אנדוקרינולוגיה ילדים

נטילת תוספי שמן דגים ורמות גבוהות בדם של חומצות שומן אומגה-שלוש עשויות להפחית את הסיכון לסיבוכי סוכרת (J Clin Endocrinol Metab)

במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי נטילת תוספי שמן דגים ורמות גבוהות בפלזמה של חומצות שומן אומגה-שלוש רב-בלתי-רוויות, בפרט DHA (או Docosahexaenoic Acid), מלוות בסיכון נמוך יותר לסיבוכים מיקרווסקולאריים ומאקרווסקולאריים בחולים עם סוכרת מסגו 2.

מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין נטילת תוספי שמן דגים ורמות חומצות שומן אומגה-שלוש רב-בלתי-רוויות בפלזמה ובין הסיכון לסיבוכים מיקרווסקולאריים ומאקרווסקולאריים בחולים עם סוכרת מסוג 2, וכן להעריך את ההשפעה המתווכת האפשרית של סמנים מטבוליים.

מדגם המחקר כלל 20,338 משתתפים עם סוכרת מסוג 2 ממאגר UK Biobank, כאשר סיבוכי סוכרת זוהו דרך רשומות אשפוזים בבתי חולים.

לאורך 13.2 שנות מעקב, 5,396 חולים פיתחו סיבוכים מאקרווסקולאריים ו-4,868 חולים פיתחו סיבוכים מיקרווסקולאריים.

לאחר תקנון רב-משתני, צריכת שמן דגים לוותה בסיכון מופחת למשלב סיבוכים מאקרווסקולאריים (יחס סיכון של 0.90, רווח בר-סמך 95% של 0.85-0.97), לצד סיכון מופחת למחלת לב כלילית (יחס סיכון של 0.91, רווח בר-סמך 95% של 0.84-0.98), מחלת עורקים היקפית (יחס סיכון של 0.72, רווח בר-סמך 95% של 0.61-0.83). עוד נרשם סיכון מופחת למשלב סיבוכים מיקרווסקולאריים (יחס סיכון של 0.89, רווח בר-סמך 95% של 0.83-0.95), לצד סיכון מופחת למחלת כליות משנית לסוכרת (יחס סיכון של 0.87, רווח בר-סמך 95% של 0.79-0.95) ורטינופתיה סוכרתית (יחס סיכון של 0.88, רווח בר-סמך 95% של 0.80-0.97).

עוד עולה מהנתונים כי רמות גבוהות יותר של חומצות שומן אומגה-שלוש רב-בלתי-רוויות, בפרט DHA, מלוות בסיכון מופחת לסיבוכים מיקרווסקולאריים ומאקרווסקולאריים. בהשוואת הרבעון האחרון מול העליון של ריכוזי DHA בדם עלה כי הסיכון למשלב סיבוכים מאקרווסקולאריים היה נמוך ב-32% (יחס סיכון של 0.68, רווח בר-סמך 95% של 0.57-0.81). יתרה מזאת, שיפור בפרופיל השומנים ובמדדי דלקת סיפקו הסבר ל-54.5% ו-63.1% מהקשרים בין  רמות DHA ובין הסיכון לסיבוכים מאקרווסקולאריים ומחלת לב כלילית.

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מצביעים על השפעה מגנה של תוספי שמן דגים ורמות גבוהות בדם של חומצות שומן אומגה-שלוש רב-בלתי-רוויות, בפרט DHA, מפני סיבוכים מיקרווסקולאריים ומאקרווסקולאריים בחולים עם סוכרת מסוג 2. הקשרים החיוביים היו מתווכים בחלקם דרך שיפור סמנים של פרופיל שומנים ומדדי דלקת.

J Clin Endocrinol Metab, Jul 12, 2024

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה