ילדים

מהי היעילות של הזרקת רעלן הבוטוליניום לבלוטות הרוק כטיפול בריור בחולים עם הפרעות נוירולוגיות? (מתוך Archives of Otolaryngology-Head and Neck Surgery)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר פורסם בגיליון ספטמבר של ירחון Archives of Otolaryngology-Head and Neck Surgery עולה כי הזרקת Botulinuim Toxin לבלוטות הרוק הינה שיטה יעילה לשליטה בריור בילדים עם הפרעות נוירולוגיות.

החוקרים מדווחים כי הזריקות היו קשורות בירידה משמעותית בריור כפי שהוערך באמצעות תצפית ישירה ומדדי Visual Analog Scale (VAS) אשר מולאו בידי המטפלים, כשההשפעה נמשכה פרק זמן חציוני של 22 שבועות בטרם חלה הישנות.

לדברי החוקרים, ריור (drooling) הינה בעיה שכיחה בקרב ילדים עם הפרעות נוירולוגיות כגון שיתוק מוחין. לצד ההשלכות החברתיות הברורות המלוות בעיה זו, ריור עשוי להצריך החלפת בגדים מספר פעמים ביום ולהוביל למצבים רפואיים כגון דרמטיטיס פריאוראלית, דלקת ריאות מאספירציה והתייבשות. הם מסבירים כי הריור נגרם כתוצאה משילוב גורמים, ובהם רגישות נמוכה של הפה, תדירות בליעה נמוכה, יציבה גרועה ויכולת מנטלית ירודה, וכן שליטה מוטורית לא טובה בפה, אשר מובילים להצטברות של עודפי רוק בקדמת חלל הפה ולכן לאיבוד לא רצוני של רוק.

עד כה הוצעו או נוסו מספר טיפולים בהקשר זה, לרבות טיפול בדיבור, טיפול התנהגותי, תרופתי ואף ניתוחי, ואולם כל אחד מאלו נקשר למגבלות או חסרונות משמעותיים.

החוקרים מספרים כי מאז שנת 1999 עושים שימוש בהזרקות טוקסין הבוטוליניום אל בלוטת הרוק באוכלוסית חולים זו, עם תוצאות טובות לטענתם. הם מתארים את ניסיונם עם טיפול זה ב-131 ילדים הסובלים מריור בינוני עד קשה אשר לא הגיבו לטיפול שמרני יותר.

גיל החולים נע בין 3 ו-27 שנים, עם גיל ממוצע של 10.9 שנים. הרעלן הוחדר אל בלוטות הרוק הסובמנדיבולאריות תחת הרדמה כללית במינונים הנעים בין 15 ו-25 U לבלוטה, בתלות במשקל החולה. שינויים במידת הריור נמדדו על פי Drooling Quotient (DQ), אשר הוגדר כאחוז הזמן בו הילד סבל מריור, מדד שהוערך על ידי קלינאי תקשורת, וכן על פי מדד VAS אשר הוערך בידי ההורה או המטפל. מעקב אחר החולים בוצע מדי חודשיים.

החוקרים מציינים כי בפגישת המעקב הראשונה, ציון ה-DQ הממוצע ירד מ-28 בתחילת המחקר ל-15.5, משמע שינוי של -13.3 (95% CI = -16.3 – -10.3; p<0.001). לדבריהם, 61 חולים (46.6%) חוו ירידה של 50% ב-DQ מתחילת המעקב, ולפיכך סווגו על ידם כ’מגיבים’ לטיפול.

שיפורים משמעותיים נותרו עקביים עד לשמונה חודשים, מוסיפים החוקרים, אם כי ה-DQ הממוצע החל לשוב לעבר ערכי הבסיס בנקודת זמן זו. ה-VAS הממוצע ירד מ-80.4 בתחילת המחקר ל-53.9 בפגישת המעקב הראשונה, שינוי של -26.5 (95% CI = -31.3 – -21.6; p<0.001), אם כי עלה ל-65.7 בתום שמונת חודשי מעקב (p<0.001).

באשר לתופעות הלוואי של הטיפול, מדווחים החוקרים כי אלו היו קלות וחולפות וכללו שינויים בצמיגות הרוק, קשיים בבליעה, שינויים בהרגלי האכילה ויובש בפה. בנוסף, נצפו מספר השפעות מועילות, כגון שיפור בדיבור ובהיגיינת הפה, אולם גם אלו היו ברי חלוף.

החוקרים מזכירים כי גם קבוצות חוקרים אחרות דיווחו על תוצאות טובות עם הזרקות לבלוטת הפרוטיד ולבלוטות הסובמנדיבולאריות. לדבריהם, ניסיונם הקליני מצביע על כך שיתכן וזריקות משולבות עשויות להיות מעט יעילות יותר מאשר זריקות לבלוטות הסובמנדיבולאריות בלבד, אולם קיימות כעת מעט ראיות מדעיות התומכות או שוללות קביעה זו.

לטענת החוקרים, אופיה קצר הטווח של ההשפעה שנצפתה מעלה את שאלת היעילות והבטיחות של זריקות חוזרות לבלוטה הסובמנדיבולארית. ברמה התיאורטית, הם מסבירים, הדבר עשוי לגרום לאטרופיה של הבלוטה ולהביא לירידה קבועה בריור, ואולם קיימות גם ראיות לכך שלאחר הזרקות חוזרות עלולים חולים מסוימים להפסיק להגיב, ממצא המרמז לכך שיתכן וישנו גבול למספר הטיפולים היעילים ברעלן הבוטוליניום עבור חלק מהחולים. לדבריהם, יש צורך במחקרים מתוכננים היטב על מנת להשיב לשאלה זו, ובינתיים מציעים כי יש להתייחס לזריקות הרעלן כטיפול זמני עד אשר יהיה די מידע אודות השפעתן המצטברת.

החוקרים מזכירים כי בשל היות המחקר תצפיתי, קשה להסיק קביעות מוחלטות לגבי גודל האפקט, ואולם לדבריהם תוצאותיהם מוסיפות ותומכות ביעילות הקלינית של טוקסין הבוטוליניום בטיפול בריור בחולים עם מחלה נוירולוגית שאינה פרוגרסיבית. על אף שיעור היענות שעשוי להראות נמוך (46.6%), טוענים החוקרים כי יעילות ובטיחות הטיפול הופכות אותו לקו ראשון פולשני שימושי באם אמצעים שמרניים יותר נכשלו.

Arch Otolaryngol Head Neck Surg. 2010;136:873-877

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מחלות אוטואימוניות מלוות בסיכון מוגבר לטרשת עורקים כליליים ואירועים איסכמיים (J Am Coll Cardiol)

    מחלות אוטואימוניות מלוות בסיכון מוגבר לטרשת עורקים כליליים ואירועים איסכמיים (J Am Coll Cardiol)

    מחלות אוטואימוניות מלוות בעומס גדול יותר של טרשת עורקים כליליים וסיכון גבוה יותר לאירועים קרדיווסקולאריים טרשתיים בעתיד, כאשר הסיכון מוגבר עוד יותר בנוכחות גורמי סיכון מסורתיים למחלות לב וכלי דם, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Journal of the American College of Cardiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חלק מהמחלות האוטואימוניות מלוות בסיכון […]

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    ההשפעה של איכות האוויר על הסיכון לאשפוזים חוזרים של חולי אי-ספיקת לב עם אוטם לבבי חד (Int J Cardiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת International Journal of Cardiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין חשיפה משמעותית יותר לדו-תחמוצת החנקן וחומר חלקיקי קטן מ-10 מיקרומטר ובין סיכון מוגבר לאשפוז חוזר בשל אי-ספיקת לב בחולים עם אוטם לבבי עם עליות מקטע ST. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב וכלי דם הינה הגורם […]

  • מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין טיפול באנטגוניסטים לקולטן α-1 – Doxazosin, Terazosin או Alfuzosin – ובין סיכון מופחת לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים, בהשוואה לטיפולים תרופתיים אחרים. השערת המחקר הייתה כי עליה בזמינות אנרגיה במוח עשויה להאט או למנוע תהליכים נוירו-דגנרטיביים, ייתכן הודות להפחתת הצטברות […]

  • ניהול מקרי שלפוחיות ופוסטולות בילודים בני פחות מ-60 יום ללא חום שהוערכו דרמטולוגית (Pediatrics)

    ניהול מקרי שלפוחיות ופוסטולות בילודים בני פחות מ-60 יום ללא חום שהוערכו דרמטולוגית (Pediatrics)

    מטרת מחקר זה, שפורסם לאחרונה ב-PEDIATRICS, היתה להעריך את הניהול הרפואי ותוצאותי במקרים בהם ילודים בני פחות מ-60 יום ללא חום הוערכו על ידי רופאי העור לאור הופעת שלפוחיות ו/או פוסטולות. ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, משתף את הסקירה ומוסיף מהערותיו.

  • הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    הערכת כשל גדילה ותוצאות נוירולוגיות בפגות קיצונית (Journal of Perinatology)

    כשל גדילה, כפי שבא לידי ביטוי בהיקף הראש בשחרור של ילודים עם פגות קיצונית, נמצא כקשור לתוצאות התפתחותיות והתנהגותיות בגיל שנתיים, כך פורסם ב- Journal of Perinatology ד"ר ברזילי, עורך מדור נאונטולוגיה, משתף את המאמר ומוסיף מהערותיו.

  • קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    קרם Roflumilast אושר לטיפול באקזמה בחולים מגיל שש שנים ומעלה (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישרו התוויה חדשה לטיפול בקרם Roflumilast בריכוז 0.15% כנגד אטופיק דרמטיטיס בדרגה קלה-עד-בינונית במבוגרים וילדים מגיל שש שנים ומעלה. המומחים מסבירים כי קרם Roflumilast, אשר פותח ע”י חברת Arcutis Biotherapeutics, הינו מעכב PDE-4 מקומי ללא-סטרואידים, אשר אושר בעבר בריכוזים גבוהים לטיפול בסבוריאה ופסוריאזיס רובדי. האישור הנוכחי מבוסס […]

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת פרקינסון בגיל מוקדם זוהה, תגלית שמומחים מאמינים כי תהיה לה השלכות קליניות חשובות בעתיד הלא רחוק, כך עולה מכנס האקדמיה האירופאית לנוירולוגיה 2024

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה