אונקולוגיה

הישרדות מושתלי מח עצם עם התאמה חלקית דומה למושתלים עם התאמה מלאה (JCO)

מאת ד”ר אלינור בריסקין

אנליזה חדשה אשר בוצעה על נתונים תצפיתיים של כ-1000 חולי לימפומה אשר נלקחו ממרכז מח העצם בויסקונסין, ארה”ב, הראתה כי תוצאות השתלה מתורם שהיה תואם למחצה (haploidentical) היו לפחות טובות כמו לאחר השתלה מתורם עם התאמה מלאה.                  

המחקר, אשר פורסם ב-6 ביוני ב Journal of Clinical Oncology[1], בוצע על נתונים תצפיתיים שנלקחו מהמרכז להשתלת מח עצם ב- Medical College במדינת ויסקונסין.

הניתוח בוצע על נתונים מכ-1000 חולים עם לימפומה Hodgkin ו-, non-Hodgkin בני 18 לפחות. במהלך השנים 2008-2013, 180 מטופלים עברו השתלת מח עצם עם התאמה חלקית של תורם קרוב (Haplo-HCThaploidentical hematopoietic cell transplantation ), ו 807 מטופלים עברו השתלה עם התאמה מלאה של התורם (MSD-HCTfully-matched sibling donor). בקבוצת Haplo-HCT מטופלים אשר קיבלו מניעה ל GVHD עם PT-Cy עם או ללא מעכב calcineurin ו mycophenolate mofetil (CellCept) נכללו במחקר. מטופלים בקבוצע ה MSD קיבלו מניעה עם מעכב calcineurin.

זמן המעקב הממוצע היה 3 שנים. ה- Neutrophil Recovery ביום 28 היה דומה בין שתי הקבוצות (95% לעומת 97%, p=0.31), אם כי Platelet Recovery ביום 28 התעכב מעט בקבוצת ה Haplo-HCT לעומת קבוצת ה MSDHCT. (63% לעומת 91%, p=0.001).

ביום 100, ההיארעות המצטברת של GVHD אקוטי דרגה II-IV היה דומה בין שתי הקבוצות (27% לעומת 25% p=0.84). עם זאת, לאחר שנה, השיעור היה נמוך משמעותית בקבוצת ה Haplo-HCT (12% לעומת 45%, p<0.001.)

שיעור תמותה שלא מהישנות (non-relapse mortality) לאחר 3 שנים היתה 15% עבור קבוצת ה Haplo-HCT ו-13% עבור קבוצת ה MSD-HCT (p=0.41). שיעור ההישנות/הידרדרות היה 37% לעומת 40% (p=0.82). שרידות כללית היתה 61% לעומת 62% (P=0.82), והשרידות ללא חזרת הגידול (progression-free survival) היתה 48% בשני הקבוצות (p=0.96).

לסיכום, המחקר הראה כי תוצאות השתלה מתורם קרוב עם התאמה חלקית היו לפחות טובות כמו לאחר השתלה מתורם עם התאמה מלאה.

בנוסף הוכח במחקר כי ההשתלה עם ההתאמה החלקית היתה גם קשורה בהפחתת הסיכון ל GVHD, ללא הגברת הסיכון לתמותה או הישנות המחלה.

לתוצאות אלה, באם יחזרו על עצמן במחקרים נוספים, פוטנציאל להגדלה משמעותית של מאגר תורמי מח העצם.

חשוב עם זאת להדגיש כי המחקר הוא מחקר תצפיתי ודורש אימות במחקר פרוספקטיבי, אקראי ומבוקר (RCT).

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה