עיניים

מישירים מבט; האם ילדים יכולים להרכיב עדשות מגע? מאיזה גיל? האם זה לא מסוכן? מאמר אורח מאת פרופ’ קנט קזלו, המנהל המקצועי של עמותת אלי”ע

לרגל יום העיוור, פרופ’ קנט קזלו, המנהל המקצועי של עמותת אלי”ע, העמותה היחידה בישראל המפעילה ברחבי הארץ גנים שיקומיים לילדים עד גיל 6 עם לקויות ראייה או עיוורון עם תשובות לשאלות נפוצות, שיעשו לכם סדר בעיניים.

הסיבות לעבור מהרכבת משקפיים לעדשות מגע משתנות מאדם לאדם. יש מי שמחליט להרכיב עדשת מגע כדי לשנות את המראה הממושקף, יש שמעדיפים את הנוחות שמאפשרות העדשות למשל בזמן פעילות גופנית, ויש מי שפשוט מאסו בחיפוש מתמיד אחר המשקפיים ש”נעלמים” כל הזמן. למרות זאת, נדמה שעדשות מגע הן אביזר ששייך לעולם המבוגרים, אבל האם גם תינוקות וילדים יכולים להרכיב אותן?

מאיזה גיל ניתן להרכיב עדשות מגע?
“לא הגיל הוא הקובע מתי ניתן להרכיב עדשות מגע אלא הצורך בהן. יש מקרים, לדוגמה כשהמספר הוא דו ספרתי, בהם המשקפיים פשוט גורמים לעיוותים בראייה היות והם מגדילים או  מקטינים בצורה מוגזמת את מה שרואים., הם בפועל גם יכולים לפגוע  בראייה ההיקפית ולצמצם את שדה הראייה. במקרים כאלו לעדשות יש יתרון עצום היות והן לא מעוותות את הראייה ולא מגבילות את שדה הראייה.

מה קורה אם בעיית הראייה הקיצונית היא בעין אחת בלבד?
“אם יש בעיה של צורך מוגזם לתיקון ראייה בעין אחת בלבד, יש קושי רב לשים משקפים כי אז אין תיאום בין המידע שמתקבל בשתי העיניים ואז המוח לא יכול להסתדר עם הבדלים שעין אחת רואה את העולם באופן טבעי בעוד השנייה רואה אותו מעוות.

מתי למשל זה יכול לקרות?
לדוגמה, כשתינוק נולד עם מחלת קטרקט בעין אחת. לעדשת העין תפקיד חשוב במיקודה וביצירתה של תמונה ברורה על הרשתית. קרני האור עוברות לתוך העין דרך העדשה, וכדי שתתקבל תמונה ברורה העדשה חייבת להיות שקופה. בכל מקרה שבו מופיעה עכירות בעדשה – מצב שנקרא קטרקט – מעבר קרני האור לתוך העין אינו תקין ואז מתקבלת תמונה מטושטשת על הרשתית, והתוצאה היא ראייה מטושטשת. במקרים כאלה ניתן אצל מבוגרים להוציא בניתוח את העדשה הטבעית ולהשתיל חדשה במקומה, אולם אצל ילדים ההעדפה היא להשתמש במקום בעדשת מגע.

אם למבוגר משתילים עדשות, מדוע לא משתילים לתינוקות?
לפי מחקרים אחרונים, שימוש בעדשת מגע אצל תינוקות עדיף על עדשה מושתלת. אמנם תינוקות יכולים לעבור ניתוחי קטרקט כבר מגיל 6 שבועות, וגם ההמלצה היא שהם יעברו את הניתוח מוקדם ככל האפשר, אך השתלת העדשות בעיניהם פחות מומלצת, היות והעיניים שלהם נמצאות בשלב גדילה, כך שהמוח מווסת את הגדילה של חלקים שונים של העין . אבל, כמובן אין למוח שליטה על העדשה המושתלת ואז נוצר הבדל גדול בין העיניים דבר שתדרוש  ניתוחים חוזרים להחליף את העדשה בתדירות גבוהה.

כשהקטרקט הינו בשתי העיניים, ניתן להשתמש במשקפיים, אולם גם כאן השימוש בעדשות מגע הוא עדיף היות והוא מספק ראייה טבעית יותר, ללא עיוותים וללא אובדן של ראייה היקפית.

יש מקרים נוספים בהם תמליצו לילדים קטנים להשתמש בעדשות מגע?
לפעמים עקב פציעה או מחלה, הקרנית, שהיא החלק הקדמי של העין, מעוותת. במקרים כאלה הראייה תהיה מטושטשת, בדיוק כמו שנביט מבעד לחלון מעוות. פתרון אפשרי למצב הוא התאמה של עדשה קשה, שיוצרת משטח של דמעות בינה לבין העין ועל ידי כך ממלאת את העיוותים על הקרנית ויוצרת  משטח אופטי חלק חדש. 
גם במקרים מסוימים שלתינוקות עם פגיעה בקשתית, שהיא החלק הצבעוני של העין, או במקרים של לבקנות, שבה אין מספיק צבע בקשתית, ילדים ליכולים הרכיב עדשות מגע קוסמטיות. מדובר בעדשות, בעיקר רכות, עם קשתית מצוירת או מודפסת עם אישון מלאכותי, שמטרתן למנוע את הסנוור של האור שחודר דרך הקשתית.
מה תמליץ לילד צעיר, בגילאי יסודי למשל,  שרוצה להרכיב  עדשות מגע רק בשביל היופי?
הייתי ממליץ להוריו לחכות עד שהם בטוחים שעיש לו את הבשלות לטפל בעצמו בעדשות המגע שלו.

האם עדשות ממתנות את עליית המספרים בקרה של קוצר ראייה?
“לא בהכרח, אבל יש למשל שיטת התאמה של עדשות מגע שנקראת אורטוקרטולוגיה, שבה עושים שימוש בעדשות מגע קשות   שמולבשות בשעות הלילה בזמן שינה על מנת לשפר את הראייה על ידי עיצוב הקרנית, בדרך שתוריד את הקוצר ראייה. במידה מסוימת ניתן להשוות את הטיפול ליישור שיניים על ידי אורתודונט, אולם ההבדל העיקרי הוא ששן שיישרו אותה תישאר כך למשך מספר חודשים, בעוד שהקרנית מאוד אלסטית, ואמורה לחזור לצורתה המקורית אם מפסיקים את הטיפול. לכן מרכיבים את העדשה בלילה ומורידים בבוקר, כך מקבלים חדות ראייה טובה ללא צורך במשקפיים או עדשות מגע במשך היום. בכל מקרה הדבר מצריך מעקב מקצועי.

בעשורים האחרונים בעיית הראייה בקרב הדור הצעיר הולכת וגדלה, ממה זה נובע?
בראש ובראשונה חשוב לזכור שמעט ילדים יחסית נולדים עם קוצר ראייה, כלומר שהם רואים ברור יותר את מה שקרוב אליהם, ויותר ילדים נולדים עם רוחק ראייה, שזה לא נחשב לבעיה בכלל ובוב מקרים מאפשרת ראייה ברורה בכל מרחק אומנם על ידי קצת יותר מאמץ בראייה מקרוב. 

למרות זאת, כיום,  במיוחד במזרח הרחוק, כ-80% מהילדים בגילאי בית הספר ומעלה סובלים דווקא מקוצר ראייה – וזה חריג. גם בארה”ב יש עלייה של כ-30% בעשור האחרון. זו תופעה שלא הייתה קיימת לפני 30 שנה, והיא נובעת גם מהעובדה שכיום אנחנו קוראים יותר מקרוב, עובדים דרך המחשב והסמארטפון אבל גם נחשפים פחות לאור השמש, שמכיל חומרים שמסייעים למניעת קוצר ראייה. 

מה הסכנות בהרכבת עדשות מגע?
הרכבת  עדשות מגע בגילאים צעירים מעלה חששות רבים בקרב הורים, כמו הפחד שישכחו להסיר את העדשות לפני השינה, הפחד שיכניסו גוף זר לעיניים שלהם, או שיאבדו אותן בקלות. בפועל עדשות מגע יכולות להיות בטוחות לחלוטין לשימוש ואף מומלצות, כאשר הכול תלוי באיכות שלהן ובטיפול בהן.  זה תלוי בעיקר בכמה הילד אחראי והאם הוא חשוף באופן תדיר להרבה לכלוך.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • נוירופתיה היקפית מלווה בסיכון מוגבר למחלת עין יבשה בחולים עם סוכרת (Optometry and Vision Science)

    נוירופתיה היקפית מלווה בסיכון מוגבר למחלת עין יבשה בחולים עם סוכרת (Optometry and Vision Science)

    במאמר שפורסם בכתב העת Optometry and Vision Science מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולי סוכרת מסוג 2 עם נוירופתיה היקפית בדרגה בינונית-עד-חמורה סיכון גבוה כמעט פי ארבע להתפתחות מחלת עין יבשה והמחלה העינית הייתה חמורה יותר בחולים אלו. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים דיווחו על תוצאות סותרות בנוגע לקשר […]

  • לאנשים עם עין יבשה יש איכות שינה פחות טובה (BMC Ophthalmology)

    לאנשים עם עין יבשה יש איכות שינה פחות טובה (BMC Ophthalmology)

    מטא-אנליזה שפורסמה ב-BMC Ophthalmology מציעה כי לאנשים עם עין יבשה יש איכות שינה פחות טובה מאשר האוכלוסייה הכללית, עם איכות שינה סובייקטיבית ירודה יותר, זמן הירדמות ארוך יותר, וסיכון גבוה יותר לאורך שינה לא בריא, כלומר, מספר מועט מדי של שעות שינה או יותר מדי שעות שינה.

  • טיפול ב-Adalimumab טוב יותר מ-Cyclosporine במניעת הישנות דלקת ענביה (The Lancet Rheumatol)

    טיפול ב-Adalimumab טוב יותר מ-Cyclosporine במניעת הישנות דלקת ענביה (The Lancet Rheumatol)

    טיפול ב- Adalimumab בשילוב עם קורטיקוסטרואידים נמצא עדיף על Cyclosporine בשילוב עם קורטיקוסטרואידים במניעת התלקחות דלקת ענביה לצד פרופיל בטיחות חיובי בחולים עם מחלת בכצ’ט חמורה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת The Lancet Rheumatology. מנגד, טיפול ב-Interferon Alfa-2a אינו יעיל יותר מ-Cyclosporine. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את היעילות והבטיחות של שלושה תכשירים אימונו-מודולטוריים: […]

  • גלאוקומה בשלב מוקדם אינה פוגעת באיכות החיים של החולים (JAMA Ophthalmology)

    גלאוקומה בשלב מוקדם אינה פוגעת באיכות החיים של החולים (JAMA Ophthalmology)

    בחולים עם יתר לחץ עיני שפיתחו גלאוקומה ראשונית בזווית-פתוחה ללא פגיעה בשדות ראיה לא תועדה פגיעה באיכות החיים על-רקע תפקודי הראיה, בהשוואה לאלו ללא המחלה העינית, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology. מחקר החתך כלל 679 משתתפים (גיל ממוצע של 73.8 שנים, 60.7% נשים) עם יתר לחץ עיני ממחקר Ocular Hypertension Treatment […]

  • תיקון ליקוי ראיה עשוי לסייע במניעת התפתחות דמנציה בגיל מבוגר (JAMA Ophthalmol)

    תיקון ליקוי ראיה עשוי לסייע במניעת התפתחות דמנציה בגיל מבוגר (JAMA Ophthalmol)

    טיפול ממוקד בהפרעות ראיה עשוי לסייע במניעת דמנציה, מאחר וליקוי ראיה נקשר עם קרוב לחמישית ממקרי דמנציה בקשישים, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Ophthalmology. החוקרים השלימו ניתוח חתך שהתבסס על נתונים ממאגר National Health and Aging Trends Study, שכלל 2,767 מבוגרים בגילאי 71 שנים ומעלה (54.7% נשים). הפרעות ראיה הוגדרו על-פי קריטריוני […]

  • ביטוי מוגבר של גן APOE מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דלקת קרנית בחולים עם זיהום עיני (JAMA Ophthalmology)

    ביטוי מוגבר של גן APOE מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דלקת קרנית בחולים עם זיהום עיני (JAMA Ophthalmology)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Ophthalmology עולה כי ביטוי מוגבר של גן APOE (או Apolipoprotein E) מלווה בסיכון מוגבר לנזק לקרנית בחולים עם זיהום חד של העין, עם ספציפיות גבוהה בזיהוי חולים עם דלקת קרנית. מחקר החתך כלל שלושה שלבים לזיהוי סמנים גנטיים הקשורים עם נזק לקרנית בחולים עם זיהום עיני חד בבתי חולים […]

  • עדויות חדשות תומכות בהחלפת טיפול ל-Faricimab בחולים עם ניוון מקולארי גילי רטוב (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-American Society of Retina Specialists)

    עדויות חדשות תומכות בהחלפת טיפול ל-Faricimab בחולים עם ניוון מקולארי גילי רטוב (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-American Society of Retina Specialists)

    מנתונים חדשים שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Society of Retina Specialists עולה כי בעיניים עם ניוון מקולארי גילי (Age-related Macular Degeneration) רטוב בהן הוחלף הטיפול לטובת Faricimab תועדה פעילות מחלה פחותה, עם מרווחים גדולים יותר בין הטיפול וחדות ראיה יציבה. המחקר התצפיתי מבוסס על נתונים ממאגר Fight Retinal Blindness! Registry ונועד לקבוע את תוצאות […]

  • טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בסטרואידים במינון נמוך מפחית את הסיכון לגלאוקומה בילדים (Acta Ophthalmologica)

    טיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון נמוך לאחר ניתוח קטרקט מפחית את הסיכון לגלאוקומה משנית בילדים עם מקטע אקסיאלי ארוך יותר לאורך חמש שנים, בהשוואה לטיפול בגלוקוקורטיקואידים במינון גבוה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Acta Ophthalmlogica. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין מינון גלוקוקורטיקואידים לאחר-ניתוח ובין התפתחות גלאוקומה משנית לאחר ניתוח קטרקט בילדים. […]

  • בעשורים האחרונים חלה ירידה בשיעורי אנדופתלמיטיס לאחר פרוצדורות תוך-עיניות (JAMA Ophthalmol)

    בעשורים האחרונים חלה ירידה בשיעורי אנדופתלמיטיס לאחר פרוצדורות תוך-עיניות (JAMA Ophthalmol)

    ממחקר המבוסס על מאגר נתונים גדול בארצות הברית לאורך למעלה מעשרים שנים עולה כי בשני העשורים האחרונים חלה ירידה עקבית בשיעורי אנדופתלמיטיס לאחר פרוצדורות תוך-עיניות, כך מדווחים חוקרים במאמר שפורסם בכתב העת JAMA Ophthalmology.  מהנתונים עולה עוד כי שיעורי ניתוחי זגוגית מיידיים כטיפול העיקרי ירדו בהדרגה לאורך הזמן. המחקר כלל נתונים ממאגר Clinformatics Data Mart […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה