אורתופדיה-פיזיותרפיה

האם יש צורך בשחזור ניתוחי מיידי של קרעים חריפים ברצועה הצולבת הקדמית? (מתוך New England Journal of Medicine)

מאת ד”ר בן פודה שקד

במחקר מבוקר חדש אשר בוצע בהקצאה אקראית ופורסם בגיליון יולי של ירחון New England Journal of Medicine טוענים החוקרים כי יתכן ואין בהכרח צורך בשחזור ניתוחי מיידי של קרעים חריפים של הרצועה הצולבת הקדמית (Anterior Cruciate Ligament, ACL).

החוקרים מסבירים כי יש בקרע של ה-ACL משום פגיעה רצינית של הברך, המשפיעה בעיקר על אנשים צעירים ופעילים מבחינה גופנית. לדבריהם, שחזור ניתוחי של הליגמנט הקרוע נחשב עד כה כחיוני לשם השגת תוצא טוב ומבוצע בצורה שכיחה, ובמיוחד בקרב מטופלים המבקשים לשוב לפעילות ספורטיבית. על אף היעדר ראיות ממחקרים מבוקרים באיכות גבוהה ובהקצאה אקראית, מתבצעים לדבריהם לפחות מאתיים אלף ניתוחי שחזור מדי שנה בארצות הברית, עם עלויות ישירות המוערכות סביב 3 מיליארד דולר בשנה.

במדגם של 121 מבוגרים צעירים ופעילים הסובלים מקרע חריף ברצועה הצוולבת הקדמית, ביקשו החוקרים להשוות שיקום מובנה עם שחזור מוקדם של ה-ACL לעומת שיקום מובנה ושחזור מאוחר של הרצועה על פי הצורך.

היעד העיקרי של המחקר נקבע כשינוי בתום שנתיים בציונים הממוצעים בארבעת סעיפי מדד ה-Knee Injury and Osteoarthritis Outcome Score (KOOS) עבור כאב, תסמינים, תפקוד בפעילויות ספורט ופנאי, ואיכות החיים הקשורה לברך (KOOS4, הנע בין ציון נמוך ביותר של 0 לבין ציון מירבי של 100 נקודות). יעדי המחקר המשניים כללו את כל חמשת הסעיפים של מדד ה-KOOS, את שאלון ה-Medical outcomes Stdy 36-Item Short-Form Health Survey ואת ציון מדד ה-Tegner Activity Scale.

החוקרים מציינים כי מבין 62 הנבדקים אשר הוקצו אקראית לעבור שיקום ושחזור מוקדם של הרצועה, אחד לא עבר בסופו של דבר את הניתוח. שחזור מאוחר של הרצועה בוצע בקרב 23 מבין 59 הנבדקים שהוקצו אקראית לשיקום וניתוח מאוחר אופציונאלי לשחזור הרצועה, ו-36 עברו שיקום בלבד.

השינוי המוחלט בציון ה-KOOS4 הממוצע מתחילת המעקב ועד שנתיים לא נבדל משמעותית לדברי החוקרים עבור הנבדקים בקבוצת השיקום והשחזור המוקדם של ה-ACL לעומת אלו בקבוצת השיקום והשחזור האופציונאלי המאוחר (39.2 לעומת 39.4; הבדל מוחלט בין הקבוצות, 0.2; 95% CI = -6.5 6.8; p=0.96 לאחר תקנון לערכי הבסיס). הם מוסיפים כי יעדי המחקר המשניים אף הם לא נבדלו בצורה מובהקת בין הקבוצות, וכי כך היה גם ביחס לשיעור תופעות הלוואי. הממצאים היו דומים בין הקבוצות כאשר הניתוח התבסס על הטיפול שניתן לנבדקים בפועל.

החוקרים מסכמים כי במבוגרים צעירים ופעילים עם קרע חריף ברצועה הצולבת הקדמית, אסטרטגיה טיפולית של שיקום יחד עם שחזור מוקדם של הרצועה לא הראה עדיפות על פני כזו של שיקום ושחזור מאוחר של הרצועה על פי הצורך. זו האחרונה הביאה לירידה ניכרת בתכיפות ביצוע ניתוחי השחזור, הם מוסיפים.

בין מגבלות המחקר הנוכחי מזכירים החוקרים את היעדרה של קבוצת ביקורת עם ניתוח דמה, את היעדר הסמיות, את חוסר יכולתם לרבד את קבוצות המחקר על פי רמת פעילות, ואת חוסר היכולת להכליל ממסקנות המחקר ביחס לתוכניות שיקום שונות מזו המפוקחת שנבדקה במחקרם זה. לבסוף, מציינים החוקרים כי לא בוצע מעקב ארוך טווח אחר הסיכון להתפתחות אוסטיאוארתריטיס של הברך.

במאמר מערכת אשר פורסם באותו גיליון ומתייחס לפרסום הדברים, מציין מומחה בתחום את הקושי הניכר להמליץ באופן גורף על אסטרטגיית טיפול יחידה עבור כל החולים הסובלים מפגיעות ברצועה הצולבת הקדמית.

לדברי המומחה, מאשרים ממצאי המחקר הנוכחי כי עבור חולים מסוימים שאינם ספורטאים יכולים להמשיך ולתפקד עם ברך עם ACL פגוע. עם זאת, קשה לטענתו לנבא אילו חולים צפויים לסבול מתסמיני חוסר יציבות המצריכים ניתוח, ויש צורך במידע ממעקב ארוך טווח על מנת להבין טוב יותר את היתרונות וההשלכות של כל אחת משתי האסטרטגיות הטיפוליות שתוארו. בסופו של דבר, מסכם המומחה, ההחלטה האם לשחזר ברך עם ACL פגוע, וההחלטה בדבר מועד ביצוע הניתוח כאשר יש התוויה לבצעו, צריכות להיעשות באופן המותאם למאפייניה הייחודיים של כל ברך פגועה ולצרכיו של החולה הפרטני.

N Engl J Med. 2010;363:331-342

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • ניתוח בריאטרי עדיף על טיפול תרופתי בהפחתת סיבוכי רגל סוכרתית בחולים עם סוכרת מסוג 2 (J Diabetes Complications)

    ניתוח בריאטרי עדיף על טיפול תרופתי בהפחתת סיבוכי רגל סוכרתית בחולים עם סוכרת מסוג 2 (J Diabetes Complications)

    מתוצאות סקירה חדשה שפורסמו בכתב העת Journal of Diabetes Complications עולה כי במחקרים תצפיתיים ניתוח בריאטרי הוביל לירידה גדולה יותר בסיכון להתפתחות או החמרת כף רגל סוכרתית בחולים עם סוכרת מסוג 2, בהשוואה לטיפול תרופתי, אך לא זוהה קשר דומה במחקרים אקראיים ומבוקרים. ההתערבות הבריאטרית מלווה בשיפור נוירופתיה סוכרתית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ניתוח […]

  • צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד

    צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד"ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה

    צליעה בילדים היא סיבה שכיחה לפנייה לחדרי מיון, והאבחנה המבדלת במקרים אלו רחבה למדי: הסיבה עשויה להיות מולדת, דלקתית, זיהומית, חבלתית, נאופלסטית ואידיופאתית. ד"ר פנסקי משתף מאמר מ-Pediatrics in Review הסוקר את שיטות האבחון השונות, ומוסיף מהערותיו.

  • סיכון מוגבר לסיבוכים לאחר ניתוח החלפת כתף בחולים עם סוכרת תלויה באינסולין (Orthopedics)

    סיכון מוגבר לסיבוכים לאחר ניתוח החלפת כתף בחולים עם סוכרת תלויה באינסולין (Orthopedics)

    סוכרת תלוית-אינסולין מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים ואשפוזים חוזרים לאחר ניתוח החלפה מלאה של הכתף, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Orthopedics. החוקרים התבססו על נתונים ממאגר National Surgical Quality Improvement Program להערכה רטרוספקטיבית של נתונים אודות 5,888 חולים (גיל ממוצע של 69.8 שנים) עם סוכרת, שעברו ניתוח החלפה מלאה של הכתף בין 2011 ו-2020. […]

  • גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Cancer עולה כי דלף מהשקה, מחלות לב וכלי דם וסוכרת הינם גורמי סיכון אפשריים להיצרות בהשקה של הוושט בחולים לאחר כריתת וושט. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון גורמי סיכון להיצרות בהשקה בחולים עם סרטן וושט לאחר כריתת וושט. היצרות בהשקה הינה הסיבוך ארוך הטווח הנפוץ ביותר בחולים לאחר […]

  • טיפול בנוגדי-דיכאון לפני ניתוח החלפת מפרק עשוי לשפר תוצאות בחולים עם דיכאון (J Arthroplasty)

    טיפול בנוגדי-דיכאון לפני ניתוח החלפת מפרק עשוי לשפר תוצאות בחולים עם דיכאון (J Arthroplasty)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Arthroplasty עולה כי בחולים עם דיכאון שטופלו בנוגדי-דיכאון במהלך שישה חודשים לפני ניתוח החלפה מלאה של הירך או הברך תועד שיפור גדול יותר בתוצאות לאחר שנתיים, בהשוואה לחולים עם דיכאון שלא קיבלו טיפול בנוגדי-דיכאון טרם ההתערבות הניתוחית. החוקרים מאוסטרליה השלימו מחקר רטרוספקטיבי שהתבסס על נתונים אודות 1,792 […]

  • אבחנה וטיפול מוקדמים בדלקת מפרקים שגרונית מצמצמים עלויות טיפול (Ann Rheum Dis)

    אבחנה וטיפול מוקדמים בדלקת מפרקים שגרונית מצמצמים עלויות טיפול (Ann Rheum Dis)

    אבחנה מוקדמת וטיפול כנגד דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis), קרי, בתוך 12 שבועות מהופעת תסמיני המחלה, עשויים להוביל להפחתת עלויות טיפול לאורך חמש שנים, בהשוואה לאבחנה מאוחרת יותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Annals of the Rheumatic Diseases. מדגם המחקר כלל 431 חולים ממרפאה אחת בליידן, הולנד. משך התסמינים הוגדר כמרווח הזמן בין […]

  • האם אלבומין מסייע בחיזוי תוצאות דלקת חדה של הלבלב? (BMC Gastroenterol)

    האם אלבומין מסייע בחיזוי תוצאות דלקת חדה של הלבלב? (BMC Gastroenterol)

    במאמר שפורסם בכתב העת BMC Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי ריכוז אלבומין בדם בתוך 24 שעות מאשפוז מהוות סמן פרוגנוסטי חשוב בחולים עם דלקת לבלב חדה, עם יעילות גבוהה במיוחד בחיזוי נזק בלתי-הפיך לתפקוד איברים ותמותה. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון את הקורלציה בין ריכוז אלבומין בדם בתוך 24 שעות […]

  • טיפול בלייזר בעצימות גבוהה עשוי להפחית כאב ולשפר תפקוד בחולים עם תסמונת כאב פטלו-פמורלי (Lasers Med Sci)

    טיפול בלייזר בעצימות גבוהה עשוי להפחית כאב ולשפר תפקוד בחולים עם תסמונת כאב פטלו-פמורלי (Lasers Med Sci)

    טיפול בלייזר בעצימות גבוהה עשוי להפחית כאב ולהביא לשיפור בתפקוד בחולים עם תסמונת כאב פטלו-פמורלי (או Patellofemoral Pain Syndrome), בהשוואה לאולטרה-סאונד עם גירוי עצבי, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Lasers in Medical Science. להערכת היעילות של טיפול בלייזר בעצימות גבוהה בחולים עם תסמונת כאב פטלו-פמורלי, החוקרים מאיסטנבול השלים מחקר אקראי ומבוקר שכלל […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה