כאב

מהם האתגרים העיקריים הצפויים בשנת 2019 בכל הנוגע למחלת הזאבת? (Lupus Sci Med)

למרות שיפור ניכר בהישרדות של חולי לופוס בעשורים האחרונים עם עליה בשיעורי הישרדות לאחר שנה אחת מפחות מ-50% טרם עידן פרדניזון ועד ל-90% כיום במרבית מרכזי הטיפול במחלה זו עדיין ישנם אתגרים רבים הנוגעים למחלה רב-מערכתית זו. במאמר שפורסם בכתב העת Lupus: Science & Medicine קבוצה של מומחים מצרפת זיהו את האתגרים החשובים ביותר הניצבים כיום בפני חוקרים, חולים ורופאים.

הערכה והפוגה

מעבר לעיקרון הפשוט של פעילות מחלה בחולי לופוס מסתתרת מציאות מורכבת ורבת-ממדים, הכוללת את הביטויים הקליניים הספציפיים משנית למחלה, החוויה הסובייקטיבית של החולה והתועלת של הטיפול.

פיתוח כלים להערכת המחלה החל לפני למעלה מ-25 שנים עם מדד SLEDAI (Systemic Lupus Erythematosus Disease Activity Index). לאחר מכן נערכו שינויים רבים, דוגמת מדד BILAG (British Isles Lupus Assessment Group), מדד Lupus Activity Index  ולאחרונה, מדד SLE Responder Index. אך דרוש מדד אובייקטיבי יותר, דוגמת כזה המבוסס על סמנים חדשים, היכול לסייע לזהות חולים עם דפוסי מחלה שליליים. יש להתבסס גם על שיטות מתקדמות, כולל גישות מבוססות-נתונים.

לפני חמש שנים, פאנל מומחים המלית כי הטיפול בלופוס יתבסס על גישת טיפול ליעד, במטרה להשיג הפוגה, בדומה למקובל במחלות אחרות, דוגמת דלקת מפרקים שגרונית. עם זאת, מאחר ולופוס הינה מחלה רב-מערכתית, עם מהלך של התלקחויות והפוגות, לא נקבעה הגדרה מקובלת להפוגה.

המומחים מאמינים כי אחד האתגרים הוא לתקף את ההגדרות של הפוגה ואת הגורמים המנבאים את התוצאות, כולל נזק, תמותה, התלקחויות חוזרות, איכות חיים בריאותית ואם ניתן להתבסס אל עלו כתוצאים במחקרים קליניים.

שיפור הטיפול

אחד ההיבטים החשובים בשיפור הטיפול בחולי לופוס נוגע להגבלה נוספת של השימוש בקורטיקוסטרואידים. פרדניזון ללא ספק מהווה את אבן הפינה של הטיפול, אך טיפול ארוך-טווח מלווה בנזק חמור לאיברים, גם עם מינונים נמוכים.

המומחים מצרפת ממליצים כי מחקרים קליניים עתידיים יכללו דגש על שימוש בסטרואידים, בפרט הפחתת מינון, אירועים חריגים והערכות של היקף הנזק משנית לטיפול זה.

דרושים תכשירים תרפואיטים נוספים ויש להשתמש בצורה טובה יותר בתכשירים הקיימים. לאורך למעלה מ-60 שנים, אושר רק טיפול אחד ללופוס Belimumab. בשנים האחרונות תועדו אכזבות רבות, כולל Anifrolumab ו-Abatacept.

גנטיקה וסמנים

גורמים גנטיים מורכבים עשויים לשחק תפקיד חשוב בנטיה ללופוס, כאשר במהלך העשור האחרון זוהו למעלה מ-100 פולימורפיזם בגן יחיד. עם זאת, לגורמים גנטיים אלו חשיבות קלינית לא ברורה לאבחנה או לטיפול.

טיפול בתחלואה נלווית והיריון

עליה בהישרדות החולים הובילה לחשיבות רבה יותר של התייחסות לתחלואה נלווית, דוגמת מחלות לב וכלי דם ואוסטיאופורוזיס. המומחים מאמינים כי הערכה מקיפה של בריאות העצם חיונית בעת אבחנת לופוס ואם מזוהה צפיפות עצם ירודה, אזי יש להשלים בירור לשברים אסימפטומטים, בכדי לקבוע אם נדרש טיפול לאוסטיאופורוזיס.

באשר להיריון, המומחים מציינים כי חל שיפור ניכר בתוצאות היריונות של נשים עם לופוס.

גישה הוליסטית

לסיום, המומחים תומכים בגישה מקיפה והוליסטית לטיפול בחולים אלו, כולל התייחסות לתוצאי המדווחים ע”י החולים, דוגמת איכות חיים ועייפות.

Lupus Sci Med 2019

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מה בין רמות חומצה אורית בדם ובין הסיכון לסרטן שד? (Am J Med Sci)

    מה בין רמות חומצה אורית בדם ובין הסיכון לסרטן שד? (Am J Med Sci)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת American Journal of the Medical Sciences עולה כי רמות גבוהות של חומצה אורית בדם עשויות להפחית את הסיכון להיארעות סרטן שד בנשים, רמז להשפעה מגנה של חומצה אורית בדם מפני המחלה הממארת בנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תתכן מעורבות של רמות חומצה אורית בדם בהתפתחות ממאירות בשל עיכוב עקה חמצונית, […]

  • שכיחות גבוהה של גאוט בחולים לאחר השתלת לב או ריאה (Front Transplant)

    שכיחות גבוהה של גאוט בחולים לאחר השתלת לב או ריאה (Front Transplant)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Transplantation עולה כי גאוט נפוץ מאוד בחולים לאחר השתלת לב ו/או ריאות, כאשר אבחנה קודמת של גאוט טרם ההשתלה מנבאת התפתחות מחלה תסמינית לאחר ההשתלה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גאוט עשוי להתפתח לאחר השתלת איבר סולידי עם השלכות משמעותיות על בריאות החולים. בהעדר מידע אודות שיעורי […]

  • מזון אולטרה-מעובד מעלה את הסיכון ללופוס בנשים (Arthritis Care & Research)

    מזון אולטרה-מעובד מעלה את הסיכון ללופוס בנשים (Arthritis Care & Research)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מעלה ביותר מ-50% את הסיכון לאבחנה של לופוס בנשים, עם סיכון גבוה כפליים באלו עם נוגדנים כנגד דנ”א סליל כפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Arthritis Care & Research. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 204,175 נשים ממחקר Nurses’ Health Study בין השנים 1984-2016. המשתתפים השלימו שאלוני […]

  • התועלת של Tofacitinib בטיפול בחולים עם התלקחות חמורה של קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    התועלת של Tofacitinib בטיפול בחולים עם התלקחות חמורה של קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים עם התלקחות חמורה של קוליטיס כיבית, משלב Tofacitinib (קסלג’אנז) עם קורטיקוסטרואידים לווה בשיפור תגובה לטיפול והפחתת הצורך בטיפול הצלה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול תוך-ורידי בקורטיקוסטרואידים מהווה את המרכיב העיקרי של הטיפול בחולים מאושפזים עם התלקחות […]

  • התועלת של Spironolactone בנשים עם הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    התועלת של Spironolactone בנשים עם הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Women’s Dermatology עולה כי ל- Spironolactone תועלת בנשים בגיל הפוריות עם אבחנה של הידראדניטיס סופורטיבה בדרגה קלה, בפרט במידה והטיפול ניתן בשלב מוקדם. המחקר הרטרוספקטיבי כלל 157 נשים בגילאי 12-50 שנים (גיל חציוני של 36.5 שנים) עם אבחנה של הידראדניטיס סופורטיבה, אשר טופלו ב- Spironolactone במשך לפחות […]

  • התועלת של משלב פרדניזון ואוגמנטין בטיפול בהתלקחויות הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    התועלת של משלב פרדניזון ואוגמנטין בטיפול בהתלקחויות הידראדניטיס סופורטיבה (Int J Women’s Dermatol)

    טיפול פומי משולב בפרדניזון ואוגמנטין מהווה גישת טיפול קצר-טווח יעילה לטיפול בהתלקחויות הידראדניטיס סופורטיבה ומפחית את היקף הביקורים לחדרי מיון, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת International Journal of Women’s Dermatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות טיפול ארוך-טווח, חולים עם הידראדניטיס סופורטיבה חווים לעיתים קרובות התלקחויות של המחלה. לעיתים קרובות חולים עם התלקחות המחלה […]

  • פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס ( Lupus Low Disease Activity State, או LLDAS) או הפוגה ממושכת לאורך שלושה חודשים מלווה בסיכון מופחת משמעותית לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות בחולי לופוס, כאשר פעילות מחלה נמוכה לאורך פרק זמן ארוך יותר מלווה בירידה גדולה עוד יותר בסיכון לסיבוכים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה