לויטמין C יש אפקט אנטיאינפלמטורי, כך טוענים חוקרים המפרסמים השבוע את מחקרם ב-American Journal of Clinical Nutrition .
הרקע למחקר היתה ההשערה שצריכה גבוהה של מזונות עשירים בויטמין C עשוייה להגן מפני מחלת לב איסכמית. מטרת המחקר הייתה לבחון את הקשר בין צריכת מזונות עשירים בויטמין C בדיאטה, כמו ירקות ופירות – וסמנים של דלקת והמוסטסיס הקשור למחלות קרדיווסקולריות בגברים מבוגרים ללא מחלה קרדיווסקולרית ידועה.
במחקר השתתפו 3,258 גברים בגילאים 60-79 ללא אבחנה קודמת לאירוע של אוטם שריר הלב, שבץ, או סוכרת אשר היו במעקב ב-24 מרפאות כלליות בבריטניה. צריכת פירות וירקות וויטמין C הוערכה ע”י שימוש בשאלוני תזונה.
הריכוז בפלסמה של ויטמין C וצריכת ויטמין C היו באופן מובהק בקשר הפוך עם רמות הריכוז בדם של CRP (סמן דלקתי), ורמות t-PA , סמן לאי תפקוד אנדותיאלי, זאת גם לאחר ביצוע התאמות גורמי סיכון אחרים של האוכלוסיה.
לגבי ריכוז בפלסמה של ויטמין C יחס הסיכון היחסי (בין הרבעון הגבוה לנמוך) לרמות מוגברות של CRP ו-t-PA היו 0.56 ו-0.79. בדומה, גם לגבי צריכת פירות , יחסי הסיכון היו 0.76 עבור רמות ה-CRP וה-t-PA .
רמת ויטמין C בפלסמה גם הראתה יחס הפוך עם ריכוז פיברינוגנים בדם וצמיגות הדם. לא נמצא כל קשר בין רמות ויטמין C לבין פקטור וליברנד או פקטור 8 .
החוקרים מסכמים איפוא שלויטמין C יש אפקט אנטיאינפלמטורי ושהוא קשור להפחתה של אי תפקוד אנדותיאלי בגברים ללא היסטוריה של מחלה קרדיווסקולרית או סוכרת.
American Journal of Clinical Nutrition, Vol. 83, No. 3, 567-574, March 2006
השאירו תגובה
רוצה להצטרף לדיון?תרגישו חופשי לתרום!