אנדוקרינולוגיה ילדים

רמת הנוגדנים בחולי COVID-19, אסימפטומטיים וסימפטומטיים, פוחתת במהירות בתקופת ההחלמה ומעלות ספק לעצם ההיתכנות של ”חסינות העדר” (Nature Medicine)

מחקר חדש שנערך בסין ושפורסם אתמול בכתב העת Nature Medicine , הראה כי רמת הנוגדנים בדם של חולי COVID-19 הן אסימפטומטיים והן סימפטומטיים פחתו במהירות במהלך תקופת ההחלמה, ממצא המעלה את השאלה האם תחלואה ב-COVID-19 גורמת לאחר מכן לחסינות מתמשכת כלשהי.

המחקר, שבו נכללו 37 חולים אסימפטומטיים ו -37 סימפטומטיים, הראה כי למעלה מ- 90% משתי הקבוצות הראו ירידות תלולות ברמות הנוגדנים הספציפיים לאימונוגלובולין G (IgG) מסוג SARS-COV-2 תוך חודשיים עד שלושה לאחר הופעת הזיהום. בנוסף על כך , 40% מהקבוצה האסימפטומטית קיבלו תוצאות שליליות להימצאות נוגדנים מסוג IgG 8 שבועות לאחר ששוחררו מבידוד.

הכותבים מעריכים כי מהממצאים עולה שייתכן וקיים סיכון להניח שחולים שהחלימו חסינים מפני הדבקה מחודשת, מה שעלול להיות בעל השלכות על משך הזמן שבו מי שנמצאו חיוביים לנגיף צריכים לשמור על הגבלות מרחק פיזיות.

החולים שנכללו במחקר נכללו בקבוצה שמנתה 2,088 אנשים שנבדקו ל- COVID-19 בשל היותם בקשר הדוק עם חולים מאומתים במחוז וונזו בסין.

בקבוצת ביקורת, החוקרים זיהו 37 חולי COVID-19 סימפטומטיים קלים, שתואמים את הקבוצה האסימפטומטית לפי גיל, מין ומחלות רקע. לשם השוואה נוספת, הם בחרו גם 37 אנשים עם התאמה בין מין וגיל שנמצאו שליליים לנגיף. הגיל החציוני של חולים אסימפטומטיים היה 41 ו- 22 מהם היו נשים.

מהממצאים עולה שרמות ה- IgG בקרב 93% (28/30) מהקבוצה האסימפטומטית ו- 97% (30/31) מהקבוצה הסימפטומטית ירדו מאוד בשלב ההחלמה המוקדם (8 שבועות לאחר השחרור מבית החולים). רמות הנוגדנים ירדו ב 71.1% בקרב חולים אסימפטומטיים ו 76.2% בקבוצה הסימפטומטית.

יתר על כן, 40.0% (12/30) מהאנשים האסימפטומטיים, אך רק 12.9% (4/31) מהאנשים הסימפטומטיים, הפכו לסרוגטיביים ל- IgG באותה תקופה.

החוקרים מצאו גם ירידות בנוגדנים מנטרלים ספציפיים (נוגדנים שיכולים לנטרל פתוגן בעצמם, ללא עזרה מגורמים אחרים במערכת החיסון), אך הירידות לא היו בשיעור גבוה כמו עם IgG.

ירידות בנוגדנים המנטרלים נצפו אצל 81% (30/37) מהקבוצה האסימפטומטית ו -62% (23/37) מהקבוצה הסימפטומטית. הירידה החציונית ברמת הנוגדנים הייתה 8.3% בקבוצה האסימפטומטית ו -11.7% בקרב החולים הסימפטומטיים.

הדו”ח מציין עוד כי רמות ה- IgG היו גבוהות יותר באופן משמעותי בקרב החולים הסימפטומטיים מאשר אלו שאינם סימפטומטיים הן בשלבי ההדבקה האקוטית והן בשלב ההחלמה.

בנוסף, החוקרים מדווחים כי החולים האסימפטומטיים חדלו להיות חיוביים להימצאות הנגיף מהר יותר מהמטופלים הסימפטומטיים – חציון של 19 יום לעומת 14 יום..

החוקרים מדדו גם את הרמות של מספר ציטוקינים וכימוקינים בקרב החולים והגיעו למסקנה כי “לאנשים האסימפטומטיים הייתה תגובה דלקתית מופחתת המאופיינת בריכוזים נמוכים במחזור של ציטוקינים וכימוקינים.”

החוקרים מציינים כי הממצאים שלהם מנוגדים למה שידוע על משך ההימצאות של הנוגדנים לשני קורונאווירוסים אחרים SARS-CoV, הגורם לתסמונת הנשימה החריפה החריפה (SARS) ו- MERS-CoV (תסמונת הנשימה במזרח התיכון קורונווירוס). ממצאים קודמים מצביעים על כך שנוגדנים לאותם נגיפים נשארו בדם לפחות שנה .

בשילוב עם ממצאים קודמים על נוגדנים נגד COVID-19, החוקרים הגיעו למסקנה כי תוצאות המחקר הנוכחי עשויות להצביע על הסיכונים בשימוש בגישת “חסינות העדר” ל- COVID-19 , ולכן תומכות בגישה של הארכת משך ההתערבויות לשמירת בריאות הציבור, כולל ריחוק חברתי, שמירת היגיינה, ורמת בידוד גבוהה של קבוצות סיכון והרחבת היקף הבדיקות לזיהוי הנגיף.

יש לציין שהמחקר לא התייחס לפיתוח חסינות תאית ל- COVID-19 – כלומר, תגובות חיסוניות המערבות מערכת תאי ה- T (שאינם הנוגדנים שנבדקו במחקר זה). הם מציינים שכמה מחקרים קודמים זיהו פעילות תאי T ספציפיים ל- SARS-CoV בשיעור גבוה אצל חולים ב- COVID-19.

Nature Medicine2020

לדיווח ב-CIDRAP

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    ירידה בסיכון להתפתחות Long COVID מתחילת המגפה (N Engl J Med)

    הסיכוי להתפתחות Long COVID פחת משמעותית מתחילת המגפה, ממצאים המספקים זיק של תקווה וסימן להתקדמות במאבק כנגד הנגיף, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. החוקרים כותבים כי הירידה הנ”ל נובעת מהפצת החיסונים ושינויים בנגיף עצמו. במקרים של Long COVID החולים סובלים מתסמינים לאורך חודשים או שנים לאחר הזיהום […]

  • אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    אחת מכל עשר נשים שחלו בקורונה בהריון צפויות לפתח Long COVID (מתוך Obstetrics & Gynecology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Obstetrics & Gynecology עולה כי 10% מהנשים שנדבקו בנגיף הקורונה בזמן הריון יפתחו Long COVID. החוקרים מאוניברסיטת יוטה בחנו את הרשומות הרפואיות של למעלה מ-1,500 נשים שחלו בקורונה בזמן הריון וניטרו את התסמינים עליהם דיווחו לאחר לפחות שישה חודשים מהזיהום. מדובר במחקר הראשון להערכת הסיכון להתפתחות Long COVID בנשים הרות. […]

  • האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    במאמר שפורסם בכתב העת Obesity מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי השמנה אינה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים במצב קריטי עם אבחנה של COVID-19. יתרה מזאת, בחולים עם מדד מסת גוף נמוך מ-25 ק”ג/מ2 תועדו שיעורי תמותה גבוהים יותר בהשוואה לאלו עם מדדי מסת גוף גבוהים יותר. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון […]

  • חיסון כנגד COVID-19 לפני ובמהלך היריון אינו מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון לאחר-לידה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-APA)

    חיסון כנגד COVID-19 לפני ובמהלך היריון אינו מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון לאחר-לידה (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-APA)

    חיסון כנגד נגיף SARS-CoV-2 לפני ובמהלך היריון אינו מלווה בעליה משמעותית בסיכון לתסמיני דיכאון לאחר-לידה, כך עולה מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Psychiatric Association. במטרה לקבוע אם קיים קשר בין חיסון כנגד קורונה בזמן היריון ובין דיכאון לאחר-לידה, החוקרים בחנו את הנתונים אודות 627 נשים הרות (גיל ממוצע של 33.8 שנים) ממאגר […]

  • חיסון כנגד קורונה מספק הגנה מתונה מפני התפתחות Long COVID בילדים (Pediatrics)

    חיסון כנגד קורונה מספק הגנה מתונה מפני התפתחות Long COVID בילדים (Pediatrics)

    במאמר שפורסם בכתב העת Pediatrics מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי לחיסון כנגד נגיף קורונה השפעה מגנה מתונה מפני Long COVID. ההשפעה המגנה של החיסון גדולה יותר במתבגרים בסיכון מוגבר להתפתחות Long COVID ופוחתת עם הזמן. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חיסון מפחית את הסיכון לזיהום בקורונה בילדים, אך ההשפעה של החיסון […]

  • נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    נגיף קורונה עשוי להישאר בגוף במשך למעלה משנה (מתוך כנס ה-CROI)

    מדענים מקליפורניה מצאו כי שרידים של נגיף COVID-19 עשויים להישאר בדם וברקמות לתקופה של למעלה משנה לאחר ההדבקה הראשונית בנגיף, כך דווח בכנס ה-Conference on Retroviruses and Opportunistic Infections. במחקר בנושא Long COVID זיהו החוקרים אנטיגנים של הנגיף בזרם הדם למשך עד 14 חודשים לאחר הזיהום ובדגימות רקמות במשך למעלה משנתיים לאחר ההדבקה בנגיף. שני […]

  • הדבקה בנגיף קורונה בתוך 10 שבועות לאחר החזרת עוברים אינה פוגעת בסיכויי הצלחת IVF/ICSI (מתוך Am J Obstet Gynecol)

    הדבקה בנגיף קורונה בתוך 10 שבועות לאחר החזרת עוברים אינה פוגעת בסיכויי הצלחת IVF/ICSI (מתוך Am J Obstet Gynecol)

    בנשים לאחר טיפולי IVF/ICSI הדבקה בנגיף קורונה בתוך עשרה שבועות מהחזרת עוברים אינה משפיעה לרעה על תוצאות היריון, שיעורי השרשה והפלה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics & Gynecology. החוקרים השלימו מחקר עוקבה פרוספקטיבי שכלל נתונים אודות 857 נשים בגילאי 20-29 שנים שעברו IVF/ICSI במרכז הפריה חוץ גופית בסין. הם […]

  • ההשפעה של טיפולים כנגד COVID-19 על חולים עם מחלת מעי דלקתית (Dig Dis Sci)

    ההשפעה של טיפולים כנגד COVID-19 על חולים עם מחלת מעי דלקתית (Dig Dis Sci)

    במהלך טיפול כנגד COVID-19 ייתכן ויהיה מקום להשהיית טיפולים כנגד מחלת מעי דלקתית, אך צעד זה אינו מוביל לעליה בהתלקחויות הזיהום הנגיפי, כאשר חיסון קודם כנגד COVID-19 מסייע בהפחתת הסיכון לסיבוכים עקב הזיהום הנגיפי, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Digestive Diseases and Sciences. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חולים עם מחלת מעי דלקתית תחת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה