אונקולוגיה

בעקבות תוצאות מחקר קליני רחב טווח חדש ה-FDA מסיר את ”אזהרת הקופסא השחורה” של צ’מפיקס וזייבאן (FDA)

ה-FDA פירסם אמש הודעה על כך שלאחר שביצע סקירה של מחקר קליני רחב היקף שנדרש ע”י הסוכנות ה-FDA קובע שהסיכון לתופעות לוואי רציניות על מצב רוח, התנהגות או חשיבה הקשור לשימוש בתרופות לגמילה מעישון, ה- varenicline(צ’מפיקס) וה- bupropion(זייבאן) הוא נמוך ממה שהוערך לפני כן.

הסיכון למצבים נפשיים אלה עדיין קיים, בעיקר באלו שמטופלים כבר במחלה נךשית כמו דכאון, חרדה או סכיזופרניה, או באלה שטופלו במחלות נפש בעבר. עם זאת, עבור מרבית האנשים, תופעות לוואי אלה לא הובילו לתוצאות רציניות כמו אישפוז. התוצאות של המחקר מאשרות כי התועלת מהפסקת עישון עולה על הסיכון בשימוש בתרופות אלה.

כתוצאה מכך, ה-FDA מודיע שהוא מסיר את אזהרת ה”קופסה השחורה” , האזהרה החמורה ביותר של ה-FDA , עבור תופעות לוואי רציניות נפשיות מצ’מפיקס. הנוסח המתאר את תופעות הלוואי הרציניות במטופלים הנגמלים מעישון יוסר מאזהרת הקופסא השחורה בזייבאן.

ה-FDA גם מעדכן את האזהרות הנוכחיות בשני עלוני התרופות המתארות את תופעות הלוואי של מצב רוח, התנהגות או חשיבה כך שיכללו את התוצאות של המחקר הקליני. החלטה זו עקבית עם ההמלצות של פאנל מומחים חיצוני מספטמבר 2016 במסגרת ועדה מייעצת ל-FDA .

ה-FDA מציין שהמדריך למטופל המסביר את הסיכונים הקשורים בשימוש בתרופות אלה ימשיך להתלוות לכל מרשם, עם זאת, אין צורך יותר לפעול בהתאם להנחיות ה-REMS (the risk evaluation and mitigation strategy) שחייבו הערכת סיכון ע”פ המדריך לשימוש בתרופה עד כה.

הסקירה של תוצאות המחקר הקליני מאשרת גם שצ’מפיקס, זייבאן ומדבקות תחליפי ניקוטין היו האמצעים היותר אפקטיביים המסייעים בהפסקת עישון בהשוואה לטיפול לא פעיל או פלצבו. תרופות אלה נמצאו כמסייעות טוב יותר בהפסקת עישון ללא קשר אם הייתה או לא הייתה להם היסטוריה של מחלות נפשיות.

ה-FDA מוסיף שהתועלות הבריאותיות מהפסקת עישון, כוללות את הירידה בסיכון לפתח מחלות ריאה, מחלות לב וסוגי סרטן שונים. בנוסף, קיימות תועלות שלהן אפקט כמעט מיידי או שהוא מופיע תוך זמן קצר לאחר הגמילה כמו שיפור בזרימת הדם, נשימה, ותחושת טעם וריח.

ה-FDA מזכיר שמיליוני אמריקאיים הסובלים מבעיות בריאותיות הנגרמות ע”י עישון יכולים לשפר את מצבם ע”י הפסקת עישון. העישון נמצא כפוגע באיברים רבים ובכלל המצב הבריאותי. כמו כן, צ’מפיקס וזייבאן הן תרופות מרשם שה-FDA אישר בכדי לסייע בהפסקת עישון.

ה-FDA קורא לצוות הרפואי ליידע את המטופלים על התועלות הרבות של הפסקת עישון והדרכים לכך, וכן לדון עמם על התועלות והסיכונים של שימוש בתרופות אלה לצורך השגת גמילה מעישון.

למטופלים מסביר ה-FDA שעליהם להפסיק להשתמש בצ’מפיקס או זייבאן ולפנות לרופא המטפל באופן מיידי במידה והם שמים לב לכך שהם חווים תופעות לוואי המשפיעות על מצב הרוח, התנהגות או חשיבה, לרבות מחשבות הנוגעות ליכולת של התרופה לסייע להם, או במידה ויש להם שאלות בנוגע לנטילת התרופה.

ה-FDA מציין שבמסגרת המשך המעקב אחר הבטיחות והאפקטיביות של תרופות לאחר הכנסתן לשוק, התקבלו דיווחים ומקרים על שינויים רציניים במצב הרוח במטופלים שנטלו צ’מפיקס או זייבאן, מה שהוביל להחלטה להוסיף “אזהרת קופסא שחורה” ב-2009. באותו זמן, ה-FDA דרש מחברות התרופות לבצע מחקר קליני רחב להערכת תופעות לוואי אלה, וכעת התקבלו תוצאות מחקרים אלה. בהתבסס על תוצאות אלה, יש ל-FDA מידע טוב יותר על התכיפות והחומרה של תופעות לוואי אלה המשפיעות על מצב רוח, התנהגות וחשיבה, ובהתאם לכך ה-FDA קובע כי התועלות מנטילת צ’מפיקס או זייבאן לגמילה מעישון עולות על הסיכונים הללו.

להודעת ה-FDA

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: שימוש בסיגריות אלקטרוניות במתבגרים ומבוגרים

    שבירת מיתוסים עם פרופ' רז: שימוש בסיגריות אלקטרוניות במתבגרים ומבוגרים

    שלום וברוכים הבאים לעוד פרק של “שבירת מיתוסים”. האם סיגריות אלקטרוניות יכולות להוות תחליף בטוח יותר למעשנים, או שמא הן מהוות סכנה חדשה, במיוחד כשמדובר במתבגרים?  נבחן את היתרונות והחסרונות של השימוש בסיגריות אלקטרוניות, נעסוק בהשפעות הבריאותיות, ונשאל האם באמת מדובר בפתרון יעיל לגמילה מעישון, או בסיכון נוסף לחברה.  פרופסור רז מתייחס לשלל ההיבטים בנושא […]

  • צריכת אלכוהול קבועה לאחר גיל 60 מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מוקדמת (JAMA Netw Open)

    צריכת אלכוהול קבועה לאחר גיל 60 מלווה בסיכון מוגבר לתמותה מוקדמת (JAMA Netw Open)

    במבוגרים מעל גיל 60 שנים הנוהגים לשתות אלכוהול על-בסיס קבוע ייתכן סיכון מוגבר לתמותה מוקדמת, בעיקר בעקבות מחלות ממאירות או מחלות לב וכלי דם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לאחרונה מומחים חשפו פגמים בביצוע מחקרים קודמים שהובילו לטענה הרווחת לפיה צריכת אלכוהול מתונה של […]

  • האם מחלת צליאק מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון לאחר לידה? (Front Psychiatry)

    האם מחלת צליאק מלווה בסיכון מוגבר לדיכאון לאחר לידה? (Front Psychiatry)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Frontiers in Psychiatry עולה קשר בין מחלת צליאק ובין סיכון מוגבר להתפתחות דיכאון לאחר לידה, כאשר בחולים עם שינויים גנטיים שנקשרו עם מחלת צליאק לוו בסיכון מוגבר להתפתחות דיכאון לאחר לידה. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון קשר סיבתי אפשרי בין מחלת צליאק ובין דיכאון לאחר לידה באמצעות ניתוח רנדומיזציה […]

  • האם טיפול ב-Semaglutide עשוי לסייע בהפסקת עישון? (Ann Intern Med)

    האם טיפול ב-Semaglutide עשוי לסייע בהפסקת עישון? (Ann Intern Med)

    בקרב חולים עם סוכרת מסוג 2 שטופלו ב- Semaglutideתועדו סיכויים נמוכים יותר לקבלת טיפול רפואי בשל תלות בטבק, בהשוואה לתרופות אחרות המשמשות לאיזון רמות הסוכר בדם, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Annals of Internal Medicine.  ממצאי המחקר מציעים כי טיפול ב- Semaglutide עשוי לסייע במאמצים להפסקת עישון. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי […]

  • טיפול בנוגדי-דיכאון לפני ניתוח החלפת מפרק עשוי לשפר תוצאות בחולים עם דיכאון (J Arthroplasty)

    טיפול בנוגדי-דיכאון לפני ניתוח החלפת מפרק עשוי לשפר תוצאות בחולים עם דיכאון (J Arthroplasty)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Arthroplasty עולה כי בחולים עם דיכאון שטופלו בנוגדי-דיכאון במהלך שישה חודשים לפני ניתוח החלפה מלאה של הירך או הברך תועד שיפור גדול יותר בתוצאות לאחר שנתיים, בהשוואה לחולים עם דיכאון שלא קיבלו טיפול בנוגדי-דיכאון טרם ההתערבות הניתוחית. החוקרים מאוסטרליה השלימו מחקר רטרוספקטיבי שהתבסס על נתונים אודות 1,792 […]

  • סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית (PEDIATRICS)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: מוצרי סיגריות אלקטרוניות ואידוי הוצגו בפעם הראשונה בארצות הברית סביב שנת 2007, וצברו פופולריות במהירות. ב-2018, פורסמה אזהרה רשמית בארצות הברית אודות השימוש בסיגריות אלקטרוניות באוכלוסייה הפדיאטרית, וצוין כי סיגריות אלקטרוניות הפכו למוצר הטבק הנפוץ ביותר בשימוש בקרב צעירים בארצות הברית. במגזין זה אנחנו משתפים סיכום של סקירה שפורסמה ב-Pediatrics, שסקרה את האבולוציה של סיגריות אלקטרוניות ואידוי באוכלוסייה הפדיאטרית.

  • תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    תופעות לוואי פסיכיאטריות הקשורות לתרופות מקבוצת GLP-1 Receptor Agonists (מתוך International Journal of Clinical Pharmacy)

    מגזין הג'ורנאל קלאב המשולב מס' 2: אגוניסטים לקולטן פפטיד 1 דמוי גלוּקָגון (GLP-1 Receptor Agonists) התבלטו בִּזכות יכולתם לווסת את רמות הסוכר בדם ובמקביל לגרום לירידה במשקל. לצד היתרונות הטיפוליים, הועלו חששות לגבי תופעות לוואי פסיכיאטריות אפשריות הקשורות לתרופות אלה. סקירה זו International Journal of Clinical Pharmacy בוחנת את הנושא.

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה