תסמונת SIS /מאת ד”ר פנסקי, עורך אורתופדיה

מאמר סקירה בThe American Journal of Medicine עסק ב Subacromial Impingement Syndrome(SIS), תסמונת שכיחה הגורמת לכאבים והגבלת תנועות בכתף. התסמונת מופיעה בכל הגילאים ואינה קשורה בהכרח למאמץ פיזי.

מספר פתולוגיות בחלל הסובאקרומיאלי כמו קרע חלקי או מלא ב (RC) Rotator Cuff, הסתיידות או דלקת בגידים אלו וכן בורסיטיס עלולות לגרום לתסמינים האופיניים.

 

לרוב מדובר בכאב המתפתח הדרגתית משך שבועות עד חודשים, ממוקם בחלק האנטרולטרלי של האקרומיון ויתכן שהכאב קורן לזרוע. החולים מתלוננים על כאבי לילה המחמירים בשינה על הכתף המעורבת, או כשהיד מורמת מעבר לראש. פעולות פשוטות כמו הרמת היד או סירוק גורמות כאבים ותתכן גם חולשה ביד המעורבת.

בבדיקה הפיזיקלית חובה לבדוק היטב גם את הצוואר. יש לבדוק טווחי תנועה של הכתף והצוואר. ב SIS טווחי התנועה האקטיבי והפסיבי לרוב אינם נפגעים.

 את שרירי ה RC ניתן לבדוק במספר מבחנים:

  • הנבדק שם את ידו מאחורי הגב ומנסה להרחיקה מגבו כנגד התנגדות, מבחן זה נועד לבדוק את ה סובסקפולריס.

  • המסובבים החיצוניים נבדקים כאשר הנבדק מחזיק את זרועותיו צמודות לצידי הגוף והמרפקים בכיפוף 90 מעלות, הנבדק מנסה לבצע סיבוב חיצוני של הכתף כנגד התנגדות.

  • הסופראספינטוס נבדק במנח הזרוע באבדוקציה 90 מעלות,  30 מעלות חיצונית למישור הקורונרי וסיבוב פנימי מקסימלי (בעמידה אגודל לכיוון הרצפה). הבודק דוחף את ידי הנבדק כלפי מטה נגד התנגדות.

  • מבחן פרובוקטבי על שם Neer בו הבודק מרים את זרועו של הנבדק בסיבוב פנימי מעל הראש תוך כדי ייצוב הסקפולה למקומה. ב SIS פעולה זו מסיבה כאב.

  • מבחן פרובוקטבי נוסף על שם הוקינס בו הנבודק מרים את זרועו של הנבדק ל 90 מעלות תוך סיבוב פנימי מקסימלי.

  • ניתן להזריק חומר מאלחש לחלל הסובאקרומיאלי ואז לבצע את המבחנים הפרובוקטיביים. שיפור בכאב אבחנתי ל SIS.

  • האבחנה המבדלת לא פשוטה בעיקר בחולים מבוגרים אצלם תתכנה מספר פתולוגיות בו זמנית. כך למשל רדיקולופתיה צווארית חד צדדית יכולה לגרום לכאב הקורן לכתף שקשה להבדילו מ SIS ויש ששתי הפתולוגיות מופיעות אצל אותו חולה.

    בחולים בהם הבעיה הצווארית היא העיקרית, תתכן הגבלה בתנועות הצווואר, נימול, חולשה וכאב הקורנים לאורך האמה וכף היד. הכאב מוחמר ביישור יתר וסיבוב לטרלי של הצוואר.  הכאב מוקל כשהיד מעל הראש.

    כתף קפואה (Adhesive Capsulitis) שכיחה יותר בנשים בגיל 50-60 שנה, קיים קשר לסכרת ולהיפותירואידיזם. בשלבים הראשונים של תופעה זו התסמינים דומים לאלו הקיימים ב SIS, אך בהמשך, בנוסף לכאבים בכתף, מופיעה הגבלה מתקדמת בטווח התנועה ובעיקר בסיבוב פנימי.

    ההבדל העיקרי בין כתף קפואה ל SIS הוא הירידה בטווח תנועת הכתף האקטיבי והפסיבי בראשון לעומת טווח פסיבי מלא באחרון. עוד באבחנה המבדלת שינויים ניווניים במפרק האקרומיוקלוויקולרי או במפרק הכתף.

    אין די עבודות על המהלך הטבעי של SIS אך נראה כי המחלה נוטה להתקדם. הטיפול כולל בדרך כלל הגבלת פעילות, פיזיותירפיה, NSAID והזרקת סטירואידים. יש להנחות את החולים להמעיט בפעולות הכרוכות בהרמת היד העל הראש או סיבוב היד מאחורי הגב עד שהכאב חולף.

    כאשר טיפול השמרני נכשל או כאשר אובחן קרע מלא של ה RC מומלץ טיפול ניתוחי. דהקומפרסיה סובאקרומיאלית מבוצעת ארטרוסקופית. ניתן לחתוך את הרצועה הקורקו אקרומיאלית, לכרות את הבורסה הסובאקרומיאלית, לסקור ולתקן פתולוגיות ב RC, במפרק אקרומיוקלוויקולרי ובמפרק הכתף.   


    Koaster MC, George MS, Kuhn JE. Shoulder Impingement Syndrome. Am J Med 2005; 118: 452-455

    0 תגובות

    השאירו תגובה

    רוצה להצטרף לדיון?
    תרגישו חופשי לתרום!

    כתיבת תגובה

    מידע נוסף לעיונך

    כתבות בנושאים דומים

    • מחקר ישראלי מצא שטיפול באמצעות קרינה ממוקדת עשוי לסייע בכאב הנלווה לסרטן הלבלב (Lancet Oncology)

      מחקר ישראלי מצא שטיפול באמצעות קרינה ממוקדת עשוי לסייע בכאב הנלווה לסרטן הלבלב (Lancet Oncology)

      מחקר ישראלי חדש שנערך במרכז הרפואי שיבא,ופורסם לאחרונה ב- Lancet Oncology, עוסק בשיטת טיפול חדשה להקלה על כאב בקרב חולי סרטן הלבלב באמצעות קרינה ממוקדת. את המחקר הוביל ד"ר יעקב לורנס, מנהל מכון הקרינה במרכז לרפואת הסרטן ע"ש חוסידמן בשיבא.

    • חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

      חשיפה לשדה קרב מעלה את הסיכון לכאב כרוני בנשים בצבא (JAMA Netw Open)

      חשיפה לשדה קרב מלווה בסיכון מוגבר לכאב כרוני בקרב נשים בשירות פעיל בצבא ארצות הברית ובנות זוג של אנשי צבא בשירות פעיל, כאשר מצב סוציו-אקונומי נמוך והפרעות פסיכיאטריות מעלות עוד יותר את הסיכון לכאב כרוני, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. החוקרים בחנו את הנתונים ממערכת Military Health System לזיהוי אבחנות של […]

    • הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

      הקלה דומה בכאב עם TENS או אופיואידים לאחר ניתוח כיס מרה (Eur J Pain)

      מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Pain עולה כי טיפול ב-TENS (או Transcutaneous Electrical Nerve Stimulation) בתדירות גבוהה ועצימות גבוהה הוביל להקלה דומה בכאב לאחר ניתוח לפרוסוקפי לכריתת כיס מרה כמו טיפול תוך-ורידי באופיואידים. מדגם המחקר כלל 163 חולים שעברו כריתת כיס מרה בגישה לפרוסקופית בשני מרכזים בשבדיה בין השנים 2019 ו-2023. חולים […]

    • טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

      טיפול ב-Vocacapsaicin מפחית כאב ושימוש באופיואידים לאחר-ניתוח (Anesthesiology)

      במאמר שפורסם בכתב העת Anesthesiology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי Vocacapsaicin במהלך ניתוח בוהן קלובה (Hallux Valgus) מפחית כאב ושימוש באופיואידים במהלך 96 השעות הראשונות לאחר-ניתוח, ללא רעילות מקומית או סיסטמית. החוקרים השלימו מחקר אקראי, מבוקר-פלסבו, שכלל 147 חולים שעברו ניתוח בוהן קלובה. המשתתפים חולקו באקראי לקבלת 14 מ”ל של Vocacapsaicin […]

    • החשיבות הפרוגנוסטית של הבדלים במספר מפרקים רגישים מול מספר מפרקים נפוחים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (J Clin Rheumatol)

      החשיבות הפרוגנוסטית של הבדלים במספר מפרקים רגישים מול מספר מפרקים נפוחים בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (J Clin Rheumatol)

      בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית (Rheumatoid Arthritis) ומספר גדול יותר של מפרקים רגישים ממפרקים נפוחים תועדו תוצאות גרועות יותר, בפרט בכל הנוגע להשפעה של הכאב על התפקוד, מעורבות חברתית ועייפות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Rheumatology. בחולים עם דלקת מפרקים שגרונית בשלב מוקדם חשוב להבין את ההשפעה של הבדלים […]

    • השמנה מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים לאחר ניתוח ארתרוסקופי לתיקון מסובבי הכתף (J Bone Joint Surg)

      השמנה מלווה בסיכון מוגבר לסיבוכים לאחר ניתוח ארתרוסקופי לתיקון מסובבי הכתף (J Bone Joint Surg)

      השמנה הינה גורם סיכון אפשרי לסיבוכים ואשפוזים חוזרים לאחר ניתוח ארתרוסקופי לתיקון מסובבי הכתף, למרות מדדי תפקוד וכאב דומים באלו עם משקל עודף או משקל תקין, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Bone & Joint Surgery. החוקרים ערכו חיפוש במאגרי Embase ו-PubMed להשלמת סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של 14 מחקרים שכללו 118,331 חולים […]

    • שיעור סיבוכים נמוך לניתוחי גירוי עצב וגאלי (Brain and Spine)

      שיעור סיבוכים נמוך לניתוחי גירוי עצב וגאלי (Brain and Spine)

      ניתוחים לגירוי עצב וגאלי מהווים התערבות יחסית בטוחה, עם שיעור סיבוכים נמוך, אם כי ישנם הבדלים בסוג הפרוצדורה ונוכחות סיבוכים, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת Brain and Spine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי גירוי עצב וגאלי מהווה את שיטת נוירו-מודולציה הנפוצה ביותר בחולים עם אפילפסיה. למרות שקיים סיכון לתופעות לוואי לבביות דוגמת […]

    • מתן Tranexamic Acid משפר ויזואליזציה ומקצר משך זמן ניתוח ארתרוסקופי לתיקון מסובבי הכתף (Am J Sports Med)

      מתן Tranexamic Acid משפר ויזואליזציה ומקצר משך זמן ניתוח ארתרוסקופי לתיקון מסובבי הכתף (Am J Sports Med)

      במאמר שפורסם בכתב העת American Journal of Sports Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות סקירה שיטתית ומטה-אנליזה חדשה, מהן עולה כי מתן Tranexamic Acid משפר ויזואליזציה, מקצר משך זמן ניתוח ארתרוסקופי לתיקון מסובבי הכתף ומשפר מדדי כאב לאחר-ניתוח. החוקרים השלימו סקירה שיטתית ומטה-אנליזה של שישה מחקרים אקראיים ומבוקרים להשוואת השימוש ב- Tranexamic Acid ב-231 חולים שעברו […]

    • חסם עצבי עם לידוקאין יעיל להקלה על מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים (מתוך כנס ה-AAN)

      חסם עצבי עם לידוקאין יעיל להקלה על מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים (מתוך כנס ה-AAN)

      זריקות לידוקאין לעצב האוקסיפיטלי הגדול הובילו להקלה בהתקפי מיגרנה חמורה ועמידה לטיפול בילדים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Academy of Neurology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סדרות מקרים דיווחו על תועלת לחסם עצבי היקפי – זריקות של חומרי הרדמה מקומיים לסעיפים של עצב אוקסיפטלי או טריג’מינלי – להקלה על […]

    הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

    במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
    להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה