אונקולוגיה

זיהום בהליקובקטר פילורי מלווה בעליה קטנה בסיכון לסרטן מעי גס ורקטום (J Clin Oncol)

מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology עולה כי זיהום בהליקובקטר פילורי מלווה בעליה קטנה אך מובהקת סטטיסטית בסיכון לסרטן מעי גס ורקטום ותמותה עקב המחלה הממארת, כאשר הסיכון גבוה במיוחד בקרב חולים שלא טופלו כנגד הזיהום החיידקי.

ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי הליקובקטר פילורי מהווה את הגורם הזיהומי הנפוץ בעולם לממאירות. כעת הם ביקשו לבחון את ההשפעה של זיהום בהליקובקטר פילורי והטיפול בחיידק על היארעות ותמותה עקב סרטן מעי גס ורקטום.

מחקר העוקבה הרטרוספקטיבי כלל יוצאי צבא ארצות הברית אשר השלימו בדיקה לנוכחות הליקובקטר פילורי בין 1999 ו-2018.החוקרים אספו נתונים אודות תוצאות הבדיקה לזיהום החיידקי ומידע אודות קבלת טיפול כנגד הזיהום בקרב אלו עם עדות לחיידק.

התוצאים העיקריים כללו את היארעות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה עקב הממאירות.

המעקב החל בעת בדיקה ראשונה לנוכחות הליקובקטר פילורי והמשיך עד אבחנה של ממאירות מעי גס ורקטום פטאלית, תמותה שאינה עקב ממאירות מעי גס ורקטום, או עד סוף שנת 2019.

מבין 812,736 מבוגרים שהשלימו בדיקה להליקובקטר פילורי, 205,178 (25.2%) נמצאו חיוביים לזיהום החיידקי.

מהנתונים עולה כי בקרב אלו עם עדות לזיהום, בהשוואה לאלו ללא הליקובקטר פילורי תועדו שיעורי היארעות סרטן מעי גס ורקטום ותמותה עקב הממאירות שהיו גבוהים יותר. בהשוואה לנבדקים ללא עדות להליקובקטר פילורי, באלו עם עדות לזיהום החיידקי תועדה עליה של 18% בשיעורי היארעות סרטן מעי גס ורקטום (יחס סיכון של 1.18, רווח בר-סמך 95% של 1.12-1.24) ועליה של 12% בסיכון לממאירות פטאלית (יחס סיכון מתוקן של 1.12, רווח בר-סמך 95% של 1.03-1.21).

טיפול כנגד הליקובקטר פילורי, בהשוואה לאי קבלת טיפול כנגד הזיהום, לווה בשיעורי היארעות ותמותה נמוכים יותר של סרטן מעי גס ורקטום (ירידה אבסולוטית בסיכון בטווח 0.23-0.35%) לאורך 15 שנות מעקב. בקרב חולים שלא טופלו כנגד הזיהום החיידקי תועדה עליה של 23% בסיכון להיארעות הממאירות (יחס סיכון מתוקן של 1.23, רווח בר-סמך 95% של 1.13-1.34) ועליה של 40% בסיכון לתמותה עקב הממאירות (יחס סיכון מתוקן של 1.40, רווח בר-סמך 95% של 1.24-1.58).

החוקרים מסכמים וכותבים כי ממצאי המחקר מעידים כי עדות לזיהום בהליקובקטר פילורי עשויה להיות מלווה בעליה קטנה אך מובהקת סטטיסטית בהיארעות סרטן מעי גס ותמותה עקב הממאירות; בחולים לא-מטופלים, בעיקר באלו עם עדות לזיהום פעיל, סיכון גבוה במיוחד.

J Clin Oncol, March 1, 2024

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה