אורתופדיה-פיזיותרפיה

עדויות חדשות תומכות במתן נוגדי-קרישה ישירים פומיים לטיפול בתרומבוזיס על-רקע ממאירות (Mayo Clinic Proceedings)

עדויות חדשות שפורסמו בכתב העת Mayo Clinic Proceedings תומכות בשימוש בנוגדי-קרישה פומיים ישירים (Direct Oral Anticoagulants, או DOAC), הטיפול הסטנדרטי כיום בתרומבואמבוליזם ורידי בחולים ללא ממאירות, כטיפול הסטנדרטי בחולים עם תרומבוזיס על-רקע ממאירות, למעט חולים בסיכון גבוה לדימומים.

החוקרים השלימו מחקר שהוא למעשה סקירה שיטתית אינטראקטיבית חיה, המאפשרת לחוקרים לעדכן את הממצאים עם פרסום עדויות חדשות. הסקירה החלה בשנת 2018 וכוללת כעת ארבעה מחקרים אקראיים ומבוקרים עם קרוב ל-2,900 משתתפים.

במחקר בחנו החוקרים תוצאים שונים הישנות תרומבואמבוליזם ורידי, דימום מג’ורי ודימום לא-מג’ורי בעל חשיבות קלינית בחולים שנטלו בלפחות אחד מבין הבאים: Edoxaban (ליקסיאנה) במינון 60 מ”ג פעם ביום, Rivaroxaban (קסרלטו)   במינון 15 מ”ג פעמיים ביום למשך 3 שבועות ולאחר מכן 20 מ”ג פעם ביום, Apixaban (אליקוויס) במינון 10 מ”ג פעמיים ביום0 למשך שבוע ולאחר מכן 5 מ”ג פעמיים ביום, או Dalteparin במינון 200 יחידות/ק”ג למשך חודש ולאחר מכן 150 יחידות/ק”ג ביום.

שניים מהמחקרים כללו חולים עם ממאירות פעילה וכן חולים עם היסטוריה של ממאירות ושני המחקרים האחרים כללו רק חולים עם ממאירות פעילה. קרוב ל-40% מהחולים אובחנו עם פקקת ורידים עמוקים כאירוע התרומבואמבולי ולמעלה מ-60% מהחולים אובחנו עם ממאירות גרורתית או מתקדמת-מקומית.

מהנתונים עולה כי הטיפול ב-DOAC הפחית משמעותית את הסיכון להישנות תרומבואמבוליזם ורידי (יחס סיכויים של 0.59), בהשוואה ל-Dalteparin, ללא עליה משמעותית בסיכון לדימום מג’ורי (יחס סיכויים של 1.34, רווח בר-סמך 95% של 0.83-2.18). באופן יותר ספציפי, 5.6% מהאירועים התרומבואמבוליים החוזרים אירעו בקבוצות טיפול ב-DOAC ו-9.1% תוארו בזרוע הטיפול ב-Dalteparin. באשר לאירועי דמם מג’ורי, 4.8% אירעו במטופלים ב-DOAC ו-3.6% במטופלים ב-Dalteparin, אך ההבדל אל היה מובהק סטטיסטית.

עם זאת, הסיכון לדימום לא-מג’ורי אך בעל חשיבות קלינית היה גבוה יותר משמעותית בקרב מטופלים ב-DOAC, בהשוואה למטופלים ב-Dalteparin (יחס סיכויים של 1.69, רווח בר-סמך 95% של 1.13-2.42).

מהערכת תכשירים ספציפיים עלה כי Rivaroxaban ו-Apixaban הפחיתו משמעותית את הסיכון להישנות תרומבואמבוליזם ורידי לעומת Dalteparin, עם ירידה בהיקף של 59% ו-42%, בהתאמה, אם כי לא תוארו הבדלים בין שתי התרופות.

הטיפול ב-Edoxaban לווה בעליה משמעותית בסיכון לדימום מג’ורי בהשוואה ל-Dalteparin (יחס סיכויים של 1.73) ו-Rivaroxaban העלה משמעותית את הסיכון לדימום לא-מג’ורי בעל חשיבות קלינית (יחס סיכויים של 4.09).

מניתוח לפי תתי-קבוצות עלה כי תתכן עדיפות ל-Apixaban על-פני שני נוגדי הקרישה הפומיים הישירים האחרים. בהשוואה ל-Dalteparin, הטיפול ב-Apixaban היה היחיד מבין שלושת תכשירי DOAC שלא הביא לעליה בסיכון לדימום מג’ורי או דימום לא-מג’ורי בעל חשיבות קלינית (יחס סיכויים של 0.66, רווח בר-סמך 95% של 0.46-0.95).

בסיכומו של דבר, הממצאים מעידים כי DOAC אינם מעלים את הסיכון לדימום ממערכת העיכול אך מעלים את הסיכון לדימום מדרכי המין והשתן לעומת Dalteparin. מנגד, דימום תוך-גולגולתי, דימום פטאלי ותמותה היו דומים בין קבוצות הטיפול.

לאור העדויות, החוקרים מסכמים וכותבים כי נוגדי-קרישה פומיים ישירים צריכים לשמש כטיפול הסטנדרטי במקרים של תרומבוזיס על-רקע ממאירות, עם משנה זהירות בחולים בסיכון גבוה לדימום.

Mayo Clinic Proceedings January 18, 2022

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שילוב Sorafenib עם TACE משפר הישרדות חולים עם הישנות סרטן כבד (JAMA Oncol)

    שילוב Sorafenib עם TACE משפר הישרדות חולים עם הישנות סרטן כבד (JAMA Oncol)

    בהשוואה ל-TACE (או Transarterial Chemoembolization) בלבד, שילוב Sorafenib עם TACE עשוי להביא לשיפור ההישרדות הכוללת והישרדות ללא התקדמות מחלה בחולים עם הישנות סרטן כבד בשלב בינוני עם חדירה מיקרווסקולארית, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בחולים עם הישנות סרטן כבד בשלב בינוני הפרוגנוזה אינה טובה, כאשר TACE […]

  • טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    טיפול בתרופות להפחתת משקל עשוי להפחית את הסיכון לממאירות בחולים עם סוכרת (JAMA Netw Open)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open עולה כי טיפול בתכשירים ממשפחת GLP-1RA בחולים עם סוכרת מסוג 2 עשוי להפחית את הסיכון להתפתחות מחלות ממאירות שנקשרו עם השמנה, בהשוואה לטיפול באינסולין. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אגוניסטים לקולטן ל-GLP-1 הם תכשירים המשמשים לטיפול בהשמנה וסוכרת, כאשר המשפחה כוללת את התכשירים Wegovy, Ozempic, Zepbound […]

  • הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    הפחתת משקל עשויה להפחית את הסיכון להתפתחות ממאירויות משנית להשמנה (מתוך כנס ה-ADA)

    במבוגרים עם השמנת-יתר המצליחים לרדת במשקל גופם נרשמה ירידה בסיכון להתפתחות ממאירויות על-רקע השמנה, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך כנס ה-American Diabetes Association. החוקרים השלימו מחקר תצפיתי, רטרוספקטיבי, שכלל נתונים אודות 105,472 מבוגרים עם השמנה ובחנו את הרשומות הרפואיות הממוחשבות ממרפאת קליבלנד בין 2000 עד 2022. נתוני מדד מסת גוף נאספו אודות כל משתתף והחוקרים […]

  • שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית (British Journal of Dermatology)

    שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית (British Journal of Dermatology)

    מתוצאות מטה-אנליזה חדשה שפורסמו בכתב העת British Journal of Dermatology עולה שכיחות גבוהה של חרדה ודיכאון בחולים עם מלנומה עורית ממארת. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי העומס הפסיכולוגי של מלנומה עורית עשוי להשפיע על מכלול הטיפול בחולים, כולל היענות לטיפול, סיכויי הישנות ותמותה. עם זאת, אין נתונים רבים אודות השכיחות וגורמי הסיכון לחרדה ודיכאון באוכלוסיית […]

  • האם טיפול משלים במשלב Dabrafenib עם Trametinib משפר הישרדות בחולי מלנומה? (N Engl J Med)

    האם טיפול משלים במשלב Dabrafenib עם Trametinib משפר הישרדות בחולי מלנומה? (N Engl J Med)

    בחולים עם מלנומה בשלב III לאחר התערבות ניתוחית, טיפול משלים במשלב Dabrafenib עם Trametinib הפחית את הסיכון לתמותה בהיקף של 20% לעומת פלסבו, אם כי התועלת ההישרדות הכוללת לא הייתה מובהקת סטטיסטית, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine. בחולים עם מוטציית BRAF V600E הטיפול המשולב הפחית את הסיכון […]

  • אורטיקריה מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של מחלה ממארת (British Journal of Dermatology)

    אורטיקריה מלווה בסיכון מוגבר לאבחנה של מחלה ממארת (British Journal of Dermatology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of Dermatology עולה כי בהשוואה לאוכלוסייה הכללית, בחולים עם אורטיקריה תועדה עליה של 49% בסיכון להתפתחות מחלה ממארת בשנה הראשונה לאחר האבחנה, עם ירידה בסיכון ל-6% בשנים הבאות. מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי התבסס על נתונים ממאגרים בדנמרק ובחן את היארעות הסיכון לממאירות בקרב חולים עם אורטיקריה בהשוואה לסיכון לממאירות […]

  • הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    בהשוואה לחולים עם אבחנה של סרטן מעי גס ורקטום בגיל אופייני, באלו עם הופעה מוקדמת של המחלה הממארת לא תועד סיכון מוגבר למחלה מתקדמת ולכן אין צורך בבדיקות קולונוסקופיה תדירות יותר בהשוואה להמלצות בהנחיות הנוכחיות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות העלייה בהיארעות הופעה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה