מרבית המטופלים המתאימים אינם מקבלים טיפול באספירין במסגרת מניעה ראשונית (J Gen Intern Med)

מרבית הגברים והנשים בסיכון למחלות לב וכלי דם, המתאימים לטיפול באספירין במסגרת מניעה ראשונית, אינם מקבלים את הטיפול המומלץ בתרופה מהרופא המטפל, כך עולה מתוצאות מחקר חדש, שפורסמו בכתב העת Journal of General Internal Medicine.

מבין הגברים המתאימים לטיפול על-בסיס מדד סיכון לפי פרמינגהם, רק 34% זכרו כי הרופא המטפל הציע להם טיפול באספירין. בקרב נשים, שיעור זה עמד על 42% מהנשים.

לאחר שהחוקרים לקחו בחשבון את גיל המטופלים והגישה לטיפול, לא תועד קשר משמעותי בין התאמה לטיפול ובין המלצה לקבלת הטיפול. ממצאים אלו עולים בקנה אחד עם מחקרים קודמים שמצאו כי רופאים אינם ממליצים דיו על הטיפול באספירין למטופליהם למניעה של מחלות לב וכלי דם.

בשנת 2009 פורסמו הנחיות מטעם ה-USPSTF (United States Preventive Services Task Force) בנוגע לשימוש באספירין כמניעה ראשונית. צוות המומחים קבע כי מתן אספירין כהמלצה מדרגה ראשונה למניעת אוטם שריר הלב בגברים ואירועים מוחיים בנשים. למרות זאת, חרף ההמלצות ולמרות השימוש התדיר באספירין בחולים עם מחלת לב וכלי דם קיימת, עדיין הטיפול אינו בשימוש מספק במסגרת מניעה ראשונית.

במחקר הנוכחי בחנו החוקרים את המלצות הרופאים לטיפול באספירין במטופלים בגילאי 40 שנים ומעלה על-סמך נתוני NHANES (National Health and Nutrition Examination Survey) בשנים 2011-2012. 87% מהגברים ו-16% מהנשים התאימו לטיפול באספירין על-בסיס מדד פרמינגהם בגברים ומחשבון סיכון דומה בנשים.

מהנתונים עולה כי רק כשליש מהגברים המתאימים לטיפול באספירין זכרו כי קיבלו המלצה מהרופא המטפל לטיפול באספירין במינון נמוך, למניעת התקפי לב, אירועים מוחיים או ממאירות. מעט למעלה מ-40% מהנשים המתאימות לטיפול זכרו כי קיבלו המלצה דומה. בחולי סוכרת, באלו בגילאי 65-79 שנים, ובאלו במצב בריאותי ירוד, תועד סיכוי גדול יותר לקבלת המלצה לטיפול באספירין.

במדגם שכלל 470 חולים עם מחלות לב וכלי דם, 76% זכרו כי קיבלו המלצה מהרופא המטפל לטיפול באספירין למניעת אוטם שריר הלב או אירועים מוחיים.

ממצאי המחקר מדגישים את האתגר הניצב בפני רופאים ביישום המלצות הדורשות מחשבוני סיכון. ייתכן כי שילוב הערכת סיכון אוטומטית של מחלות לב וכלי דם ברשומות הרפואיות תביא לשיפור הערכת הסיכון ויישום ההמלצות לטיפול.

J Gen Intern Med 2014

לידיעה במדסקייפ

תגובות רוצה להצטרף לדיון?

אין תגובות עדיין. היה הראשון להגיב!

מאמרים

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

אוטמים מוחיים בטריטוריות מרובות, טיפול נוגד קרישה והישנות לאחר שבץ קריפטוגני: ניתוח תת־קבוצה של מחקר ARCADIA

מקור: Stroke
ד"ר דוד אוריון
ד"ר דוד אוריון
אין תגובות|10/09/2026

שבץ קריפטוגני (שבץ ממקור לא ידוע) הוא אתגר טיפולי משמעותי. כאשר בבדיקות הדמיה (כמו MRI) מזוהים אוטמים (מוחיים) ביותר מטריטוריה כלי דם אחת, הדבר מעלה חשד סביר למקור תסחיפי מהלב (Cardioembolism)

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

הנחיות חדשות לטיפול במחלת ההשמנה

מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

לאחרונה פורסמו הנחיות חדשות ע״י האיגוד האירופאי לחקר וטיפול בהשמנה וע״י האיגוד האמריקאי לסוכרת, אשר מדייקות את הטיפול במחלת ההשמנה באופן נרחב יותר מהפחתת משקל, וזאת על סמך העדויות המחקריות שהצטברו עד תחילת 2026

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

תופעות לוואי של מערכת העיכול בקרב מטופלים הנוטלים זריקות לטיפול בסוכרת ובהשמנה: מנגנונים, שכיחות, השלכות ואסטרטגיות תזונתיות לטיפול

מקור: לימור בן חיים דיאטנית קלינית
מערכת האתר
מערכת האתר
אין תגובות|03/09/2026

כמחצית מהמטופלים בטיפולים אינקרטינים יחוו תופעות לוואי במערכת העיכול, העלולות להשפיע על איכות החיים, ולקראת ארוחות החג ייתכן שהאתגר יהיה משמעותי אף יותר.

כניסת צוות רפואי

הכניסה לאתר מותרת אך ורק לצוות הרפואי

לקבלת קוד אימות לנייד ולמייל, יש למלא את כתובת המייל ואת מספר הטלפון שלך

עדיין לא נרשמת? באפשרותך לבצע רישום כאן