רוקחות-פרמקולוגיה

טיפול אנטיביוטי מניעתי לשיפור סיכויי ההישרדות בחולים עם כוויות (מתוך BMJ)

טיפול אנטיביוטי מניעתי עשוי לשפר את סיכויי ההישרדות של פצועים עם כוויות, כך עולה ממטה-אנליזה חדשה, אם כי החוקרים מודים כי איכות העדויות התומכות בכך הוא חלש.

לדברי החוקרים, מספר גורמים מעלים את הסיכון לזיהומים בחולים עם כוויות, עם זאת, קיים קונצנזוס רחב ואחיד בספרות הרפואית הנוכחית, לפיו אין מקום לטיפול אנטיביוטי סיסטמי לחולים עם כוויות חמורות.

עם זאת, בסקירה הנוכחית, החוקרים מצאו כי טיפול אנטיביוטי מניעתי, סיסטמי, הפחית את הסיכויים לתמותה באשפוז בקרוב ל-50%.

ד”ר מיכל פאוול ושות’, מהמרכז הרפואי רבין בפתח-תקווה, כותבים כי באופן תיאורטי, אין מקום להפתעה. טיפול אנטיביוטי מניעתי מפחית תמותה, בקטרמיה ודלקת ריאות על-רקע הנשמה מכאנית בחולים המאושפזים ביחידות טיפול נמרץ. דמיון בין חולים המאושפזים ביחידות טיפול נמרץ ובחולים עם כוויות מצביעים על תועלת דומה לטיפול מניעתי.

עם זאת, ההמלצות לטיפול אינן מתייחסות לטיפול אנטיביוטי מניעתי, סיסטמי, או מציינות באופן מפורש כי טיפול אנטיביוטי מניעתי אינו מומלץ.

הסיבות שצוטטו להעדר המקום לטיפול אנטיביוטי מניעתי לחולים עם כוויות, כוללות העדר תועלת וסיכון מוגבר לתופעות לוואי, בעיקר CDAC (Clostridium Difficile-Associated Colitis) וסלקציה של פתוגנים עמידים לאנטיביוטיקות.

במטרה להבין את היתרונות והסיכונים של טיפול אנטיביוטי מניעתי בתנאים אלו, ד”ר פאוול ושותפיה ערכו סקירה סיסטמית ומטה-אנליזה של הנתונים מ-17 מחקרים מבוקרים. המחקרים פורסמו בין השנים 1966 ו-2009, וכללו 1113 חולים. בכל מחקר נערכה השוואה בין צורה מסוימת של טיפול מניעתי סיסטמי, לא-נספג, או מקומי ובין פלסבו או העדר טיפול.

מרבית המחקרים גייסו חולים עם כוויות בלמעלה מ-20% משטח הגוף.

החוקרים מדווחים כי טיפול אנטיביוטי מניעתי, סיסטמי, ניתן למשך 4-14 ימים לאחר האשפוז, הביאה להפחתת שיעורי התמותה באשפוז, מכלל הסיבות, ב-46%. מספר החולים בהם נדרש לטפל עמד על 8 .

מנגד, מתן טיפול אנטיביוטי טרום-ניתוחי, לא-נספג או מקומי בלבד, לא השפיע משמעותית על התמותה.

טיפול אנטיביוטי מניעתי, סיסטמי, הפחית את הסיכון לדלקת ריאות, בעוד שטיפול מניעתי טרום-ניתוחי הפחית את הסיכון לזיהומי פצע. מתן טיפול אנטיביוטי נגד סטפילוקוקוס הפחית את הסיכון לזיהומים או קולוניזאציה של Staphylococcus Aureus.

מבחינת תופעות לוואי, הנתונים משלושה מחקרים הצביעו על עליה משמעותית בעמידות לתרופות אנטיביוטיות ששימשו כטיפול מניעתי.

עם זאת, החוקרים מזהירים כי אף אחד מהממצאים אינו חד-משמעי, מאחר שהאיכות המתודולוגית הכוללת של המחקרים הייתה נמוכה.

הם כותבים כי הם הצליחו להדגים חוסר-התאמה בין ההנחיות הנוכחיות לטיפול בחולים עם כוויות, הממליצות כנגד מתן טיפול אנטיביוטי מניעתי, ובין העדויות המצביעות על ירידה של כ-50% בשיעורי התמותה מכלל הסיבות עם טיפול אנטיביוטי מניעתי, סיסטמי.

לאור מיעוט העדויות בנושא והמגבלות של המחקרים הנוכחיים, החוקרים מזהירים כי יש להתייחס למחקר זה כאל בסיס לעריכת מחקר אקראי ומבוקר גדול.

BMJ. Published online February 17, 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    האם בדיקה גנטית יכולה לנבא תגובה ל-Semaglutide? (מתוך כנס ה-ADA)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-ADA (או American Diabetes Association) עולה כי בדיקה גנטית לזיהוי נטייה להפרעה בשובע לאחר ארוחה (Abnormal Postprandial Satiety) עשויה לסייע בחיזוי טיב התגובה לטיפול ב-Semaglutide, אם כי לא הודגם קשר דומה עם הטיפול בתכשיר אחר מאותה משפחה. הבדיקה הינה חלק מהפורטפוליו של MyPhenome Obesity Phenotyping Portfolio של חברת […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    האם טיפול ב-Semaglutide מעלה את הסיכון ל-NAION? (מתוך JAMA Ophthalmol)

    בחולים עם סוכרת מסוג 2, עודף-משקל או השמנת-יתר, טיפול ב-Semaglutide מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של NAION (או Non-Arteritic Anterior Ischemic Optic Neuropathy), כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 16,827 חולים ממרכז Massachusetts Eye and Ear בבוסטון. החוקרים התמקדו ב-710 חולים עם סוכרת מסוג 2 , כולל 194 חולים שקיבלו […]

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים סביב הניתוח (J Arthroplasty)

    ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים סביב הניתוח (J Arthroplasty)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Arthroplasty דווח על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ניתוח רובוטי להחלפה מלאה של מפרק הירך מלווה בעלויות טיפול גבוהות יותר וסיכון מוגבר לסיבוכים ניתוחיים, כולל שבר סביב מפרק תותב ועירויים, בהשוואה לניתוח קונבנציונאלי להחלפת מפרק הירך. החוקרים השלימו מחקר עוקבה רטרוספקטיבי שכלל נתונים אודות כ-1.2 מיליון חולים (גיל […]

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • היעילות והבטיחות של Donidalorsen כנגד אנגיואדמה תורשתית (N Engl J Med)

    היעילות והבטיחות של Donidalorsen כנגד אנגיואדמה תורשתית (N Engl J Med)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine עולות עדויות חדשות התומכות במתן Donidalorsen כטיפול מניעתי בחולים עם אנגיואדמה תורשתית לאחר שהוכח כי הטיפול התרופתי הפחית את שיעור התלקחויות המחלה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אנגיואדמה תורשתית הינה הפרעה נדירה, המתאפיינת באירועים חוזרים של נפיחות העלולה להיות מסכנת-חיים.  טיפול מונע ארוך-טווח עשוי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה