אונקולוגיה

יו”ר ועדת הבריאות בכנסת בדיון על האישור שקיבלה כללית ממשה”ב לשינוי מינוני תרופות אונקולוגיות: נדרשת שקיפות ושמירת שיקול דעתו של הצוות הרפואי

הודעת דוברות הכנסת (ועדת הבריאות)

ועדת הבריאות דנה באישור שקיבלה כללית לשינוי מינון תרופות אונקולוגיות לחולי סרטן

מנכ”לית העמותה הישראלית לסרטן ריאה: “רופאים רוצים לתת את המינון הקבוע וחוששים מהקופה”

ועדת הבריאות בראשות ח”כ עידית סילמן קיימה דיון בנושא הפחתת מינון התרופות האונקולוגיות לחולי סרטן. הדיון התקיים לבקשת ח”כ חווה אתי עטיה. לדבריה: “כ-2,500 איש מאובחנים מדי שנה כחולים בסרטן הריאה, כ- 2,000 נפטרים. בעיתון “ישראל היום” נחשף לאחרונה כי משרד הבריאות אישר לקופות חולים כללית להפחית את מינון התרופות לחולי סרטן. זה נעשה בחוסר שקיפות, חולים כלל לא ידעו על המהלך ומה שעלול לקרות כעת הוא שאלו שיש להם יכולת כלכלית ירכשו את התרופה ואלו שאין להם יהיו בבעיה. זהו מצב לא שוויוני שעושק את החלשים. סביר להניח ששאר הקופות ילכו אחרי כללית. האונקולוגים חפצים לתת מינון נכון אבל הם חוששים. אסור להתערב בשיקול הדעת שלהם. עוד לפי הפרסום המהלך עשוי לחסוך למדינה 250 מיליון שקלים. אנו מחויבים לשים את בריאות החולים במקום הראשון ללא הסתכלות על שיקולים כלכליים. ואם אכן יחסך הכסף- צריך לבחון לאן הוא הולך. אני קוראת למשרד הבריאות להקפיא את ההחלטה, לבדוק אותה ולוודא שקיפות מלאה לציבור”.

ח”כ עידית סילמן: “הדיון פה הוא מהותי וחשוב. אנחנו לא מדברים על עוד תרופה, יש כאן תרופה שעד שהיא נכנסה לסל היה מאבק ארוך ומתיש. היא נותנת היום מענה למגוון סוגים של סרטן ומחוללת פלאים. נבקש לשמוע את השיקולים שעמדו מאחורי אישור הבקשה ואת תהליך אישורה. בנוסף, אם אכן ימצא לנכון לאשר מהלך כזה ואכן יחסכו מיליוני שקלים, תפקידנו לוודא שהכסף אכן ילך למטרות רפואיות לטובת החולים, ולא לצרכים אחרים”.

פרופ’ נחמן אש, מנכ”ל משרד הבריאות הסביר: “החוזר החדש מתיר לקופה לקבוע מדיניות ארגונית שלפיה יש העדפה של משטר טיפולי על פי משקל גוף ולא על פי מינון קבוע, אלא במקרים חריגים. ההחלטה לא הייתה פשוטה אבל התקבלה אחרי בדיקה מעמיקה של ועדה מקצועית שמינינו, וקבעה שזה לא פוגע במטופל”. עוד הוסיף פרופ’ אש “כסף הוא אחת המגבלות החמורות במערכת הבריאות, אבל צעדי התייעלות בטיפול רפואי נעשים ע”י כך שאינם פוגעים במטופלים. הם מתבססים קודם כל על החלטות נכונות מבחינה רפואית, ולאחר מכן מתקבלות ההחלטות הכלכליות. היעדר התייעלות היכן שניתן משמעו לזרוק כסף שבו אפשר לעשות דברים אחרים”.

פרופ’ גיל בר סלע – יו”ר האיגוד הישראלי לאונקולוגיה קלינית ורדיותרפיה :לתחושתנו משרד הבריאות נגרר במקום להתוות את הדרך ונותן לקופות החולים להוביל תהליכים שהוא אמור לנהל.  הוועדה המקצועית הוקמה לאחר שהמהלך כבר בוצע ע”י קופת חולים כללית , וזאת לאחר הדרישה של האיגוד וציבור האונקולוגיים. המסקנות קבעו – לגבי המלנומה התבצעו מחקרים לגבי שתי השיטות, מוכרים ורשומים. לגבי סרטן ריאה אין מחקרים שבוצעו עם מינון ע”פ משקל והוועדה התבססה על מחקרי קו שני. לא מסיקים מסקנות מחוזר אחד לגידולים אחרים, כי זה מדרון אינסופי. במצב שנוצר רופא שחושב שצריך לתת את המינון הקבוע שנחקר ומומלץ, צריך לתת ולהסביר לחולה מדיניות אחרת שנובעת מהחלטה של הקופה, זה מצב בלתי אפשרי עבורו. בנוסף יהיו מקרים שהמטופל חייב להתחיל טיפול תוך ימים ולא יוכל לחכות להחלטות של ועדת חריגים”.

ח”כ יעקב ליצמן, שר הבריאות לשעבר: “השאלה היא האם קופת חולים כללית הייתה מקבלת אישור אם היא הייתה עוברת קודם כל דרך משרד הבריאות ולא משנה מדיניות על דעת עצמה. זו שאלה חשובה אם יש ספק יש פה בעיה.”

פרופ’ עידו וולף, ראש המועצה הלאומית לאונקולוגיה, שעמד בראש הוועדה שבחנה ואישרה את הבקשה עבור משרד הבריאות: *”הסיפור הזה אכן התחיל בצורה בעייתית, כהצהרה ואולי כפייה מצד הקופה, תוך התנהלות קצת מגומגמת של המשרד. היו הרבה דיונים, מכתבים בעד ונגד, מינינו ועדה מקצועית שחבריה כולם אונקולוגים בארץ, איש מהם לא עובד בכללית. בהתחלה התרופה נכנסה אלינו לפי משקל, לא לפי מינון קבוע למלנומה ולסרטן ריאה ואז החברה החליטה לעבור למינון קבוע, לא על סמך מחקרים משווים אלא על סמך מודלים מקצועיים והוכנסו לעלון שתי צורות המינון- 200 מיליגרם או לפי משקל. באונקולוגיה כמעט כל התרופות ניתנות לפי משקל. מטופלת ששוקלת 40 ק”ג היא לא כמו מטופל ששוקל 130 ק”ג.”

פרופ’ ניר פלד, מנהל האגף האונקולוגי בבית החולים שערי צדק חיזק את פרופ’ בר סלע: “על בסיס מחקרים שכללו טיפול במינון קבוע של 200 מיליגרם, אנחנו מצליחים להביא שליש מהחולים לשרידות של 5 שנים. אני לא יודע מה אגיד לחולה שקיבל רק 120 מיליגרם ומחלתו מתקדמת, או לחולה שעבר לקופת חולים כללית ועכשיו צריך להקטין לו את המינון. זה שם את הרופאים במצוקה משפטית, רגולטורית ואתית. יש פה פגיעה קשה בעיקרון השוויון בין מטופלים שאנחנו לא רוצים כחברה להיות בה. המניעים שהביאו אותנו לדיון הזה הם לא לטובת החולה. מטרתם לחסוך כסף. לא נעשה שום מחקר שיאפשר לי את הנינוחות להגיד לחולה שהמחלה אצלו מתקדמת בגלל שהגוף לא מגיב לתרופה ולא בגלל מינון לא נכון”.

ד”ר דניאל גולדשטיין – אונקולוג בבלינסון וחבר בהנהלת כללית: “אני רופא שמטפל בחולים אבל מסתכל גם על התמונה הגדולה, על כל צרכי מערכת הבריאות. אני העליתי את הרעיון של להפחית את המינון כי ראיתי שהמינון הפך להיות גבוה מדי, לא משנה אם מדובר בקו ראשון או שני. גם ה-FDA  יודעים וכתבו זאת בעצמם. מערכות בריאות שונות בעולם עשו זאת, לדוגמה בקנדה, דנמרק, איסלנד וגם אחד מארגוני הבריאות הגדולים בארה”ב. בקשר לשקיפות, פנינו למשרד הבריאות, הכל היה 100% שקוף. מנכ”ל המשרד דאז חזי לוי כתב חוזר שאישר את זה”.

ד”ר דורון נצר ראש אגף הרפואה, שירותי בריאות כללית הוסיף: “אני קם בכל בוקר במטרה לעשות רפואה טובה יותר. כסף אצלי כרגע לא משחק תפקיד. מצד שני, אני אמון על חלוקה של תקציב ענק בצורה מושכלת וזהו לא מהלך פשוט. דניאל ואני חקרנו את הטיפול ועשינו הכל בשיא השקיפות. עברנו על פרוטוקולים ומחקרים ואני שמח שהוועדה קיבלה את ההחלטה הנכונה. המהלך הוא ניסיון להביא עוד כסף שיוכל לטפל בחולים אחרים”.

ד”ר שני שילה – מנכ”לית העמותה הישראלית לסרטן ריאה:* “האיגוד האונקולוגי לסרטן ריאה אומר שצריך לתת את המינון הקבוע כי זה מה שנחקר, הומלץ ונרשם. מה שקורה כרגע זה שבעקבות ההחלטה נגרמת אפליית חולים כי הרבה מטופלים מהם בכללית. מדובר פה בהבדל בין חיים ומוות. אי אפשר לשחק בדברים האלה. אם יש בעיה עם המינונים תפנו לחברות התרופות שיעשו מחקר חדש כמו שצריך ונקבל תוצאות מוכחות. בסיורים שערכתי בבתי החולים רופאים לחשו לי שהם רוצים לתת את המינון הקבוע של 200 גרם וחוששים בגלל המדיניות של כללית. יש חולים ומשפחות שלא יודעים אפילו שהם מקבלים מינון מופחת. כשהחולה עומד למות אין זמן להתחיל בוועדות חריגים ומי שנפגע כאן זה בעיקר החלשים שאין להם ביטוח פרטי שישלים להם את המינון.”

יו”ר הוועדה ח”כ עידית סילמן סיכמה ואמרה :* “נבדוק את הדברים ונקיים דיונים עם כלל הגורמים הרלוונטיים. הוועדה שמעה את ההסברים לגבי המהלך, את הטיעונים בעד ונגד המהלך והמחלוקות”. עוד הדגישה אין לאפשר הכתבה בידי קופת חולים של מגבלה על זכאותו של חולה לפי סל התרופות ללא קביעה רגולטורית של משרד הבריאות שתעשה על בסיס מחקרי איתן: “נבקש מהשר להבהיר לציבור הרחב את השיקולים שעמדו סביב ההחלטה כדי שהמטופלים ירגישו בטוחים. אני סבורה שיש לשמור על שיקול דעתו של הצוות הטיפולי. נקיים גם שולחן עגול בנושא, נעקוב ונהיה בדין ודברים עם כלל הגורמים הרלוונטיים”.

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • טיפול ב- Tildrakizumab משפר תחושה כללית בחולים עם פסוריאזיס (מתוך הודעת חברת Almirall)

    טיפול ב- Tildrakizumab משפר תחושה כללית בחולים עם פסוריאזיס (מתוך הודעת חברת Almirall)

    מתוצאות ביניים שפורסמו ע”י חברת Almirall עולה כי טיפול ב-Tildrakizumab משפר את התחושה הכללית של חולים עם פסוריאזיס רובדית בדרגה בינונית-עד-חמורה לרמה הדומה לזו של האוכלוסייה הכללית. המומחים מסבירים כי Tildrakizumab הינו נוגדן המכוון כנגד IL-23 המיועד לטיפול במבוגרים עם פסוריאזיס רובדית בדרגה בינונית-עד-חמורה, המועמדים לטיפול סיסטמי. במחקר POSITIVE של חברת התרופות, Tildrakizumab הצליח להשיב […]

  • מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    מה בין טיפול בחסמי אלפא ובין הסיכון לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים? (Neurology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Neurology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה קשר בין טיפול באנטגוניסטים לקולטן α-1 – Doxazosin, Terazosin או Alfuzosin – ובין סיכון מופחת לדמנציה עם גופיפי לואי בגברים, בהשוואה לטיפולים תרופתיים אחרים. השערת המחקר הייתה כי עליה בזמינות אנרגיה במוח עשויה להאט או למנוע תהליכים נוירו-דגנרטיביים, ייתכן הודות להפחתת הצטברות […]

  • השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology עולה כי טיפול ב- Sacituzumab Govitecan עשוי לשפר את ההישרדות הכוללת לעומת Docetaxel בחולים עם סרטן ריאות גרורתי מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) עם התקדמות לאחר טיפול קודם. מחקר EVOKE-01 הינו מחקר בשלב III, בתווית-פתוחה, להערכת Sacituzumab Govitecan לעומת טיפול ב-Docetaxel בחולים עם NSCLC […]

  • טיפול בסטטינים במינון גבוה לאחר אירוע מוחי קל מלווה בסיכון מוגבר לדימומים (J Am Heart Assoc)

    טיפול בסטטינים במינון גבוה לאחר אירוע מוחי קל מלווה בסיכון מוגבר לדימומים (J Am Heart Assoc)

    התחלת טיפול בסטטין בעצימות גבוהה במהלך השלב האקוטי של אירוע מוחי מינורי, שאינו ממקור לבבי, עשויה להביא לעליה בסיכון לדימום, כך עולה מתוצאות מחקר חדש מסין שפורסמו בכתב העת Journal of the American Heart Association. הנחיות ה-AHA/ASA משנת 2021 המליצו על טיפול בסטטין בעצימות-גבוהה בחולים בסיכון גבוה למחלה קרדיווסקולארית טרשתית. עם זאת, מספר מחקרים אקראיים […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Vonoprazan להקלה על צרבת משנית למחלת החזר קיבה-ושט (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Vonoprazan להקלה על צרבת משנית למחלת החזר קיבה-ושט (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Vonoprazan כטבליות במינון 10 מ”ג להקלה על צרבת משנית למחלת החזר קיבה-וושט (Gastroesophageal Reflux Disease) שאינו-ארוזיבי במבוגרים. המומחים מסבירים כי מדובר בהתוויה השלישית למתן חסם החומצה, אשר מאושר כבר לטיפול בדלקת וושט ארוזיבית בכל הדרגות ולהכחדת זיהום הליקובקטר פילורי בשילוב עם טיפול אנטיביוטי. האישור […]

  • יעילות ובטיחות משלב Olanzapine עם נוגדי-בחילה למניעת בחילות והקאות משנית ל-Carboplatin (מתוך J Clin Oncol)

    יעילות ובטיחות משלב Olanzapine עם נוגדי-בחילה למניעת בחילות והקאות משנית ל-Carboplatin (מתוך J Clin Oncol)

    הוספת Olanzapine לטיפול משולש בנוגדי-בחילה לא הפחיתה משמעותית את שיעורי הקאות משנית לטיפול ב-Carboplatin, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology. באשר למניעת תחושת בחילה, הוספת Olanzapine הובילה להטבה גדולה יותר בתופעות הלוואי משנית למשטר טיפול כימותרפי המבוסס על Carboplatin. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הבטיחות והיעילות של טיפול נוגד-הקאה […]

  • יעילות ובטיחות Linvoseltamab לטיפול במיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת (J Clin Oncol)

    יעילות ובטיחות Linvoseltamab לטיפול במיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת (J Clin Oncol)

    במאמר שפורסם בכתב העת Journal of Clinical Oncology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי טיפול ב-Linvoseltamab במינון 200 מ”ג הוביל לתגובה עמוקה וממושכת, עם חציון משך תגובה של 29.4 חודשים בחולים עם מיאלומה נפוצה עמידה או חוזרת, עם פרופיל בטיחות סביר. החוקרים מסבירים כי מדובר במחקר בשלב I/II הראשון בבני אדם להערכת […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה