עיניים

אובאיטיס – הקשר בין אובאיטיס למחלות נוירולוגיות/מאת פרופ’ רוזנר, עורך מדור רפואת עיניים

אובאיטיס עשויה להיות קשורה למחלות רבות כולל סינדרומים עיניים, מחלות אימוניות סיסטמיות, זיהומים וכן masquerading syndromes כמו ממאירויות. למרות הידיעה על קשר אנטומי ודמיון אימונולוגי בין העין והמח, רק לעיתים נדירות נחשד על קשר בין אובאיטיס למחלות נוירולוגיות.

כדי לבדוק קשר אפשרי כזה בוצעה ב- Casey Eye Institute, Oregon Health and Science University, Portland, OR, USA , בדיקה רטרוספקטיבית של כל החולים שהופנו לשירות האובאיטיס במהלך 15 שנה. (2)

מטרות הבדיקה היו לבדוק את השכיחות של קיום מחלות נוירולוגיות בחולי האובאיטיס, לזהות מהן ההפרעות הנוירולוגיות המופיעות יחד עם אובאיטיס ולתאר את סוגי האובאיטיס הקשורים עם האבחנות הנוירולוגיות השכיחות ביותר.

במחקר נכללו 1450 חולים עם אובאיטיס. ל- 7.9% מהם, שהיוו 115 חולים, הייתה מחלה נוירולוגית אשר נחשבה כקשורה, מבחינה הגורמים, לדלקת העינית.  המחלות הנוירולוגיות השכיחות ביותר היו   Vogt-Koyanagi-Harada disease ב-16, לימפומה ראשונית של מערכת העצבים המרכזית ב- 16, multiple sclerosis ב- 14 וזיהומים של הרפס וירוס בעשרה. 24 חולים סבלו ממחלה נוירולוגית מסיבה לא ברורה ואלה כללו מנינגיטיס, מיאליטיס ודלקות עצביות. בחולים עם Vogt-Koyanagi-Harada disease המעורבות הנוירולוגית הייתה שכיחה 59% מתוך 29 חולים. מאידך רק ל- 25% מתוך 20 החולים עם ocular Behçets diseaseו- 7% מתוך 74 החולים עם אובאיטיס מסרקואיד היו הפרעות נוירולוגיות.

מבין 16 החולים עם Vogt-Koyanagi-Harada disease ל- 56% הייתה פנאובאיטיס או אובאיטיס אחורית דו-צדדית עם היפרדות רשתית סרוזית. ב- 38% נוספים הייתה אובאיטיס כרונית דו-צדדית עם שינויים בפיגמנטציה של הקוטב האחורי.

ב- 81% – 12 מקרים מבין 16 החולים עם לימפומה ראשונית של מערכת העצבים המרכזית הייתה ויטראיטיס. היא הייתה בילטרלית ב- 11 מקרים ואונילטרלית בשני מקרים. אינפילטרטים סוב-רטינליים ליוו את הויטראיטיס רק ב- 25% מהם שהיוו סה”כ 4 חולים.

ל- 50% (7 חולים) מבין חולי multiple sclerosis הייתה pars planitis ואובאיטיס קדמית גרנולומטוטית בילטרלית הייתה ל- 29%  (4 חולים) נוספים.

זיהום הרפטי התבטא כאובאיטיס קדמית אונילטרלית עם עליית לחץ תוך עייני (ב- 40% – 4 חולים) וכן היה מלווה בקרטיטיס ו/או באטרופיה של הקשתית. acute retinal necrosis היוותה ביטוי של זיהום הרפטי בארבעה חולים נוספים המהווים 40%.

מסקנת החוקרים הייתה שמחלות נוירולוגיות הינן שכיחות בקרב חולים עם אובאיטיס, והמאפיינים המיוחדים של הדלקת האובאלית עשויים להיות לעזר באבחנת המחלה הנוירולוגית.


Smith JR and Rosenbaum JT:

Neurological concomitants of uveitis

British J Ophthalmol 2004;88:1498-1499

Gordon LK:

Uveitis and neurological diseases – EDITORIAL

British J Ophthalmol 2004;88:1483-1484

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אבחנה מבדלת בין גלאוקומה ללחץ על הכיאסמה באמצעות OCT, פרופ' מרדכי רוזנר

    אבחנה מבדלת בין גלאוקומה ללחץ על הכיאסמה באמצעות OCT, פרופ' מרדכי רוזנר

    בחולים עם גידולים היוצרים לחץ על הכיאסמה, המנבא המשמעותי ביותר לתוצאות טובות מבחינת הראייה הינו ניתוח בשלב מוקדם. החולים עשויים לא להיות מודעים למצב התחלתי של לחץ על הכיאסמה עד לשלב מתקדם יותר בו איבוד השדה עמוק או מגיע למרכז. גם במרפאת גלאוקומה בה מבצעים מעקב של שדה הראייה  קיימת סכנה של אבחנה מאוחרת של […]

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    אסתמה מלווה בסיכון מוגבר למחלת אלצהיימר (J Allergy Clin Immunol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Allergy and Clinical Immunology עולה כי אסתמה מלווה בסיכון מוגבר להיארעות מחלת אלצהיימר. חוקרים מטאיוואן מצאו כי בחולי אסתמה שיעורים גבוהים יותר של מחלת אלצהיימר ולכן החוקרים מוויסקונסין ביקשו כעת לבחון אם מגמה דומה קיימת בארצות הברית. המחקר כלל מדגם אקראי של 20% מהמטופלים במאגר Medicare בין השנים […]

  • היעילות והבטיחות של Atogepant למניעת מיגרנה (J Headache Pain)

    היעילות והבטיחות של Atogepant למניעת מיגרנה (J Headache Pain)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Headache and Pain מדווחים חוקרים מסין על תוצאות מטה-אנליזה חדשה, מהן עולה כי Atogepant (קיוליפטה) מהווה טיפול יעיל ונסבל היטב למניעת מיגרנה, כולל מיגרנה אפיזודית וכרונית. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון באופן שיטתי את היעילות והבטיחות של Atogepant, אנטגוניסט של CGRP, למניעת מיגרנה על-בסיס תוצאות מחקרים אקראיים ומבוקרים. החוקרים […]

  • תסמינים פסיכולוגיים לאחר זעזוע מוח עלולים לפגוע בהתאוששות של ספורטאים בבתי ספר תיכון (J Neurosurg)

    תסמינים פסיכולוגיים לאחר זעזוע מוח עלולים לפגוע בהתאוששות של ספורטאים בבתי ספר תיכון (J Neurosurg)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Neurosurgery עולה שכיחות גבוהה של תסמינים פסיכולוגיים לאחר זעזוע מוח עקב חבלת ספורט בספורטאים בבתי ספר תיכון ואלו עלולים להאט את ההתאוששות של הצעירים לאחר החבלה. החוקרים בחנו באופן רטרוספקטיבי את הנתונים אודות 431 ספורטאים בבתי ספר תיכון (גילאי 14-18 שנים) שחוו זעזוע מוח על-רקע פעילות ספורט בתקופה […]

  • עדויות חדשות תומכות בתועלת של אג'ובי להקלה על צעירים עם מיגרנה אפיזודית (מתוך הודעת חברת טבע)

    עדויות חדשות תומכות בתועלת של אג'ובי להקלה על צעירים עם מיגרנה אפיזודית (מתוך הודעת חברת טבע)

    מתוצאות מחקר חדש בשלב 3 עולה כי לאג’ובי (Fremanzeumab) יעילות משמעותית בטיפול בילדים ומתבגרים עם מיגרנה אפיזודית, כך על-פי הודעה לעיתונות מטעם חברת טבע המייצרת את התרופה. מחקר SPACE הינו מחקר רב-מרכזי, אקראי, כפל-סמיות, להערכת יעילות אג’ובי, אשר כלל 235 משתתפים בגילאי 6-17 שנים. המחקר ענה על תוצא הסיום העיקרי והדגים יעילות עדיפה של אג’ובי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה