כאב

מחקר ישראלי: הערכת הסיכון להדבקה בנגיף קורונה באנשי צוות רפואי מחוסנים (N Engl J Med)

במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים פרופ’ גילי רגב יוחאי ושותפיו מהמרכז הרפואי שיבא בתל השומר כי שיעורי הדבקה בנגיף קורונה בקרב מבוגרים שקיבלו את שתי מנות החיסון עמדו על 2.6%, אך במרבית המקרים החולים פיתחו מחלה בדרגה קלה או בינונית.

החוקרים התבססו על נתוני בדיקות לאבחנה, בדיקות נוגדנים, ריצוף גנטי ומעקב מגעים להערכת אנשי צוות רפואי שפיתחו תסמינים או נחשפו לאדם חולה. כל העובדים קיבלו מנה שנייה של חיסון של חברת פייזר 11 ימים טרם תחילת המחקר ב-20 בינואר. המחקר ארך 14 שבועות, במהלכן פרץ בישראל הגל השלישי של מגפת הקורונה.

החוקרים גם התאימו עובדים עם זיהום בנגיף קורונה וריכוז נוגדנים שנבדק בתוך שבוע לפני האבחנה עם ארבע או חמש ביקורות ללא הזיהום ובחנו את רמות הנוגדנים הממוצעות ואת היחס בין הרמות בשתי הקבוצות.

מהנתונים עולה כי 39 מבין 1,497, או 2.6%, מאנשי הצוות הרפואי אובחנו כחולים מאומתים לאחר קבלת שתי מנות החיסון, 67% מהם פיתחו מחלה קלה ו-33% היו ללא תסמינים. התסמינים הנפוצים כללו גודש בדרכי נשימה עליונות (36%), כאבי שרירים (28%), אובדן חוש טעם או ריח (28%) וחום או צמרמורות (21%).

החוקרים מדווחים כי למרות שהחיסון של חברת פייזר הוא יעיל מאוד, מקרים נדירים של הדבקה בנגיף לאחר החיסון מהווים אתגר ייחודי, מאחר וזיהומים אלו לעיתים קרובות מתפתחים ללא תסמינים ועלולים לסכן אוכלוסיה פגיעה.

מבין אנשי הצוות הרפואי שנדבקו בנגיף, 31% דיווחו על תסמינים ממושכים שבועיים ויותר לאחר האבחנה ו-19% דיווחו על תסמיני קורונה ממושכים (Long COVID) כולל אובדן חוש טעם וריח, שיעול, עייפות, חולשה, קוצר נשימה, או כאבי שרירים למשך למעלה משישה שבועות. מבין 23% העובדים שנדרשו לימי מחלה מעבר ל-10 ימי הבידוד, ארבעה שבו לעבודה תוך שבועיים ואחד לא שב לעבודה גם לאחר שישה שבועות.

וריאנט אלפא (B117) של נגיף הקורונה, אשר היה הווריאנט הדומיננטי באותה עת בישראל, זוהה ב-85% מהדגימות שנבדקו. מבין כלל העובדים, ב-74% תועד עומס נגיפי גבוה בנקודת זמן כלשהי במהלך המחלה, עדות לרמת ההדבקה. לא זוהו מקרים של זיהומים משניים, כאשר החוקרים סבורים כי אנשי הצוות שנדבקו בנגיף היו פחות מדבקים בהשוואה לאלו שלא חוסנו כנגד הנגיף.

בקרב אנשי צוות רפואי שנדבקו בנגיף תועדו רמות נוגדנים מנטרלים נמוכות יותר בשבוע שטרם האבחנה, בהשוואה לביקורות התואמות. רמות נוגדנים גבוהות יותר נקשרו עם סיכון הדבקה נמוך יותר.

המקור הסביר להדבקה בכל 37 אנשי הצוות הרפואי עם נתונים זמינים היה אדם לא-מחוסן, שזוהה כבן משפחה ב-57% מהמקרים. ב-30% מהמקרים המקור החשוד היה עמית לעבודה או מטופל שלא חוסנו.

החוקרים כותבים כי ממצאים אלו עשויים לסייע בקבלת ההחלטות אודות הצורך במנת דחף נוספת של החיסון.

N Engl J Med, 2021

לידיעה ב-CIDRAP

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של שיתוק מוחין בצאצא, כך מדווחים חוקרים מקנדה במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הקשר בין חשיפה לפני הלידה למזהמים באוויר ובין הסיכון לשיתוק מוחין בלמעלה ממיליון לידות במועד באונטריו, קנדה, בין 2002 ועד 2017. חשיפה לפני […]

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    האם עודף-משקל מעלה את הסיכון לתמותה בחולים במצב קשה עם COVID-19? (מתוך Obesity)

    במאמר שפורסם בכתב העת Obesity מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי השמנה אינה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים במצב קריטי עם אבחנה של COVID-19. יתרה מזאת, בחולים עם מדד מסת גוף נמוך מ-25 ק”ג/מ2 תועדו שיעורי תמותה גבוהים יותר בהשוואה לאלו עם מדדי מסת גוף גבוהים יותר. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Ustekinumab-ttwe (או Pyzchiva) כתכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (סטלרה) לטיפול במגוון מצבים דלקתיים. בנוסף, הסוכנות קבעה באופן זמני כי התרופה אינה שונה מהתכשיר המקורי וצעד זה יאפשר לרוקחים בארצות הברית להחליף את התכשיר הביוסימילאר בתכשיר המקור ללא תלות במרשם שניתן מהרופא. התכשיר Ustekinumab-ttwe, אנטגוניסט […]

  • הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    בהשוואה לחולים עם אבחנה של סרטן מעי גס ורקטום בגיל אופייני, באלו עם הופעה מוקדמת של המחלה הממארת לא תועד סיכון מוגבר למחלה מתקדמת ולכן אין צורך בבדיקות קולונוסקופיה תדירות יותר בהשוואה להמלצות בהנחיות הנוכחיות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות העלייה בהיארעות הופעה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה