היתרונות של החלפת זמן ישיבה בעמידה או צעידה (Eur Heart J.)

הליכה פעילות גופנית

במאמר שפורסם בכתב העת European Heart Journal מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי גישות להפחתת זמן הישיבה והגדלת זמן העמידה ו/או צעידה, עשויות להביא לשיפור הבריאות הלבבית והמטבולית.

לדברי החוקרים, בעוד שקיים קשר ידוע בין ישיבה ממושכת ובין סיבוכים לבביים ומטבוליים, לא ידוע אם עמידה מהווה חלופה טובה לישיבה או אם נדרשת תנועה. במחקר הנוכחי בחנו החוקרים את הקשר בין מדדי סיכון למחלות לבביות ומטבוליות בעקבות החלפת שעתיים של ישיבה ביום בעמידה או בצעידה.

החוקרים התבססו על תת-מדגם של מחקר Australian Diabetes, Obesity and Lifestyle Study מהשנים 2011/12, שנשאו מוניטור activPAL3 (גילאי 36-80 שנים, 57% נשים, 698 משתתפים עם נתונים זמינים). הם בחנו את הקשר בין ממוצע זמני ישיבה/שכיבה (ישיבה), זמני עמידה וצעידה ובין מדדי מסת גוף, היקף מותניים, לחץ דם, המוגלובין מסוכרר, סוכר בצום ופרופיל שומנים, כמו גם ערכי סוכר לאחר שעתיים.

לאחר תקנון לערפלנים רלבנטיים, החוקרים מצאו כי החלפת ישיבה בעמידה לוותה בירידה מובהקת סטטיסטית של כ-2% בריכוז הסוכר בדם בצום, ירידה של 11% בריכוז טריגליצרידים, ירידה של 6% ביחס בין כולסטרול כולל וחלקיקי כולסטרול מסוג HDL ועליה של 0.06 מילימול לליטר בריכוז חלקיקי HDL עם החלפה של שעתיים ביום. החלפת ישיבה בצעידה הדגימה קשר מובהק עם ירידה של כ-11% במדד מסת הגוף, ירידה של 7.5 ס”מ בהיקף המותניים, ירידה של 11% בסוכר בדם לאחר שעתיים, ירידה של 14% בריכוז טריגליצרידים ועליה של 0.10 מילימול לליטר בריכוז חלקיקי HDL לכל שעתיים ביום, בעוד שעם החלפת עמידה בצעידה תועד קשר מובהק עם ירידה של 10% במדדי מסת גוף, ירידה של 7 ס”מ בהיקף המותניים וירידה של 11% בריכוז הסוכר בדם לאחר שעתיים.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים בנושא.

Eur Heart J. 2015;36(39):2643-2649

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם תסמונת שחלות פוליציסטיות מלווה בסיכון מוגבר למחלות מטבוליות וקרדיווסקולאריות? (J Clin Endocrinol Metab)

    האם תסמונת שחלות פוליציסטיות מלווה בסיכון מוגבר למחלות מטבוליות וקרדיווסקולאריות? (J Clin Endocrinol Metab)

    בנשים עם תסמונת שחלות פוליציסטיות סיכון מוגבר לסוכרת מסוג 2, מחלת כבד סטאטוטית משנית להפרעה מטבולית ומחלות לב וכלי דם, אם כי הסיכון משתנה כתלות בפנוטיפ תסמונת שחלות פוליציסטיות, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מאפייני תסמונת שחלות פוליציסטיות כוללים תנגודת לאינסולין, ללא תלות […]

  • האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    האם קסנתלזמה מלווה בסיכון מוגבר למחלות לב? (Ophthalmology)

    מתוצאות מחקר חדש בראשות דר’ יעל לוסטיג מהמרכז הרפואי שיבא ברמת גן עולה כי Xanthelasma Palpebrarum, המתאפיינת בנגעים צהבהבים על העפעפיים, אינה מלווה בסיכון מוגבר לדיסליפדימיה או מחלות לב וכלי דם. החוקרים השלימו מחקר מקרה-ביקורת במרכז יחיד בישראל ובחנו את הנתונים אודות 35,452 משתתפים (גיל ממוצע של 52.2 שנים, 69% גברים) שעברו בדיקות סקר רפואיות […]

  • יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    יתר לחץ דם שאינו מטופל מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (Neurology)

    בקשישים עם יתר לחץ דם שאינו מטופל עליה של 36% בסיכון למחלת אלצהיימר, בהשוואה לאלו ללא יתר לחץ דם ועליה של 42% בסיכון למחלת אלצהיימר לעומת אלו עם יתר לחץ דם מטופל, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Neurology. החוקרים השלימו מטה-אנליזה להערכת נתונים אודות 31,250 משתתפים בגילאי 60 שנים ומעלה (גיל ממוצע של […]

  • ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    ניהול סב-ניתוחי של טיפול נוגד קרישה  (JAMA)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 3: בקרב מטופלים הנוטלים נוגדי קרישה, הסיכונים הטרומבוטיים מחד גיסא, והדימומיים מאידך גיסא, מתחרים זה בזה ומובילים לתהליך קבלת החלטות מורכב סביב תקופת הניתוח. נביא כאן את ההנחיות של המכללה האמריקנית לרופאי חזה לייעול הניהול הסב-ניתוחי (Perioperative) של טיפול נוגד קרישה. לפי הנחיות אלו, התקופה הסב-ניתוחית מתחילה שבוע לפני ההתערבות, ומסתיימת כ-4 שבועות לאחר מכן.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה