אורתופדיה-פיזיותרפיה

האם להפסקת עישון השפעה על כאבים בעמוד השדרה וברגליים? (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Orthopaedic Surgeons)

בחולים המקבלים טיפול כנגד כאב אקסיאלי או רדיקולארי על-רקע הפרעות בעמוד השדרה נרשמה הקלה בכאב ובמוגבלות לאחר הפסקת עישון, כך דיווחו חוקרים במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Orthopaedic Surgeons בשיקאגו.

מהמחקר עלה כי חולים מעשנים סבלו יותר מבעיות בעמוד השדרה וכי הפסקת עישון לוותה בהקלה בכאב. הקשר הבולט בין כאב והפסקת עישון תועד באופן דומה בחולים צעירים ומבוגרים.

במטרה לבחון את ההשפעות של הפסקת עישון על כאבים, החוקרים התבססו על מאגר נתונים פרוספקטיבי משני מרכזים אקדמיים. הם זיהו ארבע קבוצות חולים עם כאב אקסיאלי או רדיקולארי על-רקע הפרעה בעמוד השדרה: חולים שלא עישנו מעולם (2,678 משתתפים), מעשנים שהפסיקו לפני תחילת המחקר (1,558 משתתפים), מעשנים שהפסיקו במהלך המחקר (259 משתתפים) ומעשנים בהווה (932 משתתפים).

כאשר המשתתפים סווגו לפי גילם (לפחות 55 שנים, 2,426 משתתפים, או צעירים מכך, 3,001 משתתפים), 8.9% מהמשתתפים המבוגרים נהגו לעשן, זאת בהשוואה ל-23.9% מהצעירים. שיעור המעשנים לשעבר היה דומה בשתי הקבוצות ( 25.1% מהמשתתפים בקבוצה המבוגרת ו-26.1% מהמשתתפים בקבוצה הצעירה).

משך המעקב הממוצע עמד על שמונה חודשים (מינימום של חודש). אלו שלא עישנו מעולם ואלו שעישנו בעבר דיווחו על כאב הרבה פחות חמור, בהשוואה למעשנים בהווה, ואלו שבסופו של דבר הפסיקו לעשן במהלך תקופת המעקב (p<0.001).

לפי מדד VAS (Visual Analog Scale) לדירוג הכאב, במעשנים בהווה ממוצע הכאב היה גבוה יותר משמעותית, בהשוואה לאלו שלא עישנו מעולם ואלו שהפסיקו לעשן. במשתתפים שהפסיקו לעשן לפני תחילת המחקר תועדו שיעורים גבוהים יותר של הדרגה הממוצעת של הכאב החמור ביותר והדרגה הממוצעת של כאב שבועי, בהשוואה לאלו שלא עישנו מעולם.

חולים בשתי קבוצות הגיל שהמשיכו לעשן במהלך הטיפול לא דיווחו על כל שיפור קליני משמעותי בכאב.

החוקרים מציינים כי עישון מלווה בפגיעה באיכות ובתוחלת החיים של החולים. מחקרים קודמים הוכיחו כי הפסקת עישון מלווה בשיפור שיעורי האיחוי, שיפור חומרת הכאב, הפחתת שיעור הסיבוכים, הפחתת תמותה לאחר-ניתוח ושיפור ההישרדות בטווח הארוך.

מתוך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Orthopaedic Surgeons

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה