כאב

האם טיפול הורמונאלי מפחית את הסיכון לדיכאון בנשים לאחר מנופאוזה? (J Clin Psychiatry)

מתוצאות מחקר חדש עולה כי טיפול הורמונאלי אינו מונע התפתחות דיכאון בנשים לאחר מנופאוזה. עם זאת, בנשים המפסיקות את הטיפול ההורמונאלי קיימת סבירות גבוהה יותר להופעת תסמיני דיכאון.

לדברי החוקרים, לאור הממצאים, על רופאים לעקוב מקרוב אחר הבריאות הנפשית ומצב הרוח של נשים, כאשר מתקבלת ההחלטה על הפסקת הטיפול ההורמונאלי החליפי.

בשנת 2002, במחקר WHI (Women’s Health Initiative) נחשפו עדויות לפיהן טיפול הורמונאלי חליפי עשוי להפחית את הסיכון לתחלואה קרדיווסקולארית בנשים הנוטלות תרופות אלו לאחר מנופאוזה. למרות שייתכן כי לטיפול הורמונאלי חליפי יש השפעה מגנה מפני סרטן מעי גס ורקטום, הטיפול למעשה מעלה את הסיכון הקרדיווסקולארי בנשים לאחר מנופאוזה.

טיפול הורמונאלי חליפי עודנו הטיפול הטוב ביותר להקלה על תסמיני מנופאוזה דוגמת גלי חום והזעות לילה. עדיין מדובר בטיפול הבחירה בלמעלה מ-25 מיליון נשים ברחבי העולם, הנכנסות לשלב המנופאוזה בכל שנה, מתוכן כ-80% סובלות מתסמיני מנופאוזה במשך שנים.

החוקרים מסבירים כי בנשים קיים סיכון מוגבר להופעת תסמיני דיכאון לראשונה לאחר המעבר למנופאוזה. מחקרים שפורסמו לאחרונה הצביעו על האפשרות כי מתן טיפול טרנסדרמאלי באסטרוגן עשוי לסייע בטיפול בדיכאון בנשים הנכנסות למנופאוזה, אך השפעת ההורמונים חלשה הרבה יותר בנשים שכבר עברו לשלב המנופאוזה.

במטרה לבחון אם טיפול הורמונאלי חליפי עשוי להגן מפני דיכאון בנשים מבוגרות, החוקרים עקבו אחר 4069 נשים צרפתיות, בגיל 65 ומעלה, במשך ארבע שנים.

15% מהנשים נטלו טיפול הורמונאלי, בעוד ש-20% דיווחו כי נטלו את הטיפול בעבר. כ-80% מהנשים שנטלו הורמונים נטלו אסטרוגן טרנסדרמאלי, עם או בלי פרוגסטין.

בתחילת המחקר, כאחת מכל חמש נשים סבלה מתסמיני דיכאון או נטלה נוגדי-דיכאון. 17% מהנשים שלא סבלו מדיכאון בתחילת המחקר, פיתחו תסמיני דיכאון במהלך המעקב.

טיפול הורמונאלי חליפי בהווה לא הפחית את הסיכון של הנשים לפתח תסמיני דיכאון. אך בקרב נשים שהפסיקו את הטיפול ההורמונאלי בתוך שנתיים מתחילת המחקר תועד סיכון גבוה פי שלוש להופעת תסמיני דיכאון. בנשים שנטלו פרוגסטין עם אסטרוגן טרנסדרמאלי תועד סיכון גבוה ב-60% לפתח דיכאון, בהשוואה לנשים שלא נטלו טיפול הורמונאלי חליפי.

החוקרים כותבים כי אין להבין מהממצאים כי לא מומלץ מתן טיפול הורמונאלי חליפי מלכתחילה, מאחר שהפסקת הטיפול מעלה את הסיכון לדיכאון. מומחים רבים ברחבי העולם תומכים במתן טיפול הורמונאלי חליפי לנשים סימפטומאטיות.

החוקרים מציעים כי הרופאים המטפלים יעקבו אחר נשים המחליטות להפסיק את הטיפול ההורמונאלי, ובמידת הצורך, יציעו חלופות אחרות לטיפול בדיכאון.

בנוסף, מתן מרשם לטיפול הורמונאלי ייעשה לאחר בדיקת סקר להערכת יחס עלות/תועלת של כל מטופלת.

ייתכן כי יש עדיפות למתן תכשירים המבוססים על אסטרדיול טבעי, בעיקר אלו הניתנים טרנסדרמאלית, לאור מיעוט תופעות הלוואי (וההשפעה הפוטנציאלית הרבה על תסמינים נוירו פסיכיאטריים).

J Clin Psychiatry. Posted online August 10, 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב- Romosozumab (איבניטי) מלווה בעליה גדולה יותר בצפיפות העצם לעומת Teriparatide (טריפראטייד) לאחר שנה אחת, לצד שיעור גבוה יותר של חולים המשלימים תא הטיפול. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide. […]

  • ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    ההשפעה של פעילות גופנית על דיכאון וחרדה בנשים לאחר-מנופאוזה (BMC Public Health)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Public Health מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי פעילות גופנית עשויה לסייע בהקלה על תסמיני דיכאון בנשים לאחר-מנופאוזה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי פעילות גופנית זוהתה כטיפול תא-תרופתי מבטיח להקלה על דיכאון, אך עדיין קיימת מחלוקת באשר לסוג הפעילות היעיל ביותר. מטרתם כעת הייתה להשוות ולדרג את […]

  • יעילות ובטיחות Linvoseltamab לטיפול במיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת (J Clin Oncol)

    יעילות ובטיחות Linvoseltamab לטיפול במיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב-Linvoseltamab במינון 200 מ”ג הוביל לתגובה עמוקה וממושכת, עם חציון משך תגובה של 29.4 חודשים בחולים עם מיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת, עם פרופיל בטיחות סביר. החוקרים מסבירים כי מדובר במחקר בשלב I/II הראשון בבני אדם להערכת […]

  • בדיקת סוכר בדם בצום בהיריון מתקדם עשויה לסייע כבדיקת סקר לזיהוי סוכרת הריונית בטרימסטר השלישי (BJOG)

    בדיקת סוכר בדם בצום בהיריון מתקדם עשויה לסייע כבדיקת סקר לזיהוי סוכרת הריונית בטרימסטר השלישי (BJOG)

    במאמר שפורסם בכתב העת BJOG מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחלק מהנשים עם בדיקת סקר תקינה לסוכרת הריונית בטרימסטר הראשון והשני להיריון ישנה עדות להופעה מאוחרת של סוכרת הריונית לפי בדיקת סקר נוספת של סוכר בדם בצום בשבועות 32-34 להיריון, כאשר הסיכון למאקרוזומיה גבוה יותר משמעותית במקרים אלו. מטרת המחקר הנוכחי […]

  • היעילות והבטיחות של Infliximab ו-Adalimumab בחולים עם מחלת מעי דלקתית (Inflammopharmacology)

    היעילות והבטיחות של Infliximab ו-Adalimumab בחולים עם מחלת מעי דלקתית (Inflammopharmacology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Inflammopharamcology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הן Adalimumab (יומירה) והן Infliximab (רמסימה) הדגימו פרופיל בטיחות חיובי ויעילות משמעותית עם עדות לתגובה מעבדתית בחולים עם מחלת מעי דלקתית בדרגה בינונית-עד-חמורה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי Infliximab ו-Adalimumab משמשים לעיתים קרובות לטיפול בחולים עם מחלת מעי דלקתית בדרגה בינונית-עד-חמורה. […]

  • נציבות התרופות האירופית מזהירה מפני סיכון לתגובה אנפילקטית לטיפול ב-Glatiramer Acetate (מתוך הודעת ה-EMA)

    נציבות התרופות האירופית מזהירה מפני סיכון לתגובה אנפילקטית לטיפול ב-Glatiramer Acetate (מתוך הודעת ה-EMA)

    אנשי צוות רפואי באיחוד האירופי קיבלו הודעה המזהירה מפני סיכון לתגובות אנפילקטיות בחולים עם טרשת נפוצה המטופלים ב- Glatiramer Acetate(קופקסון), כאשר תגובות אלו עלולות להופיע גם שני לאחר התחלת הטיפול התרופתי. המומחים מסבירים כי Glatiramer Acetate הינו טיפול תרופתי לטרשת נפוצה התקפית, הניתן בצורת זריקה. התרופה משמשת לטיפול בטרשת נפוצה מזה למעלה משני עשורים עם […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה