אנדוקרינולוגיה ילדים

האם גלולות למניעת היריון מעלות את הסיכון לדיכאון? (Epidemiol Psychiatr Sci)

השימוש בגלולות למניעת היריון מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דיכאון, בפרט במהלך השנתיים הראשונות לשימוש באמצעי למניעת היריון, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Epidemiology and Psychiatric Sciences. בנוסף, השימוש בגלולות בקרב מתבגרות לווה בסיכון מוגבר לדיכאון בשלב מאוחר יותר במהלך החיים. עם זאת, חלק מהמומחים מאמינים כי המתודולוגיה של המחקר הייתה שגויה.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים להערכת ההשפעה של גלולות למניעת הריון על הסיכון לדיכאון העלו תוצאות סותרות, בפרט בקרב נשים מבוגרות. אחת הסיבות לחוסר העקביות היא הוצאת נשים אשר הפסיקו את הטיפול בשל השפעה שלילית על מצב הרוח. על-מנת להתגבר על מגבלה זו, החוקרים ביקשו לבחון את הסיכון לדיכאון על-רקע התחלת טיפול בגלולות וכן את ההשפעה של גלולות על הופעת דיכאון במהלך החיים.

מחקר העוקבה מבוסס-אוכלוסייה התבסס על נתונים אודות 264,557 נשים ממאגר UK Biobank. היארעות דיכאון נקבעה על-סמך ראיונות, נתוני אשפוז או מרפאה ראשונית. ניתוח סטטיסטי עם תקנון רב-משתני שימש להערכת הקשר בין טיפול בגלולות ובין היארעות דיכאון.  לאישור הסיבתיות, החוקרים בחנו ערפלנים משפחתיים ב-7,354 זוגות אחאים.

מהנתונים עולה כי במהלך השנתיים הראשונות לטיפול בגלולות תועד סיכון גבוה ב-71% להיארעות דיכאון, בהשוואה לנשים שלא טופלו מעולם בגלולות (יחס סיכון של 1.71, רווח בר-סמך 95% של 1.55-1.88). למרות שהסיכון לא היה בולט מעבר לשנתיים הראשונות, שימוש אי-פעם בגלולות לווה בסיכון מוגבר להיארעות דיכאון במהלך החיים (יחס סיכון של 1.05, רווח בר-סמך 95% של 1.01-1.09).

שימוש קודם בגלולות לווה בשיעורים גבוהים יותר של דיכאון, בהשוואה לאי-שימוש אי-פעם באמצעי מניעה זה, כאשר הסיכון המוגבר נבע בעיקר משימוש בגלולות בקרב נערות מתבגרות (יחס סיכון של 1.18, רווח בר-סמך 95% של 1.12-1.25). החוקרים לא זיהו קשר מובהק סטטיסטית בנשים מבוגרות אשר השתמשו בעבר בגלולות (יחס סיכון של 1.00, רווח בר-סמך 95% של 0.95-1.04).

החוקרים מציינים כי מניתוח הנתונים אודות האחאים עלו עדויות נוספות התומכות בקשר סיבתי בין טיפול בגלולות למניעת היריון ובין הסיכון לדיכאון.

ממצאי המחקר מעידים כי שימוש בגלולות למניעת היריון, בפרט במהלך השנתיים הראשונות לטיפול, לווה בסיכון מוגבר לדיכאון. בנוסף, שימוש בגלולות בקרב נערות מתבגרות מעלה את הסיכון לדיכאון בגיל מאוחר יותר. ממצאים אלו תומכים בקשר סיבתי בין נטילת גלולות למניעת היריון ובין סיכון מוגבר לדיכאון.

מומחים בתחום שלא לקחו חלק במחקר טענו כי המסקנות עשוית להתבסס על מתודולוגיה שגויה. הם סבורים כי ההנחה כי ניתוח הנתונים אודות האחאים מעיד על סיבתיות אינה בהכרח נכונה. בנוסף, לא נבחנה ההתוויה לטיפול בגלולות, כאשר אחת ההתוויות לטיפול כוללות הפרעה דיספורית לפני-מחזור, הפרעת מצב הרוח הנפוצה ביותר בקרב נשים בגיל הפוריות. בנוסף, לא הושלמה הערכה אם הטיפול בגלולות ניתן באופן רציף, או שהטיפול הופסק וחודש לסירוגין. כמו כן, לא נבחנו תכשירים או מינונים שונים.

Epidemiol Psychiatr Sci. Published online June 12, 2023

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    תחלואה אימהית חמורה עלולה להשפיע לרעה על הבריאות הנפשית (JAMA Netw Open)

    בנשים עם תחלואה אימהית חמורה סיכון מוגבר לפניה למחלקה לרפואה דחופה או אשפוז על-רקע הפרעת מצב נפשי לאורך עד 13 שנים לאחר הלידה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. במחקר העוקבה הרטרוספקטיבי השוו החוקרים את הביקורים בחדרי מיון ואשפוזים בשל מצב נפשי בנשים לאחר-לידה  עם וללא תחלואה אימהית חמורה לאורך 13 […]

  • האם לטיפול הורמונאלי חליפי השפעה על הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום? (Menopause)

    האם לטיפול הורמונאלי חליפי השפעה על הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום? (Menopause)

    במאמר שפורסם בכתב העת Menopause מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה סיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום בנשים תחת טיפול הורמונאלי חליפי, כאשר טיפול ב-Tibolone לווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלה הממארת.  עם זאת, היקף העלייה בסיכון הוא קטן וככל הנראה חסר חשיבות קלינית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים רבים דיווחו כי טיפול […]

  • האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    האם לדחק וחרדה בזמן הריון השפעה על משך ההיריון? (Eur J Epidemiol)

    במאמר שפורסם בכתב העת European Journal of Epidemiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר אפשרי בין תחושת דחק וחרדה בזמן הריון ובין סיכון מוגבר ללידה בשבוע מוקדם יותר, אך רק בשבועות מוקדמים של ההיריון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות שהאטיולוגיה אינה ידועה היטב, לידה מוקדמת מהווה סוגיה רפואית חשובה מאחר והינה […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה