אונקולוגיה

עד כמה ההמלצות הבריאותיות המוצגות בתכניות הטלוויזיה ”ד”ר אוז” ו”הרופאים” מבוססות מדעית ? ספויילר…לא הרבה (תחקיר מדסקייפ)

התכניות של ד”ר אוז ו”הרופאים” בארה”ב זוכות לפופולאריות רבה. רופאים רבים בארה”ב מכירים את “תופעת ד”ר אוז” לפיה מגיעים מטופלים השואלים על משהו ששמעו בתכנית, לרוב המלצות תזונתיות ורפואיות.

ד”ר רנית מישורי מאונ’ ג’ורג’טאון מפרסמת כעת במדסקייפ סוג של תחקיר שבוחן עד כמה ההמלצות הניתנות בתכניות של ד”ר אוז ו”הרופאים” מבוססות על מחקרים מדעים , מהי רמת אמינותם, ובאיזה מידה גם מוצג מידע בטיחותי או על עלות הטיפולים המומלצים.

המסקנות מדאיגות…

רק במיעוט מהמקרים ההמלצות שניתנו בתכנית היו מבוססות על מידע מבוסס עובדות , ובמרבית המקרים לא ניתן היה למצוא בספרות עדויות או מחקרים התומכים בהמלצות שניתנו בתכנית. מעבר לכך, העלויות והנזקים הפוטנציאליים של הטיפולים המומלצים לא צוינו במרבית המקרים.

התחקיר העלה גם מתאם גבוה בין המוצרים והטיפולים שנדונו בתכנית לחברות שהציגו פירסומות במהלך התכנית.

בסה”כ נדגמו במהלך התחקיר כ-300 המלצות בריאותיות (כ-6.9 בממוצע ליום בתכנית ד”ר אוז ו-9.5 בתכנית “הרופאים”).

ניתוח הממצאים העלה שרק ב-8.6% מההמלצות בתכנית ד”ר אוז ו-13% בתכנית “הרופאים” נמסר מידע על נזקים פוטנציאלים וסיכונים בטיפול המומלץ.  עלות הטיפול הוזכרה ב-23% מההמלצות בד”ר אוז, ו-3% ב”הרופאים”. רק 22.7% מההמלצות בד”ר אוז היו תואמות להנחיות מבוססות עדויות/המלצות איגודים/רשויות או כל המלצה מבוססת עדות אחרת. ב”הרופאים” השיעור היה 20%.

מחברי התחקיר מציינים שאינם מופתעים. הממצאים אישרו את ההשערה שההמלצות בתכניות אלה אינן מבוססות דיין. בשתי התכניות 70%-90% מהספרות התומכת נמצאה כבעלת איכות עובדתית נמוכה בהתייחס לסטנדרט המקובל של עדויות מבוססות הוכחות. המחקרים שתאמו את ההמלצות בתכניות היו לרוב קטנים עם קבוצות אוכלוסייה קטנות מאוד. מחקרים אחרים היו מבוססי מודל חיה או מעבדתיים. להערכת עורכי התחקיר, ההמלצות עלולות להטעות ואף להזיק, בעיקר כאשר מדובר במטופלים עם תחלואה רצינית.

הם מציינים כי היה קשה ומאתגר לנסות ולבחון את הספרות התומכת בהמלצות, על אף שהחוקרים הם רופאים מנוסים שאף השתמשו בשירותי איש מידע, מה שאומר שעבור הקהל הרחב שמבקש לבחון את הביסוס של המלצות אלה מדובר כמעט במשימה בלתי אפשרית.

הכותבים מסכמים כי מדובר בתכניות פופולאריות מאוד שוודאי ימשיכו להיות כאלה גם בעתיד…הם ממליצים לעורכי התכניות להתבסס על עדויות שיאפשרו חינוך איכותי ומועיל לקידום בריאות. לכל הפחות, הם סבורים שעל עורכי ומציגי התכניות הללו להציג את המגבלות של המידע אותו הם מעבירים, להציג שקיפות באשר לניגודי אינטרסים, ולציין סיכונים ונזקים אפשריים.

לדעת הכותבים מילת המפתח היא שקיפות. הצופים, קהל רחב ומומחי בריאות צריכים להיות מסוגלים למצוא את המידע והמקורות עליו הוא מבוסס של ההמלצות הטיפוליות המוצגות בתכנית. זה ניתן להתבצע בקלות באמצעות הבאת ציטוטים ומקורות/לינקים באתר התכנית.

בינתיים, ממליצים המחברים, להמשיך ולעודד את המטופלים, אלה הצופים בתכניות אלה, לאמץ סקפטיות ולהבין שתכנית בידור בטלויזיה אינו בהכרח מקור איכותי לייעוץ רפואי…

לדיווח במדסקייפ

הערת המערכת: גם בארץ יש לא מעט תכניות טלוויזיה ורדיו מאוד פופולאריות שבהן מוצגות המלצות בריאותיות כאלה ואחרות. אין ספק שכמעט כל איש צוות רפואי נשאל ע”י מטופלים באשר להמלצה בריאותית/רפואית כזו או אחרת שהמטופל שמע באחת מתכניות אלה. יש לקוות כמובן שיש בסיס עובדתי/מדעי טוב יותר להמלצות הניתנות בתכניות בארץ, אבל נראה שההמלצה להציג מקורות מחד ולגלות ספקנות מאידך עשוייה להתאים גם במקומותינו…

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Ustekinumab-ttwe (או Pyzchiva) כתכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (סטלרה) לטיפול במגוון מצבים דלקתיים. בנוסף, הסוכנות קבעה באופן זמני כי התרופה אינה שונה מהתכשיר המקורי וצעד זה יאפשר לרוקחים בארצות הברית להחליף את התכשיר הביוסימילאר בתכשיר המקור ללא תלות במרשם שניתן מהרופא. התכשיר Ustekinumab-ttwe, אנטגוניסט […]

  • הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    בהשוואה לחולים עם אבחנה של סרטן מעי גס ורקטום בגיל אופייני, באלו עם הופעה מוקדמת של המחלה הממארת לא תועד סיכון מוגבר למחלה מתקדמת ולכן אין צורך בבדיקות קולונוסקופיה תדירות יותר בהשוואה להמלצות בהנחיות הנוכחיות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות העלייה בהיארעות הופעה […]

  • מקרה נדיר בישראל: אדם צעיר לקה בדלקת מוחית הנגרמת מאמבה נדירה  (naegleria Fowleri)

    מקרה נדיר בישראל: אדם צעיר לקה בדלקת מוחית הנגרמת מאמבה נדירה  (naegleria Fowleri)

    משרד הבריאות מעדכן כי גבר תושב מחוז המרכז, בן 25, ללא מחלות רקע, לקה בדלקת מוחית מאמבה נדירה. הצעיר מאושפז בטיפול נמרץ במצב מסכן חיים. בעולם דווחו כ-400 מקרים. מדובר על מחלה נדירה ששיעור התמותה ממנה גבוה. האמבה נמצאת במים מתוקים, שלוליות, או מקורות מים עומדים מסוגים שונים. חקירה של לשכת הבריאות במחוז מרכז של […]

  • שכיחות גבוהה של תסמיני הפרעת דחק בתר-חבלתית בנשים לאחר ניתוח קיסרי (Am J Obstet Gynecol)

    שכיחות גבוהה של תסמיני הפרעת דחק בתר-חבלתית בנשים לאחר ניתוח קיסרי (Am J Obstet Gynecol)

    חודשיים לאחר לידה, כאחת מכל 11 נשים שילדו בניתוח קיסרי לאחר 34 שבועות הריון ומעלה פיתחה תסמיני הפרעת דחק בתר-חבלתית (Post-Traumatic Stress Disorder, או PTSD), כאשר בנשים עם מגע מיידי של עור לעור עם התינוק תועד סיכון נמוך יותר להפרעת הדחק, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת American Journal of Obstetrics and Gynecology. ברקע למחקר […]

  • השכיחות של מחלת כליות כרונית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Care)

    השכיחות של מחלת כליות כרונית בחולים עם סוכרת מסוג 1 (Diabetes Care)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Diabetes Care עולה כי מחלת כליות כרונית נפוצה מאוד במבוגרים עם סוכרת מסוג 1 בארצות הברית, כאשר כאחד מכל חמישה מבוגרים עם סוכרת מסוג 1 מאובחן עם מחלת כליות. במסגרת המחקר החוקרים ביקשו לבחון את שיעורי הימצאות מחלת כליות כרונית בקרב מבוגרים בגילאי 18 שנים ומעלה עם אבחנה של […]

  • גברים בסיכון גבוה יותר מנשים לפתח סיבוכים משנית לסוכרת (J Epidemiol Community Health)

    גברים בסיכון גבוה יותר מנשים לפתח סיבוכים משנית לסוכרת (J Epidemiol Community Health)

    בגברים סיכון מוגבר להתפתחות מספר סיבוכים משנית לסוכרת מסוג 1 או סוכרת מסוג 2 לעומת נשים, כולל סיכון גבוה פי 1.5 למחלות לב וכלי דם, מחלת כליות וגפה תחתונה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Epidemiology & Community Health. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי השכיחות העולמית של סוכרת דומה בגברים ובנשים; עם […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה