כלים להערכת סיכון לשברים בחולי סוכרת (JAMA)

צפיפות המינראלים של העצם (BMD או Bone Mineral Density) ומדדי סיכון לשברים הינם כלים מהימנים להערכת הסיכון לשברים בקשישים עם סוכרת מסוג 2, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהדורת 1 ביוני של כתב העת Journal of the American Medical Association.

החוקרים ניתחו את הנתונים משלושה מחקרים פרוספקטיביים, תצפיתיים, שכללו חולי סוכרת בגיל ממוצע של 73-74 שנים. מדדי T נמוכים בצוואר הירך ומדדי FRAX (Fracture Risk Algorithm) גבוהים לוו בסיכון מוגבר לשברי ירך ושברים שאינם בחוליות עמוד השדרה.

בממוצע, מדדי BMD גבוהים יותר בחולי סוכרת, בהשוואה לנבדקים ללא סוכרת, אך בחולי סוכרת סיכון מוגבר לשברים. לאור הפרדוקס, עלה חשש כי הכלים המקובלים לניבוי שברים אינם כה מהימנים בחולים עם סוכרת מסוג 2.

החוקרים בחנו את הנתונים ממחקרי SOF (Study of Osteoporosis), Osteoporotic Fractures in Men Study ומחקר  Health ABC (Health, Aging and Body Composition). שלושת המחקר כללו ביחד 9,449 נשים ו-7,436 גברים, בהם 770 נשים עם סוכרת מסוג 2 (138 טופלו באינסולין) ו-1199 גברים עם סוכרת (134 טופלו באינסולין).

לאחר מעקב ממוצע של 12.6 שנים, שברי ירך אובחנו ב-84 נשים עם סוכרת, שברים לא-חולייתיים אובחנו ב-262 נשים. בקרב גברים עם סוכרת, 32 אובחנו עם שבר ירך ו-133 עם שבר לא-חולייתי, במהלך מעקב ממוצע של 7.5 שנים.

בקרב נשים עם סוכרת, עבור כל ירידה של יחידה אחת במדד T בצוואר הירך, יחס הסיכון המתוקן לגיל היה 1.88 עבור שברי ירך ו-1.52 עבור שברים לא-חולייתיים. עבור כל עליה של יחידה אחת במדד FRAX להערכת שבר הירך, יחס הסיכון לשברי ירך עמד על 1.05. עבור כל עליה ביחידה אחת של מדד FRAX להערכת שבר לא-חולייתי, יחס הסיכון לשבר היה 1.04.

בקרב גברים עם סוכרת, עבור כל ירידה של יחידה אחת במדד T בצוואר הירך, יחס הסיכון המתוקן לגיל היה 5.71 עבור שברי ירך ו-2.17 עבור שברים לא-חולייתיים. עבור כל עליה של יחידה אחת במדד FRAX להערכת שבר הירך, יחס הסיכון לשברי ירך עמד על 1.16. עבור כל עליה ביחידה אחת של מדד FRAX להערכת שבר לא-חולייתי, יחס הסיכון לשבר היה 1.09.

מהתוצאות עולה כי ערכי BMD בצוואר הירך ומדד FRAX הינם כלים מהימנים להערכת הסיכון לשברים במבוגרים עם סוכרת, כמו במבוגרים ללא סוכרת. עם זאת, החוקרים מזהירים כי יש לקחת בחשבון את הסיכון המוגבר לשברים עקב סוכרת.

לסיכום, מדד T בצוואר הירך ומדד FRAX מסייעים בניבוי הסיכון לשברים במבוגרים עם סוכרת מסוג 2, ועשויים לסייע בהערכה הקלינית של הסיכון לשברים.

JAMA. 2011;305:2184-2192

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה