עיניים

האם ניוון מקולרי קשור לעליה בסיכון לשבץ ? (מתוך Annals of Internal Medicine)

ממחקר חדש, שפורסם במהדורת יולי של Annals of Internal Medicine, עולה כי לפרטים עם AMD (age-related macular degeneration) מוקדם יש סיכון של כמעט פי 2 יותר  ללקות בשבץ איסכמי בהשוואה לאלה ללא AMD.

AMD היא הסיבה הכי נפוצה לעיוורון בפרטים בגיל 40 ומעלה ומשפיעה על בערך שבעה מיליון אנשים בארצות הברית.

במחקר הפרוספקטיבי השתתפו יותר מ-10,000 נבדקים בין הגילאים 49-73 ללא היסטוריה של שבץ או מחלת לב קורונרית ועם AMD מוקדם. לחולים אלה היה סיכון מצטבר של 4.08% ללקות בשבץ לעומת 2.14% בפרטים ללא AMD.

בהתבסס על תוצאות אלה החוקרים מאמינים כי פרטים עם AMD צריכים להיות מנוטרים בקביעות בשל הסיכון המוגבר לשבץ, בעיקר היות ורופאים בכלל ואופתלמולוגים בפרט מחשיבים את AMD כמחלה של עיניים בלבד. מחקר זה מצביע על כך, שרופאים צריכים להתחיל לחשוב אם חולי AMD יכולים ליהנות מהערכה יותר מקיפה של הסיכון הקרדיווסקולרי.

מדגם המחקר

החוקרים אספו מידע ממחקר Communities, שכלל אוכלוסיית מחקר של 15,792 נשים וגברים בין הגילאים 45-64 בנקודת ההרשמה למחקר (שנת 1987). הנבדקים חזרו למעקב באינטרוול של שלוש שנים.

המחקר הנוכחי כלל 10,405 נבדקים. הנבדקים עברו בדיקת פוטוגרפיה של הרטינה, שבוצעה בין השנים 1993 ו-1995. נעשה שימוש בפרוטוקול סטנדרטי בכדי להעריך את התמונות ולחפש נוכחות של סימני AMD. לאחר מכן הנבדקים נוטרו לשכיחות שבץ במהלך שנת 2002.

ל-508 מהנבדקים היה AMD. מתוכם ל-498 הייתה מחלת AMD מוקדמת. במעקב של 10 שנים ל-241 חולים היה שבץ. לאחר תקנון לגיל, מין, אתניות ומקום, החוקרים מצאו, שלנבדקים עם AMD מוקדם יש שכיחות מצטברת גבוהה יותר של שבץ בהשוואה לנבדקים ללא AMD.

במשך שנים רבות הייתה אמונה, שיש קשר בין AMD ומחלה קרדיווסקולרית, בעיקר כי הן חולקות גורמי סיכון רבים, כגון עישון סיגריות ויתר לחץ דם.

בנוסף, מחלת עורק קרוטיד, שהיא גורם סיכון ידוע לשבץ, גם קשורה ל-AMD. יתרה מכך, הגילוי של קשרים גנטיים חדשים כולל פקטור H של המשלים, שקשור לדלקת, גם נחשב כיום למכניזם מפתח ב-AMD ובמחלה קרדיווסוקלרית.

לדברי החוקרים יש צורך במחקר נוסף, לפני שממצאי מחקר זה יתורגמו לרפואה הפרקטית. על הרופאים והאופטלמולוגים להיות מודעים לקשר בין שתי מחלות אלה ולשקול הערכת סיכון של שבץ בחולי AMD.

משמעות המחקר

החוקרים מוסיפים כי יש צורך במחקר נוסף, שיבדוק טיפולים פוטנציאלים, שימנעו או יטפלו בשתי המחלות. לדוגמא, AREDS (Age-Related Eye Disease Study) מצא כי טיפול בשילוב של מינון גבוה של תחליפי אנטי אוקסידנטים ואבץ יכול להוריד את הסיכון ל-AMD. יש לבדוק אם יש לטיפול זה השפעה דומה על מניעת שבץ.

אזור פוטנציאלי נוסף למחקר הוא לבדוק אם סטטינים, שיעילים בהורדת הסיכון לשבץ, יכולים להוריד את הסיכון ל-AMD.

כמו כן, יש עניין רב בטיפול בגורמי גדילה אנדותיליאלים אנטי ווסקולרים ב-AMD, שניתן בהזרקה ישירות לעין בכדי ליצור אפקט אנטי אנגיוגנזיס. בעוד שיש התרגשות גדולה בנוגע לטיפול זה ב-AMD, פרופיל הבטיחות הקרדיווסקולרי של תרופות אלה לטווח הארוך עדיין אינו ידוע.

מה שברור, שיש צורך לנסות להבין יותר את הקשר בין AMD ומחלה ווסקולרית סיסטמית. התמקדות על AMD כמחלת עיניים בלבד איננה מספיקה.

Ann Intern Med. 2006;145:98-106

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • הקשר בין רגישות לניגודיות לנזק המבני בגלאוקומה פתוחת זווית ראשונית, פרופ' מרדכי רוזנר

    הקשר בין רגישות לניגודיות לנזק המבני בגלאוקומה פתוחת זווית ראשונית, פרופ' מרדכי רוזנר

    גלאוקומה פתוחת זווית ראשונית Primary open-angle glaucoma (POAG) היא סוג הגלאוקומה השכיח ביותר. בדיקה ומניעה של פגיעה בראייה במהלך כל החיים הינה אסטרטגיית הטיפול העיקרית במחלה זו. נזק לשדה הראייה הינו המאפיין הקליני של POAG, אולם נזק כזה אינני מספיק כדי להסביר את כל הפגיעות הראייתיות בגלאוקומה. במיוחד בגלאוקומה מתקדמת, לחולים יש קושי לשתף פעולה […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת Kidney Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים מבוגרים שלקחו חלק במחקר SPRINT, קצב פינוי גלומרולארי נמוך ללא אלבומינוריה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, אך ללא סיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קיימת מחלוקת באשר לסיווג KDIGO (או Kidney Disease: Improving Global Outcomes) של מחלת […]

  • ההשפעה של חשיפה תוך-רחמית לחסמי ביתא על התוצאות סביב הלידה בנשים עם מחלת לב (Int J Cardiol)

    ההשפעה של חשיפה תוך-רחמית לחסמי ביתא על התוצאות סביב הלידה בנשים עם מחלת לב (Int J Cardiol)

    בנשים עם היסטוריה של מחלת לב תועד קשר בין חשיפה אימהית לחסמי ביתא ובין הסיכון לסיבוכים סביב הלידה, כאשר Labetalol לווה בסיכון הנמוך ביותר ללידת תינוק קטן לגיל ההיריון, בעוד שהממצאים תומכים בהמלצה להימנע משימוש ב-Atenolol. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חסמי ביתא משמשות לעיתים קרובות בזמן הריון, בעיקר בנשים עם מחלת לב. תרופות אלו […]

  • האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה