היצרות של עורקי הרשתית קשורה בסיכון מוגבר לקטיעות בחולי סוכרת

מחקר חדש מראה כי היצרות מוקדית או כוללת של עורקי הרשתית בחולי סוכרת מסוג I, קשורה בסיכון מוגבר לקטיעות של הגפיים התחתונות, ללא תלות בהמוגלובין A1c ובלחץ הדם.

החוקרים ניתחו רשומות של מעקב שנמשך 20 שנים, על קרוב ל- 1000 חולי סוכרת המטופלים באינסולין. החולים עברו בדיקות עיניים התחלתיות בין 1980 ו- 1982. קוטר העורקים נמדד בתצלומים דיגיטליים של הפונדוסים.

בסה”כ היו 79 קטיעות במשך שנות המעקב, הארעות כוללת של 9.9% ל- 20 השנים. הסיכון לקטיעה בחולים בהם נמדד יחס עורקי/ורידי נמוך היה גדול פי 2.73 מאשר בחולים עם יחס גבוה יותר. יחס הסיכון עבור הצרות מוקדית היה אף גבוה יותר- פי 3.48.

לאחר ניתוח רב משתנים נראה כי הסיכון אינו תלוי ברמות המוגלובין A1c, בלחץ הדם או בקיום היסטוריה של כיבים ברגל.

החוקרים אומרים כי יש לערוך אנליזה דומה לחולי סוכרת מסוג II. הם מניחים כי גם בחולים אלו שינויים מיקרו-וסקולריים בעין מעידים על סיכון מוגבר לקטיעות.

Arch Intern Med 2003;163:2505-2510.

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

השפעת אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) על תוצאים כלייתיים: מטא־אנליזה ברמת המטופל

מקור: Lancet Diabetes and Endocrinology
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|28/12/2025

החוקרים מדווחים כי אמפגליפלוזין (ג’ארדיאנס) הפחית באופן מובהק את הסיכון לפגיעה כלייתית אקוטית, להחמרת CKD ולאי־ספיקת כליות סופנית – ללא תלות ברקע הסוכרתי, נוכחות אי־ספיקת לב, דרגת האלבומינוריה או בשיעור הירידה הראשונית ב־eGFR

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן