כאב

מהו ערכן של תוכניות התערבות למניעת פגיעה ברצועה הצולבת הקדמית? (מתוך כנס American Orthopaedic Society for Sports Medicine)

מאת ד”ר בן פודה שקד

ממחקר חדש אשר הוצג בכנס השנתי של American Orthopaedic Society for Sports Medicine (AOSSM) עולה כי לא קיימות ראיות בדרגה 1 לכך שתוכניות התערבות למניעת פגיעות ברך בכלל, ופגיעות ברצועה הצולבת הקדמית (Anterior Cruciate Ligament, ACL) בפרט, המיועדות לספורטאיות צעירות אכן עובדות.

החוקרים מסבירים כי קיימות ראיות בספרות המקצועית לפיהן יתכן וניתן למנוע פגיעות מסוימות ב-ACL, אולם הראיות התומכות בתוכניות התערבות אלו הינן מוגבלות ואינן באיכות גבוהה. לדבריהם, מרבית המחקרים שפורסמו בנושא עד כה סובלים ממגבלות בתכנון, אשר עלולות להוביל להטיות ולפיכך לפגוע בחוזקם של המחקרים.

במחקר פרוספקטיבי קודם משנת 2006 אשר בחן תוכנית התערבות למניעת פגיעות ACL בקרב נערות תיכון העוסקות בספורט, לא עלה בידי החוקרים להדגים ירידה בשיעור הפגיעות בקרב אלו שנטלו חלק בתוכנית. לדבריהם, ניסיונם זה הוביל אותם לבחון את הראיות הקיימות בספרות התומכות בתוכניות התערבות מעין אלו.

במחקר הנוכחי, ביצעו החוקרים סקירה ספרותית באמצעות שלושה מאגרי מידע רפואיים (MEDLINE, COCHRANE ו-CINHAL) ומצאו 15 מחקרים אשר פורסמו עד לשנת 2009. בהתבסס על אלגוריתם דירוג איכות הראיות, הם מדווחים כי אף אחד ממחקרים אלו לא התגלה כבעל דרגת האיכות הגבוהה ביותר (מחקר פרוספקטיבי בהקצאה אקראית; דרגת ראיות 1), אם כי האיכות של חלקם הייתה לדבריהם טובה. 12 מהמחקרים התגלו כבעלי דרגת ראיות 2 (מחקר פרוספקטיבי ללא הקצאה אקראית) ושלושה נוספים כבעלי דרגת ראיות 3 (מחקר מקרה-ביקורת).

החוקרים מוסיפים כי שבעה מבין 12 המחקרים בדרגה 2 ושניים מבין שלושת המחקרים בדרגה 3 הדגימו ירידה מובהקת בשיעור פגיעות הברך. באשר לפגיעות ב-ACL, 4 מבין 10 מחקרים בדרגה 2 ואחד מבין שני המחקרים בדרגה 3 אשר פירטו תוצאות ביחס לפגיעות אלו הראו ירידה בעלת מובהקות סטטיסטית בפגיעות ב-ACL בעקבות תוכניות ההתערבות למניעתן. בסך הכל, מסכמים החוקרים, לא אותרו מחקרים בדרגת איכות גבוהה המדגימים ירידה ברורה בסיכון לפגיעה ב-ACL אשר הגיעה לכדי מובהקות סטטיסטית (p<0.05).

לדברי החוקרים, ההטרוגניות הניכרת בין המחקרים הגבילה את יכולתם לערוך מטה-אנליזה. הם מסבירים כי ישנם מרכיבים מרובים לתוכניות שנבחנו במחקרים אלו, וכן הבדלים ביחס לשיטות, אימון השרירים, משך המחקר, תכיפות האימונים ותזמונם (בטרם עונת התחרויות, במהלכה או לאחריה).

באשר לשאלה האם תוכניות האימון אכן מצמצמות את שכיחות פגיעות הברך או פגיעות ה-ACL, מדווחים החוקרים כי תוצאות המחקרים אינן חד משמעיות, וכי אין משמעות הדבר כי תוכניות למניעת פגיעות אלו אינן פועלות בהכרח. עם זאת, הם מדגישים כי אין להסיק מעבודתם זו כאילו פירושה שאין צורך שספורטאים צעירים ישתתפו בתוכניות התערבות למניעת פגיעות. הם מציינים כי ימשיכו להמליץ על תוכניות אלו עבור מטופליהם. המסר העיקרי, הם טוענים, הינו כי תוכניות מניעה אלו עשויות לעבוד, ואולם יש צורך במחקרים נוספים על מנת לאשר את יעילותן.

החוקרים מציינים כי מספר פגיעות ה-ACL המתרחשות מדי שנה בארצות הברית מוערך בכ-200,000, עם השלכות ‘דרמטיות’, ובייחוד עבור ספורטאים צעירים. לדבריהם, גם לאחר שחזור ניתוחי, יש ספורטאים אשר אינם מסוגלים לחזור לאותה מידה של תפקוד או להשתתפות בענף הספורט בו עסקו טרם הפגיעה כלל.

בטווח הקצר, מוסיפים החוקרים, השבת הספורטאים לעסוק בספורט הינה חשובה מסיבות רבות, ובהן התועלת הבריאותית ארוכת הטווח של פעילות גופנית אינטנסיבית, מניעת השמנת יתר וכיוצא באלה. בטווח הארוך, רבים מהספורטאים שנחבלים עלולים לפתח ארתריטיס בברכיהם במהלך שני העשורים שלאחר החבלה.

החוקרים מסכמים כי מניעת פגיעות אלו הינה חיונית, ואולם יש צורך לדבריהם בהמשך המחקר בתחום על מנת להדגים כי תוכניות התערבות למניעתן אכן עובדות בצורה עקבית.

מתוך הכנס השנתי של ה- American Orthopaedic Society for Sports Medicine (AOSSM) שנערך ברוד-איילנד בחודש יולי 2010.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת-סיבים משחררת הורמון מדכא תאבון (Science Translational Medicine)

    דיאטה עתירת סיבים משפיעה על המטבוליזם של המעי הדק ומעודדת שחרור הורמון מעי מדכא-תאבון, PYY (או Peptide Tyrosine Tyrosine), יותר מדיאטה דלת-סיבים, זאת ללא תלות בהרכב המזון, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Science Translational Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעה של דיאטה דלת סיבים ועתירת סיבים על שחרור הורמוני מערכת עיכול, כולל PYY ו-GLP-1. […]

  • היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide בנשים לאחר-מנופאוזה עם אוסטיאופורוזיס (J Clin Endocrinol Metab)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב- Romosozumab (איבניטי) מלווה בעליה גדולה יותר בצפיפות העצם לעומת Teriparatide (טריפראטייד) לאחר שנה אחת, לצד שיעור גבוה יותר של חולים המשלימים תא הטיפול. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את היעילות והבטיחות של Romosozumab ו-Teriparatide. […]

  • מחקר ישראלי מצא שטיפול באמצעות קרינה ממוקדת עשוי לסייע בכאב הנלווה לסרטן הלבלב (Lancet Oncology)

    מחקר ישראלי מצא שטיפול באמצעות קרינה ממוקדת עשוי לסייע בכאב הנלווה לסרטן הלבלב (Lancet Oncology)

    מחקר ישראלי חדש שנערך במרכז הרפואי שיבא,ופורסם לאחרונה ב- Lancet Oncology, עוסק בשיטת טיפול חדשה להקלה על כאב בקרב חולי סרטן הלבלב באמצעות קרינה ממוקדת. את המחקר הוביל ד"ר יעקב לורנס, מנהל מכון הקרינה במרכז לרפואת הסרטן ע"ש חוסידמן בשיבא.

  • חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לזיהום אוויר לפני לידה מלווה בסיכון מוגבר לשיתוק מוחין (JAMA Netw Open)

    חשיפה לפני הלידה לחומר חלקיקי בקוטר של עד 2.5 מיקרומטר מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של שיתוק מוחין בצאצא, כך מדווחים חוקרים מקנדה במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הקשר בין חשיפה לפני הלידה למזהמים באוויר ובין הסיכון לשיתוק מוחין בלמעלה ממיליון לידות במועד באונטריו, קנדה, בין 2002 ועד 2017. חשיפה לפני […]

  • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

    חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

  • הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Pain עולה כי טיפול ב-TENS (או Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) בתדירות גבוהה ועצימות גבוהה הוביל להקלה דומה בכאב לאחר ניתוח לפרוסוקפי לכריתת כיס מרה כמו טיפול תוך-ורידי באופיואידים. מדגם המחקר כלל 163 חולים שעברו כריתת כיס מרה בגישה לפרוסקופית בשני מרכזים בשבדיה בין השנים 2019 ו-2023. חולים […]

  • טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Anesthesiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Vocacapsaicin במהלך ניתוח בוהן קלובה (Hallux Valgus) מפחית כאב ושימוש באופיואידים במהלך 96 השעות הראשונות לאחר-ניתוח, ללא רעילות מקומית או סיסטמית. החוקרים השלימו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 147 חולים שעברו ניתוח בוהן קלובה. המשתתפים חולקו באקראי לקבלת 14 מ”ל של Vocacapsaicin […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה