אונקולוגיה

טיפולים תרופתיים לישנוניות-יתר והפרעות שינה בקרב עובדי משמרות (Cochrane Database Syst Rev.)

בעובדי משמרות הנוטלים מלטונין משך השינה לאחר משמרת לילה ארוך ב-24 דקות, כאשר חלק מהמטופלים ב-Modafinil או Aromadfinil במהלך הממרת עשויים להיות עירניים יותר, אם כי תרופות אלו אינן חפות מתופעות לוואי, כך עולה מסקירת ספרות חדשה. מהנתונים עולה עוד כי קפאין ותנומות עשויים להפחית את הישנוניות במהלך משמרת הלילה.

עם זאת, המחקרים שנכללו בסקירה היו ברובם קטנים והסוקרים קבעו כי רובם באיכות נמוכה, למרות שלא היה תיאור של אופן ההקצאה של המשתתפים.

במסגרת הסקירה נערך חיפוש במאגרי CENTRAL, MEDLINE, EMBASE, PubMed, PsychINFO ו-ClinicalTrials.gov, לזיהוי מחקרים אקראיים ומבוקרים להערכת תכשירים תרופתיים בעובדי משמרות, עם או ללא בעיות שינה. התוצאות כללו את משך השינה ואיכות השינה מחוץ למקום העבודה, ועירנות ועייפות במקום העבודה.

הסקירה כללה 15 מחקרים עם 718 משתתפים. תשעה מחקרים העריכו את ההשפעה של מלטונין, הורמון המופרש מיותרת המוח, ושניים בחנו את ההשפעות של תרופות היפנוטיות לשיפור בעיות שינה. מחקר אחד בחן את ההשפעה של Modafinil, שניים בחנו את ההשפעה של Armodafinil ומחקר אחד בחן את ההשפעה של קפאין עם תנומות על הפחתת ישנוניות או הגברת עירנות.

החוקרים מצאו כי מלטונין (1-10 מ”ג) עשוי להביא להארכת משך השינה במהלך היום לאחר משמרת לילה (הבדל ממוצע של 24 דקות, שבעה מחקרים עם 263 משתתפים), ובמהלך הלילה (הבדל ממוצע של 17 דקות, 3 מחקרים עם 234 משתתפים). מלטונין עשוי להביא לזמני חביון שינה דומים לפלסבו (הבדל ממוצע של 0.37 דקות, חמישה מחקרים עם 74 משתתפים). כל העדויות בנוגע למלטונין היו באיכות נמוכה.

המחקר היחיד להערכת Zopiclone לא הדגים שינה ממושכת יותר במהלך שעות היום, בהשוואה לפלסבו במחקר אחד באיכות נמוכה. החוקרים לא הצליחו להשתמש בנתונים מהמחקר להערכת Lormetazepam.

לדבריהם, למרבית התרופות ההיפנוטיות תופעות לוואי, דוגמת תלות וסבילות, לאחר שימוש ממושך וכי תרופות אלו עלולות להוביל לתחושת נמנום לאחר שינה בטווח הקצר. על-סמך העדויות הזמינות, לא ברור אם תרופות היפנוטיות מביאות לשיפור משך ואיכות השינה לאחר משמרת לילה.

מעדויות באיכות בינונית עולה כי נטילת Armodafinil לפני משמרת לילה מפחית ישנוניות בנקודה אחת בסולם KSS (Karolinska Sleepiness Scale). עוד יש עדויות לפיהן התרופה מביאה להגדלת עירנות ב-50 דקות לאחר שלושה חודשים בחולים עם הפרעת שינה עקב עבודת משמרות. ההפרעה כוללת קשיי שינה לאחר עבודה במשמרת לילה וישנוניות-יתר במהלך משמרת לילה.

עוד יש עדויות באיכות בינונית לפיהן ל-Modafinil השפעות דומות על ישנוניות ועירנות.

במחקרים אלו, כאבי ראש, בחילות ועליה בלחץ הדם היו תופעות הלוואי הנפוצות ביותר. עם זאת, מאז שעלו על המדפים, תרופות אלו לוו בתגובות עוריות חמורות.

במחקר אחד, שילוב קפאין עם תנומות לפני המשמרת הביא להפחתת ישנוניות. החוקרים לא מצאו עדויות לפיהן קפאין מפחית פציעות על-רקע העבודה, בהשוואה להתערבויות אחרות.

החוקרים קוראים לערוך מחקרים נוספים, באיכות טובה יותר, להערכת התועלת ותופעות הלוואי והעלויות של טיפולים תרופתיים המעודדים שינה או עירנות בעובדי משמרות. לאור איכות העדויות הנמוכה בנוגע למלטונין, החוקרים קוראים להשלים מחקרים מבוקרי-פלסבו.

Cochrane Database Syst Rev. Published online August 12, 2014

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • האם היפוקסמיה משנית לדום נשימה חסימתי בשינה עלוה להביא לעליה בסיכון להישנות סרטן ריאות? (מתוך כנס SLEEP)

    האם היפוקסמיה משנית לדום נשימה חסימתי בשינה עלוה להביא לעליה בסיכון להישנות סרטן ריאות? (מתוך כנס SLEEP)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו במהלך כנס SLEEP עולה כי אירועי היפוקסמיה ועומס היפוקסי משנית לדום נשימה חסימתי בשינה עלולים להביא לעליה בסיכון להישנות סרטן ריאות. החוקרים השלימו סקירה רטרוספקטיבית של הרשומות הרפואיות של 403 מבוגרים (גיל חציוני של 74 שנים; 52% נשים) עם היסטוריה של סרטן ריאות מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) ונתוני […]

  • שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה שכיחות גבוהה של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם אבחנה של היפראלדוסטרוניזם ראשוני, כאשר זוהה קשר הדוק בין הפרעת הנשימה בשינה ובין היפרפילטרציה כלייתית. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את השכיחות של דום נשימה חסימתי בשינה בחולים עם היפראלדוסטרוניזם ראשוני ולהעריך את […]

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • ההשפעה של הפרעות נשימה בשינה על איזון אסמה בילדים (Resp Med)

    ההשפעה של הפרעות נשימה בשינה על איזון אסמה בילדים (Resp Med)

    בילדים עם אסתמה הפרעות נשימה בשינה עשויות לפגוע במאמצים לאזן את מחלת הריאות ובאיכות החיים של הילדים, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Respiratory Medicine. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בילדים, אסמה והפרעות נשימה בשינה עלולות לפגוע באיכות החיים של החולים, כאשר הפרעות הנשימה בשינה עלולות להקשות על איזון מחלת הריאות. מטרת המחקר […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה