אנדוקרינולוגיה ילדים

האם יש תועלת לטיפול ביוד רדיואקטיבי בחולים עם סרטן בלוטת תריס בדרגת סיכון נמוכה? (מתוך אתר Research Square)

מנתונים שטרם עברו סיקור עמיתים ופורסמו באתר Research Square עולה כי בחולים עם סרטן בלוטת תריס ממוין היטב ובדרגת סיכון נמוכה תועדו תוצאות טובות באופן דומה בין אם לאחר כריתה מלאה של בלוטת התריס קיבלו טיפול אדג’וונטי ביוד רדיואקטיבי ובין אם לאו.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ההנחיות הנוכחיות של ה-American Thyroid Association אינן תומכות בשימוש שגרתי ביוד רדיואקטיבי לטיפול בחולים עם סרטן בלוטת תריס ממוין היטב בדרגת סיכון נמוכה-עד-בינונית, אך הטיפול מומלץ באופן שגרתי ע”י מומחים ברפואה גרעינית במדינות אירופאיות לחולים נבחרים עם ממאירות בסיכון נמול ועבור מרבית החולים עם גידול בסיכון בינוני.

יתרונות הימנעות מטיפול ביוד רדיואקטיבי כוללות מניעת החשיפה לקרינה וההשלכות השליליות שלה, עלויות נמוכות יותר והפרעה קלה יותר לשגרת חיי המטופל. מטה-אנליזות קודמות לא דיווחו על יתרון לטיפול יוד רדיואקטיבי בחולים בסיכון נמוך מבחינת שיעורי ההישרדות או הישנות המחלה.

המחקר הפרוספקטיבי, לא-אקראי, כלל 174 חולים עם סרטן בלוטת תריס ממוין היטב ובדרגת סיכון נמוכה, אשר עברו כריתה מלאה של בלוטת התריס באחד מ-14 מרכזים בארגנטינה בין יוני 2014 ועד מאי 2015, כולל 87 חולים שהשלימו טיפול ביוד רדיואקטיבי ומספר דומה של חולים שלא קיבלו טיפול זה.

התגובה לטיפול נקבעה על-בסיס רמות תירוגלובולין, נוגדנים כנגד תירוגלובולין ובדיקת אולטרה-סאונד של הצוואר 6-18 חודשים לאחר הניתוח לכריתת בלוטת התריס ובתום המעקב. החוקרים השלימו הערכה לאחר 6-18 חודשים של 161 חולים ומעקב ארוך-טווח לאורך לפחות 24 חודשים אחר 139 חולים, עם חציון משך מעקב של כ-60 חודשים.

שיעורי תגובה מצוינת לטיפול ראשוני עמדו על 77.7% מהחולים שטופלו ביוד רדיואקטיבי ועל 87.7% מהחולים שלא קיבלו טיפול ביוד רדיואקטיבי, הבדל אשר לא היה מובהק סטטיסטית.

מבין 58 חולים שעברו אבלציה ועם נתוני מעקב ארוכי-טווח, ב-82.8% לא הייתה עדות למחלה ובקרב 81 חולים שלא השלימו טיפול ביוד רדיואקטיבי והיו במעקב ארוך-טווח, ב-90% לא הייתה עדות למחלה, הבדל אשר לא היה מובהק סטטיסטית.

בכל החולים לא תועדה עדות למחלה מבנית בתום תקופת המעקב.

החוקרים מסכמים וכותבים כי לאור העדר התועלת של טיפול ביוד רדיואקטיבי בחולים עם ממאירות בלוטת תריס בדרגת סיכון נמוכה, אין מקום להפנות באופן שגרתי את החולים עם סרטן בלוטת תריס בדרגת סיכון נמוכה להשלמת טיפול זה.

 

מתוך אתר Research Square

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה