות ל-3 בתי ספר לרפואה המשרתות אוכלוסיה מגוונת מבחינת אתנית וסוציואקונומית. השתתפו במחקר 232 מטופלים אשר עמדו בקריטריונים של DSM-IV המגדירים הפרעת פניקה. נכללו במחקר מטופלים הסובלים מהפרעות נפשיות ו/או גופניות במידה ואלו לא היו עם התווית נגד לטיפול או שהיה בהם אלמנט של סיכון חיים.

ההתערבות כללה 6 מפגשים שהתקיימו במהלך של 12 שבועות של תרפיה התנהגותית-קוגנטיבית (CBT) אשר הותאמה לתשתית הרפואה הראשונית, ומעקב טלפוני במשך 9 חודשים נוספים. כמו כן נעשה שימוש באלוגריתם של טיפול תרופתי שסופק ע”י הרופא הראשוני עם הדרכה של פסיכיאטר. מומחים בטיפול התנהגותי הדריכו את הרופאים הראשוניים בטיפול ב-CBT להפרעות פניקה, הן במישור ההתנהגותי והן במישור התרופתי.

נקודות הקצה העיקריות שנמדדו במחקר היו שיעור המטופלים ללא התקפות פניקה בחודש האחרון, חרדה מוקדמת מינימלית, וציון במדד אגרופוביה (פחד ממקומות פתוחים) נמוך מ-10 בשאלון פחד, ותגובה (שנמדדה במדד רגישות לחרדה מתחת לציון 20) ושינוי לאורך זמן במדד ה-WHO לאי תפקוד.

התוצאות הראו שקבוצת ההתערבות נהנתה משיפור ביחס לקבוצת הבקרה, עם ציונים גבוהים באופן משמעותי ומובהק: ב-3 החודשים הראשונים 20% מקבוצת ההתערבות לעומת 12% מקבוצת הבקרה היו ללא התקפי פניקה, ולאחר 12 חודש השיעורים היו 29% ו-16% בהתאמה. מבחינת שיעורי התגובה אלו היו 46% לעומת 27% בהתאמה לאחר 3 חודשים, ו-63% לעומת 38% לאחר 12 חודש.

גם מבחינת מדד אי התפקוד של ה-WHO נמצא שיפור גדול יותר בניקוד בקבוצת ההתערבות. תוצאות אלה הושגו למרות שיעורים דומים של הדרכה תרופתית מתאימה שניתנה לשתי הקבוצות.

החוקרים מסכמים איפוא שהדרכה באמצעות שיטות מוכחות של  CBT וטיפול תרופתי הניתנות במשולב במסגרת הרפואה הראשונית עם תמיכה והדרכה של מומחים לבריאות התנהגותית הינה אפשרית ואפקטיבית באופן מובהק יותר מאשר הגישה הקונבנציונלית ברפואה הראשונית של טיפול בהפרעות פניקה.

Arch Gen Psychiatry. 2005;62:290-298.

 

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

  • האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה