ילדים

מה בין הפרעות יתר לחץ דם של היריון ובין מבנה ותפקוד הלב בילדות? (BJOG)

במאמר שפורסם בכתב העת BJOG מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי דפוס הקשר בין הפרעות יתר לחץ דם של היריון ובין מבנה ותפקוד הלב בילדות אינו עקבי. לחץ דם דיאסטולי אימהי גבוה יותר לאורך ההיריון לווה בנפח סוף-דיאסטולי נמוך יותר של חדר שמאל בילדות.

במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין הפרעות יתר לחץ דם של היריון ולחץ דם גבוה יותר במהלך ההיריון ובין שינויים תת-קליניים במבנה ותפקוד הלב של הצאצא במהלך הילדות. הם השלימו מחקר עוקבה פרוספקטיבי, מבוסס-אוכלוסייה, שכלל 2,502 זוגות אם-צאצא.

לחץ הדם האימהי נבחן בתחילת , אמצע וסוף היריון ומידע אודות הפרעות במהלך ההיריון התבסס על הרשומות הרפואיות. בדיקת MRI של הלב לאחר 10 שנים שימשה להערכת מדדים לבביים בצאצא והחוקרים התמקדו בנפח חדר שמאל וימין בתום-דיאסטולה וכן במקטע הפליטה של החדרים ומסת חדר שמאל.

מהנתונים עולה כי בצאצאים שנחשפו לקדם-רעלת היריון תועד מקטע פליטה נמוך יותר של חדר ימין (הבדל של 0.31- סטיות תקן; רווח בר-סמך 95% של 0.60- עד 0.02-); עם זאת, לא זוהה קשר עם תוצאים לבביים אחרים.

לחץ דם דיאסטולי אימהי גבוה יותר בשלב מוקדם ומאוחר של ההיריון נקשר עם נפחים נמוכים יותר של חדר ימין ושמאל בסוף דיאסטולי (p<0.05), כאשר ההשפעה הבולטת ביותר הייתה בתחילת היריון. לא זוהה קשר בין לחץ דם סיסטולי ובין התוצאים בצאצא. קשרים אלו נותרו מובהקים סטטיסטית לאחר תקנון נוסף למאפיינים של הילד ושל הלידה.

החוקרים לא מצאו קשר בין לחץ דם סיסטולי או דיאסטולי של האב ובין מבנה ותפקוד הלב בצאצאים.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר אינם מעידים על קשר עקבי בין הפרעות יתר לחץ דם של היריון ובין תוצאים לבביים בצאצא. הם מדווחים על קשר אם-צאצא בולט יותר מהקשר אב-צאצא, רמז לכך ששינויים המודינמיים אימהיים בזמן הריון עשויים להשפיע על מבנה הלב של הצאצא דרך השפעות תוך-רחמיות ישירות. יש מקום להשלים מחקרים נוספים במטרה לאשר את הממצאים ולבחון את המנגנונים בבסיס הקשר הנ”ל.

BJOG, April 5, 2023

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשיפה לרעב לפני הלידה מלווה בסיכון מוגבר כפליים לסוכרת מסוג 2 בבגרות (Science)

    חשיפה לרעב לפני הלידה מלווה בסיכון מוגבר כפליים לסוכרת מסוג 2 בבגרות (Science)

    חשיפה לפני הלידה לחסר קיצוני במזון מלווה בעליה של למעלה מכפליים בסיכון להתפתחות סוכרת מסוג 2 בבגרות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הקשר ארוך הטווח בין חשיפה לפני הלידה לרעב ובין הסיכון לסוכרת מסוג 2 בבגרות באמצעות נתונים מההולודומר, הרעב מעשה ידי אדם באוקראינה. בשנים 1932-1933 המשטר […]

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

  • קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר במנוחה מלווה בסיכון מוגבר לתחלואה ותמותה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Sci Rep)

    קצב לב מהיר יותר במנוחה, גם בטווח התקין, מלווה בסיכון מוגבר לתמותה ואירועים קרדיווסקולאריים בחולים עם מחלת כליות כרונית שאינם תחת טיפולי דיאליזה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קצב לב מהיר במנוחה הינו גורם סיכון בלתי-תלוי לתמותה מכל-סיבה ואירועים קרדיווסקולאריים באוכלוסייה הכללית; עם זאת, הקורלציה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה