אונקולוגיה

טיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית נפוצים בקרב חולי סרקומה (מתוך כנס ה-ESMO)

טיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית, המשמשים מספר רב של חולי סרקומה לפני טיפולים כנגד הממאירות ולאחר מכן, מלווים לעיתים קרובות באינטראקציות בין-תרופתיות, כך עולה משני מחקרים חדשים, שהוצגו במהלך כנס ה-European Society for Medical Oncology.

המחקר הראשון כלל סקר בקרב 325 חולים עם סרקומה מוכחת בביופסיה (59%), גידולי GIST (Gastrointestinal Stromal Tumor, 23%) וגידולים דסמואידים (18%). הסקר נערך לאורך תקופה של ארבעה חודשים בשנת 2018 ובחן את השימוש בטיפולים דוגמת תוספי ויטמינים או מינראלים, צמחים סיניים, הומיאופתיה, אקופונקטורה, מדיטציה, יוגה, טאי צ’י, או שינויים בהרגלי תזונה.

מהנתונים עלה כי 51% מהמשתתפים פנו לשירותי רפואה משלימה ואלטרנטיבית במהלך חייהם 15% מהם פנו לטיפולים אלו רק במהלך הטיפול למחלתם.

החוקרים מדווחים כי 60% מהנשאלים הכירו בהעדר נתוני בטיחות מספקים אודות טיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית, אך לא חששו מאוד מפני סיכונים אפשריים.

הסיבות לשימוש בשירותי רפואה משלימה ואלטרנטיבית כללו שיפור מערכת החיסון (78%), תקווה כי הטיפולים יעזרו להם להרגיש טוב יותר (76%), התמודדות עם טיפול לממאירות (45%), הפחתת דחק (53%), טיפול בתסמינים או תופעות לוואי (36%).

המשיבים סברו כי טיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית היוו תוספת יעילה לרפואה קונבנציונאלית, אך רבים הודו כי לא היה להם ידע מספק אודות הסיכונים והתועלות של טיפולים אלו, כאשר בו-זמנית, הם הביעו חוסר שביעות רצון מהעדר הכיסוי של עלויות הטיפולים הללו ע”י הגופים המבטחים.

המחקר השני היה סקירה רטרוספקטיבית שנערכה בין 2014-2018 וכללה 122 חולים עם גידולי רקמה רכה ו-80 חולים עם סרקומה של העצם (103 גברים בסך הכול, גיל ממוצע של 50 שנים). המשתתפים טופלו בכימותרפיה (86%) או מעכבי טירוזין קינאז (14%).

בממוצע, חולים נטלו שלוש תרופות, 32% נטלו לפחות 5 תרופות; 17% פנו לשירותי רפואה משלימה ואלטרנטיבית. מהסקירה עלה כי 29% מהאינטראקציות הבין-תרופתיות שדרשו התערבויות של רוקחים נקשרו עם טיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית.

הסיכונים של אינטראקציות עם תרופות לא-קונבנציונאליות דומים לאלו של תרופות אחורת: בעיקר רעילות ואובדן יעילות של טיפולים כנגד ממאירות, אך פחות ידוע על הסיכונים של טיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית.

מבין 157 סקירות התרופות בקרב 59 חולים (24%), 71 נדרשו להתערבות רוקח (34 תרופות הופסקו, 16 תרופות הוחלפו, שתיים דרשו התאמת מינון ו-19 דרשו מעקב אחר הטיפול התרופתי).

התערבויות היו נפוצות יותר בחולים שקיבלו מעכבי טירוזין קינאז, בהשוואה לטיפול כימותרפי (63% לעומת 17%) ו-29% מההתערבויות הללו ציינו כי טיפולי רפואה משלימה ואלטרנטיבית היו המקור לסוגיה זו.

החוקרים מדווחים כי 37 האינטראקציות הבין-תרופתיות בעלות פוטנציאל חמור נקשרו בניתוח חד-משתני עם גורמי הסיכון הבאים: מספר התרופות; מצב תפקודי; כאב; טיפול בנוגדי-דיכאון; שימוש במעכבי תעלות מימן; ושימוש במעכבי טירוזין קינאז.

האינטראקציות על-רקע טיפול במעכבי טירוזין-קינאז, מעכבי תעלות מימן וטיפול בנוגדי-דיכאון נותרו מובהקות בניתוח רב-משתני.

מתוך כנס ה-ESMO

לידיעה ב-MedPage Today

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    שלום לכולם וברוכים הבאים לעוד פרק של “טיפ מחדר הרופא”, הפעם נעסוק באחת מהמחלות החשובות והקשות לאבחון – סרטן המעי. פרופסור איתמר רז יחלוק איתנו מידע חדש ומרתק מתוך מאמר שהתפרסם ב-JAMA OPEN ממאי האחרון. נלמד על השיטות המתקדמות לאבחון מוקדם והדרכים לשיפור הסיכויים לטיפול מוצלח. לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • תוספת טיפול אימונותרפי לכימותרפיה משפרת הישרדות בנשים עם סרטן שחלות מתקדם (מתוך הודעת חברת Imunon)

    תוספת טיפול אימונותרפי לכימותרפיה משפרת הישרדות בנשים עם סרטן שחלות מתקדם (מתוך הודעת חברת Imunon)

    הוספת תכשיר אימונותרפי ניסיוני לכימותרפיה משפר הישרדות נשים עם סרטן שחלות מתקדם, כך עולה מתוצאות מוקדמות כפי שדווחו בהודעה לעיתונות מטעם חברת התרופות. התכשיר IMNN-001 הינו וקטור פלזמיד דנ”א IL-12 בתוך מערכת ננו-חלקיקים, האפשרת הדבקת התא ולאחר מכן הפרשה קבועה של IL-12. מחקר OVATION 2 כלל נשים עם אבחנה חדשה של סרטן שחלות מתקדם. הנשים […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול אימונותרפי כנגד סרקומה סינוביאלית מתקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול אימונותרפי כנגד סרקומה סינוביאלית מתקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) העניק אישור מואץ ל-Afamitresgene Autoleucel לטיפול בחלק מהמבוגרים עם סרקומה סינוביאלית לא-נתיחה או גרורתית. ההתוויה החדשה נוגעת לחולים שקיבלו בעבר טיפול כימותרפי, נמצאו חיוביים ל-HLA-A*02:01P, HLA-A*02:02P, HLA-A*02:03P, או HLA-A*02:06P ובהם הגידול הדגים ביטוי אנטיגן MAGE-A4. Afamitresgene Autoleucel הינו טיפול אימונותרפי מבוסס תאי T מכוון גנטית ל-MAGE-A4 (או […]

  • השתלת כבד דוחה התקדמות גרורות לסרטן מעי גס ורקטום (JAMA Surgery)

    השתלת כבד דוחה התקדמות גרורות לסרטן מעי גס ורקטום (JAMA Surgery)

    השתלת כבד מלווה בשיפור הישרדות ללא-התקדמות מחלה בחולים נבחרים עם סרטן מעי גס ורקטום לא-נתיח עם פיזור כבד; עם זאת, ההשפעה על ההישרדות הכוללת ושיעורי ההישנות לא הייתה מובהקת סטטיסטית, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הצביעו על תוצאות מבטיחות בחולים נבחרים עם סרטן מעי גס […]

  • גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Cancer עולה כי דלף מהשקה, מחלות לב וכלי דם וסוכרת הינם גורמי סיכון אפשריים להיצרות בהשקה של הוושט בחולים לאחר כריתת וושט. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון גורמי סיכון להיצרות בהשקה בחולים עם סרטן וושט לאחר כריתת וושט. היצרות בהשקה הינה הסיבוך ארוך הטווח הנפוץ ביותר בחולים לאחר […]

  • בדיקת PSMA PET-CT עדיפה על MRI להערכת שלב המחלה בחולים עם סרטן ערמונית (JAMA Oncol)

    בדיקת PSMA PET-CT עדיפה על MRI להערכת שלב המחלה בחולים עם סרטן ערמונית (JAMA Oncol)

    בדיקת PSMA-1007 PET/CT (או Fluorine-18 Prostate-Specific Membrane Antigen) טובה יותר מבדיקת MRI להערכת שלב המחלה בחולים המופנים לניתוח בשל סרטן ערמונית בדרגה סיכון בינונית או גבוהה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בדיקת PSMA PET-CT מבוססת על אפיניות גבוהה של PSMA, עם רזולוציה גבוהה יותר וזמן […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה