צריכת מיצים מ-100% פירות ומשקל גופם של ילדים ומבוגרים (JAMA Pediatr)

ד"ר עדי זיו, עורך מדור ילדים, מביא אנליזה וסקירה סיסטמית שפורסמה לאחרונה ב-JAMA PEDIATRICS, ששמה לה למטרה לאחד את המידע הידוע לגבי צריכת מיצים המורכבים מ-100% פירות והבנת ההשפעה של צריכה זו על משקל הגוף בילדים ומבוגרים.

המלצות ארגוני הבריאות, לרבות משרד הבריאות הישראלי, בנוגע לתזונה ואורח חיים בריא כוללות צריכה קבועה של פירות. מיצים המבוססים על פירות עשויים להיות דרך נוחה להורים על מנת לעמוד בהמלצה זו, ומיצים טריים עשויים להיטיב את צריכת הויטמינים והאנטיאוקסידנטיים, כחלק משמירה על אורח חיים בריא. עם זאת, בשנים האחרונות עלו חששות בנוגע לצריכת מיצים העשויים מ-100% פירות כגורמת לעליה במשקל.

מטרת המטה אנליזה והסקירה הסיסטמית שפורסמה לאחרונה ב-JAMA PEDIATRICS, הייתה לאחד את המידע הידוע לגבי צריכת מיצים המורכבים מ-100% פירות ועסקו בהשפעת צריכה זו על משקל הגוף בילדים ומבוגרים.

42 מחקרים, ביניהם מחקרי עוקבה פרוספקטיביים שמשכם לפחות חצי שנה, או מחקרים רנדומליים מבוקרים שמשכם היה לפחות שבועיים, נכללו במטה אנליזה ובסקירה הסיסטמית. בין המחקרים נכללו 17 מחקרים שכללו 45851 ילדים בגילאי 8-15. מחקרים אלו הראו שבקרב ילדים, צריכה עודפת של משקה בודד ליום שהרכבו 100% פירות מובילה לעליה בת 0.03 יחידות בערכי ה-BMI.

לאחר אנליזה, המחקרים הרנדומליים המבוקרים שעסקו בשאלה זו באוכלוסיית המבוגרים לא הראו קשר כזה.

המחקר מצא קשר חיובי בין צריכה של משקה בודד העשוי מ-100% פירות ביממה לעליה במשקל ובערכי ה-BMI בילדים. ממצאים אלו תומכים בצורך להגביל את צריכת מיצי הפירות על מנת להימנע מעודף קלורי שיוביל לעליה במשקל. בנוסף, יש לבחון מחדש את משמעות ההמלצות שמטרתן להעלות את צריכת הפירות. יש צורך במחקרים רנדומליים מבוקרים בילדים ובמבוגרים שיבחנו את ההשלכות של צריכת מיצי פירות בשלבים שונים של ההתפתחות, ואת ההבדלים בין מיצי פירות שונים. ממצאי מחקר זה תומכים בצמצום צריכת מיצי פירות על מנת להימנע ממשקל עודף ו/או השמנת יתר.

הערת העורך, ד”ר זיו:

הספרות מלמדת שלצריכה מסודרת של ירקות ופירות מגוון יתרונות, בינהן מניעת תחלואה קרדיווסקולרית. עם זאת, ייתכן וצריכת פירות בצורת מיצים אינן מהווה תחליף הולם לצריכת פירות, ואף עלולה להוביל למשקל עודף ובכך “לנטרל” יתרונות אלו. מחקר זה מחדד את הצורך במחקרים איכותיים שיובילו לדיוק ההמלצות לאורח חיים בריא.

למאמר ב– JAMA PEDIATRICS

 

1 תגובה

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

    השמנה אימהית מלווה בסיכון למוות פתאומי של תינוקות (JAMA Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי למעלה מ-5% מהמקרים של מוות פתאומי של תינוקות עשוי להיות קשור להשמנת-יתר אימהית. בארצות הברית מדווח בכל שנה על כ-3,500 מקרים של מוות פתאומי של תינוקות. לאחר מסעות פרסום בשנות ה-90 של המאה הקודמת שכללו המלצות על תנוחות שינה בטוחות […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

  • צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכת וויטמין A עשויה להפחית את הסיכון לדיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב (ESC Heart Failure)

    צריכה רבה של וויטמין A מלווה בסיכויים נמוכים יותר להופעת דיכאון בחולים עם אי-ספיקת לב, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת ESC Heart Failure. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקשר בין צריכת וויטמין A ובין דיכאון בקרב חולים עם אי-ספיקת לב. לצורך מחקר החתך החוקרים אספו נתונים אודות חולים עם אבחנה של […]

  • האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    האם דיאטת DASH עשויה להפחית שומן כבדי בחולים עם סוכרת מסוג 2? (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    מעבר לתזונה עתירת פירות, ירקות, אגוזים, קטניות, דגנים מלאים ומוצרי חלב דלי-שומן ודלה בנתרן, משקאות ממותקי-סוכר ובשר אדום ומעובד עשויה להפחית שומן כבדי, רקמת שומן תת-עורית ורקמת שומן ויסראלי בחולים עם סוכרת, בפרט באלו עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה