אנדוקרינולוגיה ילדים

תזונה דלת פחמימות ככלי לאיזון הסוכר עבור צעירים עם סוכרת סוג 1 – מאמר אורח מאת תומר פפה, המטופל בסוכרת סוג 1, ומייסד בית הספר לאיזון סוכרת

מחקר ישראלי חדש מציג זווית מהפכנית על חשיבות תזונה ככלי לאיזון הסוכר עבור צעירים עם סוכרת סוג 1. המחקר, שנערך בבית החולים שיבא, עונה על חלק מהשאלות שמטרידות הורים רבים לילדים סוכרתיים ומקרב אותנו כמה צעדים להבנת התזונה המתאימה ביותר להקלת ההתמודדות עם סוכרת סוג 1 אצל ילדים

מחקר שנערך בבית החולים שיבא בחן את ההשפעה של תזונה דלה בפחמימות על רמות איזון הסוכר ושאר המדדים של נערים ונערות המתמודדים עם סוכרת סוג 1 (נעורים) בדק את יעילותה של תזונה דלה בפחמימות בכדי לקבוע- האם זו התזונה המתאימה ביותר לאיזון סוכרת סוג 1 בקרב ילדים.

המחקר נערך במרפאת אנדוקרינולוגיה ילדים וסוכרת נעורים בבית החולים לילדים אדמונד ולילי ספרא בשיבא בשיתוף קופת חולים מכבי וממצאיו פורסמו בחודש מרץ האחרון.

20 מתבגרים עם סוכרת מסוג 1 המשתמשים במד סוכר רציף (CGM) השתתפו במחקר בו הם הועברו לתזונה דלה בפחמימות.

כל משתתף קיבל תפריט דל פחמימה מותאם אישית ובדיקות מעבדה נלקחו לפני תחילת המחקר ו-6 חודשים לאחר סיום המחקר.

הפחתה ממוצעת של 70% בכמות הפחמימות בתזונה הובילה לירידה ממוצעת בBMI , במשקל ובהיקף המותניים. לדידי יותר מעניין עבור סוכרתיים הם ערכי ה HbA1c שירדו משמעותית (ערך המשקף ממוצע של רמות הסוכר בדם ב 3 החודשים האחרונים) כמו גם השליטה הגליקמית שהשתפרה משמעותית על סמך הנתונים ממד הסוכר הרציף של המשתתפים.

המעבר לתזונה דלה בפחמימות הביא איתו גם הפחתה בצריכת מזון אולטרא מעובד, מה שככל הנראה הוביל לירידה במשקל אצל חלק מהמשתתפים, ולפתירת התמודדות עם השמנת יתר.

ממצאי המחקר הוצגו בכנס דיאטנים שהתקיים בשיבא.
מניסיוני האישי, כמי שמתמודד כבר 23 שנים עם סוכרת סוג 1, וכבר 7 שנים מאוזן יותר מאדם שאין לו סוכרת תודות לתזונה דלה בפחמימות, ברור לי שההתמודדות עם סוכרת סוג 1 עשויה להפתר לחלוטין כאשר אנחנו משכילים בנוגע לכמות, ריכוז ומקור הפחמימות שאנחנו אוכלים.

המחקר הזה מצטרף לרשימת עדויות מרשימות בארץ ובעולם בנוגע לכוח האדיר שיש לתזונה על איזון הסוכרת. הגישה למידע באינטרנט מאפשרת לנו ללמוד ולהכיר סיפורים ולקבוצות של מטופלים סוכרתיים ששינו את חייהם, האריכו ימים וקיבלו חיים מלאים ואיכותיים תודות לתזונה דלה בפחמימות. נחשפתי לסיפורו של ד”ר ריצ’ארד ק. ברנשטיין האגדי, שבגיל 89 עדיין עובד ומטפל בסוכרתיים במרפאתו שליד ניו יורק, כל זאת בזמן שהוא סוכרתי סוג 1 אשר חי על תזונה דלה בפחמימה עשרות שנים, תזונה אליה הוא הגיע דרך מחקר אישי ועצמאי, ולקבוצת הפייסבוק TYPEONEGRIT מרכזת מידע עבור הורים המאזנים את ילדיהם על פי גישתו של ד”ר ברנשטיין. הגרסה הישראלית מכונה “סיירת סוכרת”, וחברים בה לא מעט סוכרתיים סוג 1 המציגים ערכי סוכר בדם מאוזנים יותר מאנשים שאין להם סוכרת, באמצעות שמירה על תזונה המאזנת את הסוכר בדם.

המחקר שהתקיים בארץ בבית החולים שיבא הוא מחקר מהפכני שמציג את הפוטנציאל בשימוש בתזונה דלה בפחמימות ככלי לניהול טוב יותר של הסוכרת עבור ילדים סוכרתיים ומבוגרים. ייתכן והגישה הדלה בפחמימות תורמת גם למניעה וטיפול בעודף משקל והשמנת יתר ושיפור פרמטרים של התסמין המטבולי בסוכרת סוג 1.

יהיה מעניין לראות מחקרים איכותיים נוספים בתחום הדל פחמימה לטיפול בסוכרת סוג 1 ואני מקווה שהמחקר הנ”ל הוא רק יריית הפתיחה.

תומר פפה הוא סוכרתי סוג 1, מתמחה בתזונה ומאמן כושר, מייסד בית הספר לאיזון סוכרת.

 

 

 

 

1 תגובה

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: האם אכילה של מזון מתועש מעלה את הסיכון למחלת לב, סרטן ותמותה?

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: האם אכילה של מזון מתועש מעלה את הסיכון למחלת לב, סרטן ותמותה?

    ברוכים הבאים לפינה נוספת של שבירת מיתוסים ברפואה. בפינה הפעם פרופ’ רז משתף מאמר מה-BMJ שמצא שאכילת מזון מתועש אומנם עלולה להעלות את הסיכון לתמותה, אבל לאו דווקא מסיבות קרדיווסקולריות כצפוי. עם זאת, פרופ’ רז חוזר ומדגיש כי מזון מתועש הוא עדיין גורם הסיכון המשמעותי ביותר להשמנה בילדים, ונקשר לעלייה בסיכון לסוכרת ולתמותה לבבית.  בחסות […]

  • רמות HDL גבוהות מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Sci Rep)

    רמות HDL גבוהות מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Sci Rep)

    רמות נמוכות מאוד או גבוהות מאוד של HDL (או High-Density Lipoprotein) מלוות בסיכון מוגבר למחלת כליות בנשים עם סוכרת מסוג 2, אם כי לא תועד קשר דומה בגברים, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Scientific Reports. החוקרים כותבים כי מחקרים קודמים הצביעו על קשר הדוק בין רמות HDL נמוכות ובין הסיכון למחלת כליות משנית […]

  • החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    החשיבות הפרוגנוסטית של סרקופניה בחולים עם לימפומה (Leuk Lymphoma)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Leukemia and Lymphoma עולה כי סרקופניה הינה סמן פרוגנוסטי שלילי בחולים עם לימפומה ומלווה בשיעורים נמוכים יותר של הישרדות ללא-התקדמות מחלה ובשיעורי הישרדות כוללים נמוכים יותר בחולים לאחר השתלת מח עצם ובגברים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות אודות הקשר בין סרקופניה ולימפומה. כעת הם ביקשו לבחון את […]

  • ניתוח בריאטרי עדיף על טיפול תרופתי בהפחתת סיבוכי רגל סוכרתית בחולים עם סוכרת מסוג 2 (J Diabetes Complications)

    ניתוח בריאטרי עדיף על טיפול תרופתי בהפחתת סיבוכי רגל סוכרתית בחולים עם סוכרת מסוג 2 (J Diabetes Complications)

    מתוצאות סקירה חדשה שפורסמו בכתב העת Journal of Diabetes Complications עולה כי במחקרים תצפיתיים ניתוח בריאטרי הוביל לירידה גדולה יותר בסיכון להתפתחות או החמרת כף רגל סוכרתית בחולים עם סוכרת מסוג 2, בהשוואה לטיפול תרופתי, אך לא זוהה קשר דומה במחקרים אקראיים ומבוקרים. ההתערבות הבריאטרית מלווה בשיפור נוירופתיה סוכרתית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ניתוח […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide עשוי לסייע בהפסקת עישון? (Ann Intern Med)

    האם טיפול ב-Semaglutide עשוי לסייע בהפסקת עישון? (Ann Intern Med)

    בקרב חולים עם סוכרת מסוג 2 שטופלו ב- Semaglutideתועדו סיכויים נמוכים יותר לקבלת טיפול רפואי בשל תלות בטבק, בהשוואה לתרופות אחרות המשמשות לאיזון רמות הסוכר בדם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine.  ממצאי המחקר מציעים כי טיפול ב- Semaglutide עשוי לסייע במאמצים להפסקת עישון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    יחס אלבומין:קריאטינין בשתן מנבא את הסיכון להיפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות כרונית (Kidney Med)

    בחולים עם יחס אלבומין:קריאטינין בשתן של 3,500 מ”ג/גרם ומעלה תועדו שיעורים גבוהים יותר של היפרקלמיה, עם שכיחות גבוהה של ההפרעה האלקטרוליטרית גם בחולים שקיבלו טיפול באנטגוניסטים לקולטן למינרלוקורטיקואידים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Kidney Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן הערכות שונות מאוד של שיעורי היארעות היפרקלמיה בחולים עם מחלת כליות […]

  • מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מה בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת המודיאליזה? (J Ren Nutr)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Renal Nutrition עולה קשר אפשרי בין צריכת סיבים תזונתיים ובין הסיכון להיפרקלמיה בחולים תחת טיפול המודיאליזה, כאשר צריכה יומית של מעל 15.33 גרם לוותה בירידה אפשרית בסיכון להפרעה האלקטרוליטרית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי היפרקלמיה הינה בעיה נפוצה בחולים תחת טיפולי המודיאליזה. בעשורים האחרונים, צריכה מופרזת של מזונות עתירי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה