כאב

מהו הטיפול הטוב ביותר לקרע בגידי בשרוול המסובב? (מתוך Annals of Internal Medicine)

מאת ד”ר בן פודה שקד

במאמר סקירה חדש אשר פורסם בגיליון יולי של ירחון Annals of Internal Medicine ובו מבקשים החוקרים להשוות בין היעילות של טיפול ניתוחי וזו של טיפול שמרני בקרעים בגידי בשרוול המסובב (Rotator Cuff, RC), נטען כי הראיות ביחס ליתרונות ולחסרונות של שיטות הטיפול השונות מוגבלות ואינן חד משמעיות.

לדברי החוקרים, השורה התחתונה העולה ממחקרם זה הינה כי קיים מחסור במידע, אולם נראה כי החולים חוו שיפור משמעותי בעקבות כל אחד מסוגי הטיפול. הם מוסיפים כי ישנם הבדלים ספורים בעלי חשיבות קלינית וכי סיבוכים בעקבות הטיפול היו נדירים.

החוקרים מסבירים כי מרבית החולים מנסים להקל את כאביהם ואת הפגיעה התפקודית ממנה סובלים באמצעות פיזיותרפיה בטרם פונים לאפשרות הניתוחית, אולם לדבריהם מצאו מעט מאוד מחקר באיכות טובה אשר ניתן להנחות על פיו את הטיפול שאינו ניתוחי, את תזמון הטיפול ואת בחירת החולים הצפויים להרוויח כתוצאה מסוגי הטיפול השונים. בנוסף, יש גם מידע מוגבל בלבד המכוון חלק מקבלת ההחלטות הניתוחיות.

בניתוח הנתונים נכללו 137 מחקרים בהקצאה אקראית ושאינם בהקצאה אקראית, מחקרי עוקבה וסדרות מקרים. מספר החולים שנכלל בכל מחקר נע בין 12 ו-224, עם מדגם חציוני של 55 וטווח בין רביעונים של 33 עד 93 חולים. גילם הממוצע של המשתתפים נע בין 41 ו-80 שנים.

החוקרים מציינים כי ארבעה מבין חמשת המחקרים אשר השוו בין טיפול ניתוחי וטיפול שמרני הראו עדיפות לתיקון ניתוחי, אם כי הראיות היו לטענתם מוגבלות מכדי שניתן יהיה להסיק מהן מסקנות ביחס ליעילות ההשוואתית של גישות הטיפול השונות.

מחקר אחד שבוצע בהקצאה אקראית של החולים והשווה בין תיקון ניתוחי מוקדם ומאוחר לאחר טיפול שמרני כושל מצא כי ציוני התוצא התפקודי היו בממוצע טובים יותר לאחר תיקון ניתוחי מוקדם, אולם החוקרים לא דיווחו על מידת המובהקות הסטטיסטית.

בנוסף, 113 מחקרים אשר השוו בין ניתוחים מסוגים שונים לתיקון קרע בגידי השרוול המסובב לא מצאו הבדלים בתוצא התפקודי בין תיקון פתוח ותיקון פתוח-קטן (mini-open), בין תיקון פתוח-קטן ובין תיקון ארתרוסקופי, בין תיקונים ארתרוסקופיים שונים עם וללא אקרומיופלסטיה, ובין קיבוע בשורה אחת ובשתי שורות (single vs double-row fixation).

לדברי החוקרים, חולים שעברו ניתוח פתוח-קטן שבו לעבודה כחודש ימים מוקדם יותר בהשוואה לאלו שעברו תיקון בניתוח פתוח. מאידך, השיפור התפקודי היה רב יותר לאחר ניתוח פתוח לעומת הטריה ארתרוסקופית.

באשר להוספת תנועה פאסיבית מתמשכת לפיזיותרפיה הבתר-ניתוחית, העלו 11 מחקרים ראיות בינוניות בלבד לפיהן אין הבדל ביחס לתפקוד או למידת הכאב. מחקר יחיד לא מצא הבדל בטווח התנועה או בכוח, בעוד שמחקר אחר הציע כי הוספת תנועה פאסיבית מתמשכת לפיזיותרפיה קיצרה את פרק הזמן עד לחזרה לעבודה ואת פרק הזמן עד להשגת אבדוקציה של 90 מעלות.

החוקרים מוסיפים כי ביחס לאסטרטגיות טיפול שיקומיות בתר-ניתוחיות אחרות, מצא מחקר אחד כי פיזיותרפיה שנעשית על פי סטנדרטיזציה הביאה לשיפור רב יותר בתפקוד לעומת פיזיותרפיה שאיננה כזו, וכי העמסה פרוגרסיבית הפחיתה את הכאב במידה רבה יותר בהשוואה להעמסה המקובלת. עם זאת, ככלל לא מצאו המחקרים השונים הבדל באיכות החיים הקשורה לבריאות, ביכולת התפקודית, בכאב, בטווח התנועה או בכוח בין הגישות הטיפוליות השונות (למשל, עם או ללא טיפול במים, טיפול אישי לעומת ביצוע התרגילים לבד בבית, הנחיה של מדריך לעומת קלטת וידיאו וכדומה).

הסיבוכים שנרשמו לא היו שכיחים ב-64 המחקרים שדיווחו אודותם, ומעטים מהם היו בעלי חשיבות קלינית. 21 מחקרים דיווחו כי לא היו סיבוכים במהלך תקופת המעקב.

ב-72 המחקרים שבחנו גורמים פרוגנוסטיים, עלו גיל מבוגר, גודל רב יותר של הקרע ותסמינים קדם-ניתוחיים רבים יותר ככאלו הקשורים באופן עקבי בהישנות הקרע, בעוד שמין, משך התסמינים והחלטת ועדת הפיצויים לעובד לא ניבאו תוצא ירוד יותר.

כל המחקרים המבוקרים שבוצעו בהקצאה אקראית והמחקרים הקליניים המבוקרים כללו מקורות להטיה אפשרית, כגון סמיות לא מלאה, הסתרה לא נכונה של ההקצאה ומידע שאינו מלא ביחס לתוצא. לטענת החוקרים, הייתה האיכות המתודולוגית של מחקרי העוקבה ושל המחקרים שאינם מבוקרים בינונית בלבד.

החוקרים טוענים כי חיוני להתקדם בשאלה זו, וכי המומחים המטפלים בחולים אלו ימשיכו לפתח ולהשלים מחקרים באיכות גבוהה יותר על מנת להעריך כראוי את ההיבטים השונים של הטיפולים שהוזכרו. לדבריהם, הדבר יאפשר לקלינאים לפעול בצורה נסמכת ראיות ולקבל החלטות מושכלות יותר ביחס לאפשרויות הטיפוליות השונות.

Ann Intern Med 2010

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • מה בין רמות חומצה אורית בדם ובין הסיכון לסרטן שד? (Am J Med Sci)

    מה בין רמות חומצה אורית בדם ובין הסיכון לסרטן שד? (Am J Med Sci)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת American Journal of the Medical Sciences עולה כי רמות גבוהות של חומצה אורית בדם עשויות להפחית את הסיכון להיארעות סרטן שד בנשים, רמז להשפעה מגנה של חומצה אורית בדם מפני המחלה הממארת בנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תתכן מעורבות של רמות חומצה אורית בדם בהתפתחות ממאירות בשל עיכוב עקה חמצונית, […]

  • שכיחות גבוהה של גאוט בחולים לאחר השתלת לב או ריאה (Front Transplant)

    שכיחות גבוהה של גאוט בחולים לאחר השתלת לב או ריאה (Front Transplant)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Transplantation עולה כי גאוט נפוץ מאוד בחולים לאחר השתלת לב ו/או ריאות, כאשר אבחנה קודמת של גאוט טרם ההשתלה מנבאת התפתחות מחלה תסמינית לאחר ההשתלה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גאוט עשוי להתפתח לאחר השתלת איבר סולידי עם השלכות משמעותיות על בריאות החולים. בהעדר מידע אודות שיעורי […]

  • מזון אולטרה-מעובד מעלה את הסיכון ללופוס בנשים (Arthritis Care & Research)

    מזון אולטרה-מעובד מעלה את הסיכון ללופוס בנשים (Arthritis Care & Research)

    צריכה רבה של מזון אולטרה-מעובד מעלה ביותר מ-50% את הסיכון לאבחנה של לופוס בנשים, עם סיכון גבוה כפליים באלו עם נוגדנים כנגד דנ”א סליל כפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Arthritis Care & Research. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הנתונים אודות 204,175 נשים ממחקר Nurses’ Health Study בין השנים 1984-2016. המשתתפים השלימו שאלוני […]

  • התועלת של Tofacitinib בטיפול בחולים עם התלקחות חמורה של קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    התועלת של Tofacitinib בטיפול בחולים עם התלקחות חמורה של קוליטיס כיבית (Am J Gastroenterol)

    במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים עם התלקחות חמורה של קוליטיס כיבית, משלב Tofacitinib (קסלג’אנז) עם קורטיקוסטרואידים לווה בשיפור תגובה לטיפול והפחתת הצורך בטיפול הצלה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול תוך-ורידי בקורטיקוסטרואידים מהווה את המרכיב העיקרי של הטיפול בחולים מאושפזים עם התלקחות […]

  • הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Pain עולה כי טיפול ב-TENS (או Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) בתדירות גבוהה ועצימות גבוהה הוביל להקלה דומה בכאב לאחר ניתוח לפרוסוקפי לכריתת כיס מרה כמו טיפול תוך-ורידי באופיואידים. מדגם המחקר כלל 163 חולים שעברו כריתת כיס מרה בגישה לפרוסקופית בשני מרכזים בשבדיה בין השנים 2019 ו-2023. חולים […]

  • טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Anesthesiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Vocacapsaicin במהלך ניתוח בוהן קלובה (Hallux Valgus) מפחית כאב ושימוש באופיואידים במהלך 96 השעות הראשונות לאחר-ניתוח, ללא רעילות מקומית או סיסטמית. החוקרים השלימו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 147 חולים שעברו ניתוח בוהן קלובה. המשתתפים חולקו באקראי לקבלת 14 מ”ל של Vocacapsaicin […]

  • פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס מלווה בסיכון מופחת לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות (The Lancet Rheumatology)

    פעילות מחלה נמוכה לאורך זמן בחולי לופוס ( Lupus Low Disease Activity State, או LLDAS) או הפוגה ממושכת לאורך שלושה חודשים מלווה בסיכון מופחת משמעותית לפגיעה באיברי מטרה והתלקחויות בחולי לופוס, כאשר פעילות מחלה נמוכה לאורך פרק זמן ארוך יותר מלווה בירידה גדולה עוד יותר בסיכון לסיבוכים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה