אונקולוגיה

עליה עולמית בשכיחות אירועים מוחיים במבוגרים צעירים (Lancet)

שכיחות האירועים המוחיים במבוגרים מצויה במגמת עליה ברחבי העולם, בעיקר בקרב מבוגרים צעירים ומבוגרים בגיל העמידה ובמדינות בעלות הכנסה נמוכה או בינונית, כך מדווחים חוקרים בשני מאמרים שפורסמו ב-The Lancet ו-The Lancet Global Health.

מהנתונים עולה כי ברמה העולמית, מספר האירועים המוחיים עלה בהיקף של 25% במבוגרים בגילאי 20-64 שנים במהלך שני העשורים האחרונים. אירועים מוחיים בקבוצת גיל זו מהווים עתה עד 31% מכלל המקרים של אירועים מוחיים, בהשוואה ל-25% לפני שנת 1990.

ברחבי העולם, למעלה מ-83,000 חולים בגילאי 20 שנים, או פחות, מפתחים אירוע מוחי בכל שנה (0.5% מכלל האירועים המוחיים מופיעים בקבוצת גיל זו).

החוקרים מזהירים כי המגמה של אירועים מוחיים המופיעים באוכלוסיות צעירות יותר צפויה להמשיך, וכי הנטל העולמי של אירועים מוחיים צפויים להכפיל עצמו עד 2030, אלא אם ייושמו גישות למניעה.

צוות החוקרים הבינלאומי העריך את ההיארעות, ההימצאות והתמותה המוקדמת והמוגבלות עקב אירועים מוחיים בכל 21 האזורים של העולם בשנים 1990, 2005 ו-2010 באמצעות 119 מחקרים רלבנטיים 58 ממדינות בעלות הכנסה גבוהה ו-61 ממדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית.

החוקרים מדווחים כי למרות שהגיל הממוצע של החולים עם אירועים מוחיים עלה במעט, מרבית האירועים המוחיים עברו מאוכלוסיית חולים מעל גיל 75 לאוכלוסיה בגילאי 74 ומטה. קבוצה זו אחראית ל-62% מהאירועים המוחיים החדשים, 45% ממקרי התמותה ו-72% ממקרי התחלואה והמוגבלויות. שיעורים אלו גבוהים יותר משמעותית במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית.

בעוד ששיעורי התמותה עקב אירועים מוחיים ירדו ברחבי העולם במהלך שני העשורים האחרונים, המספרים בפועל של מקרי תמותה עקב אירועים מוחיים עלו ל-5.9 מיליון (עליה של 26%).

בנוסף, מספר החולים עם אירוע מוחי ראשון עלה משמעותית ל-16.9 מיליון בשנת 2010 (עליה של 68%), מספר השורדים אירועים מוחיים עלה ל-33 מיליון חולים (עליה של 84%), ושיעורי מוגבלות ותחלואה על-רקע אירועים מוחיים עלו ל-102.2 מיליון (עליה של 12%).

במידה ומגמות אלו יימשכו, שיעורי התמותה עקב אירועים מוחיים, שיעורי ההישרדות והמוגבלות ותחלואה יעלו בלמעלה מפי שתיים עד שנת 2030.

במדינות בעלות הכנסה גבוהה הנתונים מצביעים על ירידה בשיעורי ההיארעות המתוקנים לגיל של אירועים מוחים (ירידה של 12%), כמו גם בשיעורי התמותה המוקדמת (ירידה של 37%) ובשיעורי תחלואה ומוגבלות (ירידה של 36%) במהלך שני העשורים האחרונים. ירידות אלו נובעות ככל הנראה משיפור ההדרכה, מניעה וטיפול בחולים, כולל הפסקת עישון, איזון לחץ דם, יחידות לטיפול באירועים מוחיים ואבחנה.

במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית, המגמה הפוכה; שיעורי התמותה עלו ב-42%, עם עליה בשיעורי תחלואה ומוגבלות (עליה של 46%) בהשוואה למדינות בעלות הכנסה גבוהה. העליה נובעת בחלקה מעליה בשכיחות גורמי סיכון הכוללים תזונה לא-בריאה, לחץ דם גבוה, השמנת-יתר, חוסר פעילות גופנית ועישון במדינות אלו.

מהנתונים עולה עוד כי 61.5% ממקרי המוגבלות ו-51.7% ממקרי התמותה עקב אירועים מוחיים נבעו מאירועים מוחיים המורגיים, למרות שאלו פחות נפוצים מאירועים מוחיים איסכמיים. אירועים מוחיים המורגיים תוארו בעיקר בחולים מתחת לגיל 75 ואלו שהתגוררו במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית, בהן ההיארעות של אירועים מוחיים המורגיים עלתה ב-19%.

Lancet. Published online October 23, 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Ustekinumab-ttwe (או Pyzchiva) כתכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (סטלרה) לטיפול במגוון מצבים דלקתיים. בנוסף, הסוכנות קבעה באופן זמני כי התרופה אינה שונה מהתכשיר המקורי וצעד זה יאפשר לרוקחים בארצות הברית להחליף את התכשיר הביוסימילאר בתכשיר המקור ללא תלות במרשם שניתן מהרופא. התכשיר Ustekinumab-ttwe, אנטגוניסט […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר את Donanemab לטיפול במחלת אלצהיימר מוקדמת (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את הטיפול ב- Donanemab, תכשיר כנגד-עמילואיד, הניתן פעם כעירוי תוך-ורידי אחת לחודש למבוגרים עם מחלת אלצהיימר תסמינית בשלב מוקדם, כולל ליקוי קוגניטיבי קל או דמנציה קלה עם הוכחה פתולוגית לעמילואיד. המומחים מסבירים כי Donanemab אחת לחודש הינו הטיפול הראשון והיחיד כנגד נגעי עמילואיד עם הוכחות התומכות […]

  • הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    בהשוואה לחולים עם אבחנה של סרטן מעי גס ורקטום בגיל אופייני, באלו עם הופעה מוקדמת של המחלה הממארת לא תועד סיכון מוגבר למחלה מתקדמת ולכן אין צורך בבדיקות קולונוסקופיה תדירות יותר בהשוואה להמלצות בהנחיות הנוכחיות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות העלייה בהיארעות הופעה […]

  • האם Ubrogepant עדיף על טריפטנים לטיפול במיגרנה? (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AHS)

    האם Ubrogepant עדיף על טריפטנים לטיפול במיגרנה? (מתוך הכנס השנתי מטעם ה-AHS)

    בחולים עם מיגרנה שהחליפו מטיפול פומי בטריפטנים לטיפול ב- Ubrogepant (אוברלוי) דווח על תוצאות טובות יותר, בהשוואה לחולים שבחרו להחליף לתכשיר אחר ממשפחת טריפטנים, כך עולה מנתונים שפורסמו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Headache Society. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מרבית ההנחיות לטיפול בארצות הברית ממליצות כי חולים ינסו לפחות שני טריפטנים שונים לפני נסיון […]

  • הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    הפרעות ראיה מלוות בסיכון מוגבר לדמנציה בקשישים (Am J Ophthalmol)

    ירידה בראיה וברגישות לניגודיות מלוות בסיכון מוגבר להיארעות דמנציה בקשישים וירידה ברגישות לניגודיות לאורך הזמן מצויה בקורלציה עם הסיכון להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Ophthalmology. החוקרים בחנו את הקשר בין תפקודי הראיה ובין הסיכון לדמנציה ב-2,159 גברים ונשים (גיל ממוצע של 77.9 שנים; 54% נשים) ממחקר National Health […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה