אונקולוגיה

התועלת של בדיקה להערכת חותמת גנטית בניבוי תוצאות טיפול בסרטן שד (Int J Cancer.)

מהמחקר פרוספקטיבי ראשון בנושא עולה כי בדיקת MammaPrint להערכת החותמת הגנטית של 70 גנים הקשורים בסרטן שד עשויה לסייע בזיהוי החולות בהן ניתן לוותר על טיפול סיסטמי אדג’וונטי. ממצאי מחקר RASTER (Microarray Prognostics in Breast Cancer) פורסמו בכתב העת International Journal of Cancer.

מבין הנשים שהוגדרו כבעלות סיכון נמוך לפי MammaPrint, 85% סירבו לקבלת טיפול כימותרפי אדג’וונטי ו-97% שרדו ללא-מחלה לאחר חמש שנים. מבין הנשים שזוהו כבעלות סיכון גבוה, 91% עברו כימותרפיה ושרדו ללא-מחלה לאחר חמש שנים.

מדובר במחקר הראשון להערכה פרוספקטיבית של MammaPrint. ההחלטה בנוגע לטיפול אדג’וונטי נקבעה על-בסיס ההנחיות משנת 2004 מטעם ה-Dutch Institute of Healthcare Improvement, תוצאות בדיקת MammaPrint והעדפות הרופאים והחולות. כמו כן, החוקרים התבססו על מדד AOL (Adjuvant! Online) להערכת הסיכון להתפתחות הישנות מחלה ו/או תמותה בתוך עשר שנים.

בלמעלה מ-25% מהנשים במחקר, הבדיקה הצביעה על סיכון נמוך, ללא התאמה להערכת הסיכון לפי ה-AOL (סיכון גבוה). 124 מבין 427 הנשים במחקר סווגו כבעלות סיכון גבוה לפי ה-AOL, אך כבעלות סיכון נמוך לפי ה-MammaPrint. למרות חוסר התאמה זו, למעלה מ-75% מהרופאים ההולנדים בחרו שלא להמליץ על טיפול כימותרפי אדג’וונטי.

החוקרים הראו כי למעלה מ-98% מהחולות הללו עדיין שרדו ללא-מחלה לאחר חמש שנים. למרות שממצאים אלו עשויים לעודד אונקולוגים להיעזר בבדיקת MammaPrint, עדיין לא ניתן להסיק מסקנות באשר לשיעורי הישנות סרטן שד לאחר חמש שנות מעקב בלבד.

במחקר RASTER, כל גידולי השד היו שליליים לקשריות לימפה ו-80% היו חיוביים לקולטנים לאסטרוגן. לפי המהלך הטבעי של גידולי שד אלו, מרבית ההישנויות הקליניות מופיעות 5 ואף 10 שנים לאחר האבחנה עם או בלי טיפול אדג’וונטי.

התוצא העיקרי במחקר היה הערכת MammaPrint בתנאים מבוססי-קהילה ולבחון את ההשפעה הקלינית על קבלת ההחלטות למתן טיפול אדג’וונטי.

חולות בסיכון קליני נמוך היו מעל גיל 35 שנים עם גידול בדרגה 1 בגודל 30 מ”מ ומטה, גידול בדרגה 2 בגודל 20 מ”מ ומטה, או גידול בדרגה 3, בגודל 10 מ”מ ומטה; או חולות מתחת לגיל 36 שנים עם גידול בדרגה 1 בגודל 10 מ”מ ומטה כל יתר החולות הוגדרו כבעלות סיכון גבוה.

חציון המעקב עמד על 61.6 חודשים. בקבוצת MammaPrint, 15% מהחולות בסיכון נמוך קיבלו טיפול כימותרפי אדג’וונטי (33 מבין 219 חולות), וכך גם 81% מהנשים בסיכון גבוה (69 מבין 208 חולות).

סיכויי ההישרדות ללא-הישנות לאחר חמש שנים בנשים בסיכון נמוך ובסיכון גבוה לפי בדיקת MammaPrint עמדו על 97% ו-91.7%, בהתאמה. הסיכויים בנשים בסיכון נמוך (32 חולים) ובנשים בסיכון גבוה (295 נשים) לפי ה-AOL עמדו על 96.7% ו-93.4%, בהתאמה.

החוקרים מצאו כי הערכות הסיכון לפי MammaPrint ולפי AOL לא תאמו ב-38% מהמקרים (161 מבין 427 חולות). במרבית המקרים (29%) הוגדרה חולה בסיכון נמוך לפי בדיקת MammaPrint וסיכון גבוה לפי AOL; 9% מהמקרים היו בסיכון גבוה לפי בדיקת MammaPrint וסיכון נמוך לפי AOL.

מבין החולות שסווגו כבעלות סיכון נמוך הן בבדיקת MammaPrint והן לפי הגדרות ה-AOL, 93% לא קיבלו כלל טיפול אדג’וונטי (לא טיפול כימותרפי ולא טיפול אנדוקריני). בנוסף, 56% מהחולות שהיו בסיכון נמוך לפי בדיקת MammaPrint ובסיכון גבוה לפי הגדרות ה-AOL לא קיבלו כלל טיפול אדג’וונטי.

Int J Cancer. Published online January 31, 2013

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • בדיקות סקר ממוקדות לסרטן לבלב עשויות לשפר את שיעורי ההישרדות באוכלוסייה זו (JAMA Oncol)

    בדיקות סקר ממוקדות לסרטן לבלב עשויות לשפר את שיעורי ההישרדות באוכלוסייה זו (JAMA Oncol)

    מעקב אחר מטופלים בסיכון גבוה עשוי לסייע בזיהוי אדנוקרצינומה של צינוריות הלבלב בשלב מוקדם יותר, כאשר הגידול קטן יותר וקל יותר לטיפול עם סיכויי הישרדות גבוהים יותר באוכלוסייה זו, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Oncology.  ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אדנוקרצינומה של הלבלב מלווה בשיעורי הישרדות נמוכים לאחר חמש שנים ולעיתים קרובות […]

  • האם להכחדה של הליקובקטר פילורי השפעה על הסיכון לסרטן הוושט? (Gastroenterology)

    האם להכחדה של הליקובקטר פילורי השפעה על הסיכון לסרטן הוושט? (Gastroenterology)

    במאמר שפורסם בכתב העת Gastroenterology מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי הכחדת הליקובקטר פילורי אינה מלווה בעליה בשיעורי היארעות ממאירות של הוושט. החוקרים אספו נתונים אודות כלל החולים שעברו טיפול להכחדת הליקובקטר פילורי בפינלנד, דנמרק, איסלנד, נורבגיה ושבדיה בין השנים 1995 עד 2019. המאגר כלל 661,987 משתתפים עם למעלה מחמש מיליון-שנות לאחר […]

  • השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    השוואת Sacituzumab Govitecan לעומת Docetaxel בטיפול ב-NSCLC מתקדם או גרורתי (J Clin Oncol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology עולה כי טיפול ב- Sacituzumab Govitecan עשוי לשפר את ההישרדות הכוללת לעומת Docetaxel בחולים עם סרטן ריאות גרורתי מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer) עם התקדמות לאחר טיפול קודם. מחקר EVOKE-01 הינו מחקר בשלב III, בתווית-פתוחה, להערכת Sacituzumab Govitecan לעומת טיפול ב-Docetaxel בחולים עם NSCLC […]

  • יעילות ובטיחות משלב Olanzapine עם נוגדי-בחילה למניעת בחילות והקאות משנית ל-Carboplatin (מתוך J Clin Oncol)

    יעילות ובטיחות משלב Olanzapine עם נוגדי-בחילה למניעת בחילות והקאות משנית ל-Carboplatin (מתוך J Clin Oncol)

    הוספת Olanzapine לטיפול משולש בנוגדי-בחילה לא הפחיתה משמעותית את שיעורי הקאות משנית לטיפול ב-Carboplatin, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology. באשר למניעת תחושת בחילה, הוספת Olanzapine הובילה להטבה גדולה יותר בתופעות הלוואי משנית למשטר טיפול כימותרפי המבוסס על Carboplatin. במסגרת המחקר בחנו החוקרים את הבטיחות והיעילות של טיפול נוגד-הקאה […]

  • מגמות הישרדות חולים עם NSCLC גרורתי לפני ואחרי אישור שימוש בטיפול אימונותרפי (Cancer)

    מגמות הישרדות חולים עם NSCLC גרורתי לפני ואחרי אישור שימוש בטיפול אימונותרפי (Cancer)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת Cancer עולה כי בעקבות אישור טיפול אימונותרפי בארצות הברית חל שיפור בשיעורי הישרדות חולים עם אבחנה של סרטן ריאות גרורתי מסוג NSCLC (או Non-Small Cell Lung Cancer). בשנת 2015, מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישר את Nivolumab כתכשיר אימונותרפי ראשון לטיפול בחולים עם סרטן ריאות מתקדם מסוג NSCLC. […]

  • בדיקת FDG-PET/CT מצמצמת היקף ניתוחים מיותרים בחולים עם ממאירות ראש וצוואר (Radiotherapy and Oncology)

    בדיקת FDG-PET/CT מצמצמת היקף ניתוחים מיותרים בחולים עם ממאירות ראש וצוואר (Radiotherapy and Oncology)

    בחולים עם קרצינומה של תאי קשקש של הראש והצוואר, השלמת בדיקת FDG-PET/CT להערכת התגובה לטיפול כימו-קרינתי מעלה משמעותית את הדיוק בזיהוי חולים בהם תתכן תועלת לניתוח הצלה לדיסקציה צווארית, עם הפחתת מספר החולים המופנים לניתוח מיותר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Radiotherapy and Oncology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בדיקת FDG-PET/CT משמשת יותר […]

  • טיפול ב-Denosumab מונע אובדן עצם והידרדרות מיקרו-ארכיטקטורה בנשים לפני-מנופאוזה עם סרטן שד תחת טיפול לדיכוי אסטרוגן (J Clin Oncol)

    טיפול ב-Denosumab מונע אובדן עצם והידרדרות מיקרו-ארכיטקטורה בנשים לפני-מנופאוזה עם סרטן שד תחת טיפול לדיכוי אסטרוגן (J Clin Oncol)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Oncology כי טיפול ב- Denosumab (פרוליה) בעת התחלת טיפול לדיכוי אסטרוגן משמר צפיפות עצם, מיקרו-ארכיטקטורה של העצם וחוזק עצם. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי טיפול לדיכוי שחלתי ומעכבי ארומטז משפרים את שיעורי ההישרדות ללא-מחלה בנשים לפני-מנופאוזה עם סרטן שד בשלב-מוקדם וחיובי לקולטנים לאסטרוגן, אך מאיצים אובדן […]

  • גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת הפרקינסון (EAN 2024)

    גן חדש למחלת פרקינסון בגיל מוקדם זוהה, תגלית שמומחים מאמינים כי תהיה לה השלכות קליניות חשובות בעתיד הלא רחוק, כך עולה מכנס האקדמיה האירופאית לנוירולוגיה 2024

  • מה בין רמות חומצה אורית בדם ובין הסיכון לסרטן שד? (Am J Med Sci)

    מה בין רמות חומצה אורית בדם ובין הסיכון לסרטן שד? (Am J Med Sci)

    מנתונים שפורסמו בכתב העת American Journal of the Medical Sciences עולה כי רמות גבוהות של חומצה אורית בדם עשויות להפחית את הסיכון להיארעות סרטן שד בנשים, רמז להשפעה מגנה של חומצה אורית בדם מפני המחלה הממארת בנשים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי תתכן מעורבות של רמות חומצה אורית בדם בהתפתחות ממאירות בשל עיכוב עקה חמצונית, […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה