אורתופדיה-פיזיותרפיה

חידושים בתחום הטיפול בספסטיות באמצעות הזלפת בקלופן ישירות לחלל השדרה (ITB)

FDA

מנהל התרופות והמזון האמריקאי הודיע על אישור צנתר חדש (Ascenda) לשימוש לצורך מתן טיפול בהזלפה ישירה  של Baclofen  לחלל השדרה – ITB (Intrathecal Baclofen).

על-פי היצרן, ממחקרים קליניים עלה כי הזרקת Baclofen לחלל השדרה הביאה להפחתת ההיארעות של ספאסטיות חמורה. ההתקן משמש לטיפול בכאב כרוני ועמיד לטיפול, ובספאסטיות חמורה על-רקע שיתוק מוחין, טרשת נפוצה, פציעות בחוט השדרה ופגיעות טראומטיות בראש, ולאחר אירועים מוחיים.

במהלך הטיפול, משאבה מתוכנתת מושתלת ומשחררת Baclofen באמצעות הצנתר החדש שזכה לאישור ה-FDA (Food and Drug Administration).

מטרת הטיפול הינה להפחית את הדרישה לטיפול תרופתי ולצמצם את תופעות הלוואי של טיפול פומי ב-Baclofen.  מדובר בחלופה חשובה בחולים שאינם מגיבים או אינם יכולים לסבול מינונים פומיים תרפויטיים.

הצנתור מוכנס במרכז עמוד השדרה הגבי, ומוחדר למקומו תחת שיקוף, לאזור עמוד השדרה המותני התחתון. לאחר אישור המיקום והזרימה, הצנתר מעוגן לרצועות הספיראליות. המשאבה מוצבת במרחק של עד 2.5 ס”מ מתחת לעור ולאחר מכן מחברים את הצנתר.

תופעות הלוואי החמורות הנפוצות ביותר נוגעות להתקן ולפרוצדורה עצמה וכוללות תזוזה של הצנתר ממקומו, הינתקות או קרע של הצנתר וזיהום באתר השתל, כולל דלקת קרום המוח .

לידיעה במדסקייפ

מחברת מדטרוניק ייצרנית המכשור נמסר העדכון הבא:

בשנים האחרונות נכלל בסל הבריאות טיפול לספסטיות באמצעות הזלפה ישירה של בקלופן לחלל השדרה  (ITB) תוך שימוש במשאבה מתוכנתת מושתלת .  הטיפול מבוצע היום במספר בתי חולים בארץ: איכילוב, שיבא, רמב”ם, הדסה ובלינסון. 

הטיפול יעיל ומשפר משמעותית את איכות חיי החולים ותפקודם. כיום מטופלים כ-80,000 חולים בעולם עם משאבות להזלפת תרופות לחלל האינטרטקאלי. הסיבוכים של הטיפול קשורים בעיקר בקטטר ובחיבורים שלו והם כוללים חיתוך או דקירה של הקטטר במהלך ההשתלה, כיפוף /פיתול של הקטטר (קינק) והפרעה לזרימה, תזוזה של הקטטר ממקומו, חיבורים לא תקינים בין הקטטרה למשאבה או בין 2 חלקי הקטטר וקריעה של הקטטר.

חברת מדטרוניק פיתחה  צנתר  חדש שיענה על הצורך למנוע סיבוכים אלה ולהקל על המנתח במהלך ההשתלה. אסנדה הוא קטטר בעל 3 שכבות, חזק פי 6 מקודמיו למניעת דקירה או קריעה של הקטטר, החיבורי למשאבה ללא תפרים והחיבור בין 2 חלקי הקטטר  בטוח וקל יותר. הנחת המקבע על פני הקטטר ומלאכת הקיבוע נעשים באמצעות מוליך (דיספנסר) שמקל ומבטיח קיבוע טוב יותר. הקטטר עמיד בפני פיתולים וקשרים. יחד עם זאת הקטטר אינו מכיל חלקים מתכתיים ועמיד לבדיקות MRI.


בשבוע האחרון, נעשה צעד נוסף בפיתוח התרפיה בישראל עם כינוס “פורום ITB ” הראשון בחסות חברת מדטרוניק , הפורום מפגיש בין העוסקים בטיפול בספסטיות מדיסציפלינות שונות במטרה ללמוד, לשתף בניסיון, להתייעץ, ליעל ולקדם את הטיפול בספסטיות בישראל. בפורום השתתפו נוירוכירורגים משתילים, נוירולוגים ילדים, נוירולוגים מבוגרים, רופאי שיקום, רופאי כאב, אחיות ופיזיותרפיסטיות מבתי חולים שונים, כולל בתי חולים שיקומיים. למידע נוסף  ולהצטרפות ניתן לפנות לתמר 054.6962841.


למצגת קצרה המציגה את המיכשור החדש – נא להקליק כאן.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה