אורתופדיה-פיזיותרפיה

מה בין טיפול באופיואידים במינון גבוה ובין הסיכון לתמותה? (JAMA)

מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהדורת 6 באפריל של כתב העת Journal of the American Medical Association עולה קשר בין טיפול באופיואידים במינון גבוה ובין עליה משמעותית בסיכון לתמותה עקב מינון-יתר לא-מכוון של אופיואידים.

החוקרים מצאו קשר ישיר בין הסיכון לתמותה על-רקע מינון יתר ובין המינון היומי המקסימאלי שניתן לחולים אלו. לדבריהם, בין השנים 1999-2007 שיעור המקרים של מינון-יתר לא-מכוון בארצות הברית עלה ב-124%, תופעה אותה הם מייחסים לעליה במתן מרשמים לאופיואידים במינון גבוה.

יש עדויות לפיהן הסיכון לתופעות לוואי על-רקע הטיפול התרופתי גבוה יותר בחולים המטופלים באופיואידים במינונים המקבילים ל-50 מ”ג של מורפין, או יותר, בכל יום.

הקשר בין דפוסי הטיפול באופיואידים עשוי להיות שונה בין קבוצות שונות, וההמלצות לאיזון כאב מותאמות לתתי קבוצות שונות של חולים עם כאב כרוני שאינו על-רקע ממאירות, כאב על-רקע ממאירות והפרעות שימוש בחומרים.

במטרה לבחון את הקשר בין משטר ומינון הטיפול באופיואידים (מתן לפי הצורך, משטר טיפול קבוע, או שניהם) ובין תמותה עקב טיפול שגוי, החוקרים התבססו על נתונים מהשנים 2004-2008 אודות 750 חולים עם מינון יתר לא-מכוון של אופיואידים ומדגם אקראי של 154,684 שטופלו באופיואידים להקלה על כאב.

החוקרים מעריכים כי שיעור מינוני היתר באלו שטופלו באופיואידים עמד על 0.04%. הם מצאו כי יחס הסיכון המתוקן עם מנה מקסימאלית של 100 מ”ג ביום ומעלה, בהשוואה למנה של 1 מ”ג עד 20 מ”ג ליום, עמד על 4.54 באלו עם הפרעות שימוש בחומרים, 7.18 באלו עם כאב כרוני, 6.64 באלו עם כאב חד ו-11.00 באלו עם ממאירות.

החוקרים מדווחים כי בקבוצת המטופלים שמתו בעקבות מינון יתר של אופיואידים תועדה שכיחות גבוהה יותר של חולים בגיל העמידה ולבנים, עם שכיחות גבוהה יותר לכאב חד או כרוני, הפרעות שימוש בחומרים ואבחנות פסיכיאטריות אחרות, ושכיחות נמוכה יותר של ממאירויות.

החוקרים מצאו גם כי שיעור מינוני היתר היה גבוה יותר עם מינון יומי מקסימאלי גבוה יותר, בהשוואה למינונים מקסימאליים נמוכים (100 מ”ג ביום ומעלה לעומת 1-20 מ”ג ליום) בכל תתי הקבוצות.

בנוסף, החוקרים מצאו כי מתן טיפול לפי הצורך, בהשוואה למתן טיפול קבוע, לווה בסיכון מוגבר למינון יתר של אופיואידים בחולי סרטן. מניתוח מתוקן עולה כי מתן טיפול לפי הצורך בשילוב עם טיפול קבוע, לא היה כרוך בסיכון מוגבר למינון יתר.

החוקרים קוראים לערוך מחקרים נוספים להערכת הסיכון למינון יתר של אופיואידים.

JAMA. 2011;305:1315-1321,

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 1 - היפוגליקמיה

    לפניכם מפגש ראשון מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הראשון עוסק בהיפוגליקמיה. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו נורדיסק

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 3 - אינסולינים ארוכי טווח

    לפניכם מפגש שלישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השלישי עוסק באינסולינים ארוכי טווח. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 4 - טכנולוגיות בסוכרת

    לפניכם מפגש רביעי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש הרביעי עוסק בטכנולוגיות בסוכרת. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת נובו […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 2 - טיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי

    לפניכם מפגש שני מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש השני עוסק בטיפולים מתקדמים במבוגר הסוכרתי. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות […]

  • שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    שאלות טיפוליות במטופל הסוכרתי בגיל השלישי - מפגש 5 - רפואה מותאמת אישית

    לפניכם מפגש חמישי מתוך סדרת מפגשים מטעם האיגוד הגריאטרי בנושא הטיפול במטופל הסוכרתי בגיל השלישי. בכל פרק מתייחסות ד”ר דבי שפירא וד”ר ליאת ברזילי־יוסף לנושא מעשי וחשוב לעבודה היומיומית עם מטופלים אלו, בעזרת דיון במקרים, הצגת מחקרים קליניים והניסיון הקליני הרחב. המפגש החמישי עוסק ברפואה מותאמת אישית. לסדרת המפגשים לחצו כאן סדרת המפגשים בחסות חברת […]

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה