היתרונות של החלפת זמן ישיבה בעמידה או צעידה (Eur Heart J.)

הליכה פעילות גופנית

במאמר שפורסם בכתב העת European Heart Journal מדווחים חוקרים על ממצאי מחקר חדש, מהם עולה כי גישות להפחתת זמן הישיבה והגדלת זמן העמידה ו/או צעידה, עשויות להביא לשיפור הבריאות הלבבית והמטבולית.

לדברי החוקרים, בעוד שקיים קשר ידוע בין ישיבה ממושכת ובין סיבוכים לבביים ומטבוליים, לא ידוע אם עמידה מהווה חלופה טובה לישיבה או אם נדרשת תנועה. במחקר הנוכחי בחנו החוקרים את הקשר בין מדדי סיכון למחלות לבביות ומטבוליות בעקבות החלפת שעתיים של ישיבה ביום בעמידה או בצעידה.

החוקרים התבססו על תת-מדגם של מחקר Australian Diabetes, Obesity and Lifestyle Study מהשנים 2011/12, שנשאו מוניטור activPAL3 (גילאי 36-80 שנים, 57% נשים, 698 משתתפים עם נתונים זמינים). הם בחנו את הקשר בין ממוצע זמני ישיבה/שכיבה (ישיבה), זמני עמידה וצעידה ובין מדדי מסת גוף, היקף מותניים, לחץ דם, המוגלובין מסוכרר, סוכר בצום ופרופיל שומנים, כמו גם ערכי סוכר לאחר שעתיים.

לאחר תקנון לערפלנים רלבנטיים, החוקרים מצאו כי החלפת ישיבה בעמידה לוותה בירידה מובהקת סטטיסטית של כ-2% בריכוז הסוכר בדם בצום, ירידה של 11% בריכוז טריגליצרידים, ירידה של 6% ביחס בין כולסטרול כולל וחלקיקי כולסטרול מסוג HDL ועליה של 0.06 מילימול לליטר בריכוז חלקיקי HDL עם החלפה של שעתיים ביום. החלפת ישיבה בצעידה הדגימה קשר מובהק עם ירידה של כ-11% במדד מסת הגוף, ירידה של 7.5 ס”מ בהיקף המותניים, ירידה של 11% בסוכר בדם לאחר שעתיים, ירידה של 14% בריכוז טריגליצרידים ועליה של 0.10 מילימול לליטר בריכוז חלקיקי HDL לכל שעתיים ביום, בעוד שעם החלפת עמידה בצעידה תועד קשר מובהק עם ירידה של 10% במדדי מסת גוף, ירידה של 7 ס”מ בהיקף המותניים וירידה של 11% בריכוז הסוכר בדם לאחר שעתיים.

החוקרים קוראים להשלים מחקרים נוספים בנושא.

Eur Heart J. 2015;36(39):2643-2649

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה