הגישות היעילות לטיפול בחולים עם מספר מחלות כרוניות (BMJ)

שיפור ניהול המקרה וצוות עבודה מולטי-דיציפלינרי הן שתי הגישות היעילות ביותר בשיפור תוצאות הטיפול בחולים הסובלים משתי מחלות כרוניות, או יותר (Multimorbidity), כך לפי מאמר סקירה חדש שפורסם בכתב העת BMJ.

עם זאת, מחקרים מעטים בלבד ענו על הקריטריונים לסקירה, עובדה המדגישה את מיעוט המחקרים להערכת התערבויות לשיפור התוצאות בחולים אלו. לדברי החוקרים, למרות עליה במספר החולים עם שתי מחלות כרוניות, או יותר, מתן הטיפול מבוסס על מחלות בודדות.

חולים עם מספר מחלות כרוניות נדרשים להתמודד יותר עם מרשמים מרובים לטיפול תרופתי, הפרעה בתפקוד הגופני, דיכאון ואיכות חיים כללית ירודה, בהשוואה לחולים הסובלים ממחלה אחת. כמו כן, בחולים אלו קיים סיכון גבוה יותר לתמותה מוקדמת, בהשוואה לחולים הסובלים ממחלה יחידה, כמו גם סיכון מוגבר לאשפוזים ושהות ממושכת יותר בבית החולים.

החוקרים ערכו חיפוש במאגרי מידע אלקטרוניים במטרה לזהות מחקרים בין השנים 1990-2011 וזיהו תחילה כ-20,000 מחקרים מתאימים, אך בסופו של דבר רק עשרה מחקרים אקראיים ומבוקרים, עם גישות שונות לבעיה, ענו על הקריטריונים להכללה בסקירה. החוקרים לא יכלו לערוך את מטה האנליזה שתוכננה מראש, לאור ההטרוגניות של המחקרים.

באופן כללי, התערבויות שהתמקדו בשילובים ספציפיים של מחלות, דוגמת מחלת לב ודיכאון, או בעיות ייחודיות לחולים אחרים, דוגמת טיפול במספר תרופות והיענות לטיפול, היו הגישות היעילות ביותר.

אחת ההתערבויות המוצלחות ביותר נבחנה במחקר שכלל 65 חולים עם דיכאון ויתר לחץ דם: התערבות בת שישה שבועות עם מעקב בן שבועיים בו חולים טופלו ע”י מנהל מקרה, עם ביקורים מובנים, קשר טלפוני ותוכניות טיפול בחולים. החוקרים מציינים ירידה בלחץ הדם הסיסטולי מ-141.3 ל-127.3 מ”מ כספית (p=0.003) והקלה בדיכאון, כפי שנמדד לפי Center for Epidemiologic Studies Depression Scale Score, מ-19.3 ל-9.9 (p=0.006).

מהמחקר עולה עוד כי חל שיפור של 80% בשיעורי ההיענות לטיפול בנוגדי-דיכאון ובתרופות להפחתת לחץ דם לאחר ההתערבות, בהשוואה למצב לפני ההתערבות.

מחקר מוצלח נוסף כלל התערבות בת 12 שבועות עם 214 חולים שסבלו מדיכאון וסוכרת, או מחלת לב כלילית, או כל שלוש המחלות. החוקרים מציינים כי ההבדל המתוקן בין הקבוצות היה 0.41- במדד Symptom Checklist Depression Scale וירידה של 0.56%- בריכוז המוגלובין מסוכרר. החוקרים מצאו גם כי ההבדל המתוקן בלחץ הדם הסיסטולי היה 3.4- מ”מ כספית וההבדל המתוקן בערכי LDL עמד על 9.1- מ”ג לד”ל .

ההתערבות כללה אחיות סוכרת, ביקורים מובנים, תוכניות טיפול בחולים ויעדי טיפול, פגישות צוות שבועיות, רישומים אלקטרוניים של התקדמות החולים ותמיכה בחולים.

ארבעה מחקרים אחרים בסקירה דיווחו על התערבויות מכוונות לחולים, שנועדו לשנות את התנהגות החולים. המוצלחת בהן הובילה להתערבות שכוונה לחולים והתמקדה בקשיים תפקודיים. גישה זו לוותה בשיפור במספר תחומים, כולל ירידה בשיעורי התמותה.

BMJ. Published online September 3, 2012

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    גורמי סיכון לתמותה במבוגרים עם מחלת לב מולדת ואנדוקרדיטיס זיהומי (Int J Cardiol)

    מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת International Journal of Cardiology עולה כי שיעורי התמותה משנית לאנדוקרדיטיס זיהומי במבוגרים עם מחלת לב מולדת הם נמוכים, אך טיפול שמרני במקרים אלו מלווה בסיכון הגבוה ביותר לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחלת לב מולדת זרימת דם טורבולנטית חריגה מלווה בסיכון הגבוה ביותר לאנדוקרדיטיס זיהומי. למרות התקדמות באבחנה וטיפול, […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    מחלת כליות כרונית בשלב מתקדם מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים מבוגרים (Kidney Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת Kidney Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים מבוגרים שלקחו חלק במחקר SPRINT, קצב פינוי גלומרולארי נמוך ללא אלבומינוריה מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, אך ללא סיכון מוגבר לאירועים קרדיווסקולאריים. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי קיימת מחלוקת באשר לסיווג KDIGO (או Kidney Disease: Improving Global Outcomes) של מחלת […]

  • ההשפעה של חשיפה תוך-רחמית לחסמי ביתא על התוצאות סביב הלידה בנשים עם מחלת לב (Int J Cardiol)

    ההשפעה של חשיפה תוך-רחמית לחסמי ביתא על התוצאות סביב הלידה בנשים עם מחלת לב (Int J Cardiol)

    בנשים עם היסטוריה של מחלת לב תועד קשר בין חשיפה אימהית לחסמי ביתא ובין הסיכון לסיבוכים סביב הלידה, כאשר Labetalol לווה בסיכון הנמוך ביותר ללידת תינוק קטן לגיל ההיריון, בעוד שהממצאים תומכים בהמלצה להימנע משימוש ב-Atenolol. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חסמי ביתא משמשות לעיתים קרובות בזמן הריון, בעיקר בנשים עם מחלת לב. תרופות אלו […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר תכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) הודיע על אישור Ustekinumab-ttwe (או Pyzchiva) כתכשיר ביוסימילאר שלישי של Ustekinumab (סטלרה) לטיפול במגוון מצבים דלקתיים. בנוסף, הסוכנות קבעה באופן זמני כי התרופה אינה שונה מהתכשיר המקורי וצעד זה יאפשר לרוקחים בארצות הברית להחליף את התכשיר הביוסימילאר בתכשיר המקור ללא תלות במרשם שניתן מהרופא. התכשיר Ustekinumab-ttwe, אנטגוניסט […]

  • הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    בהשוואה לחולים עם אבחנה של סרטן מעי גס ורקטום בגיל אופייני, באלו עם הופעה מוקדמת של המחלה הממארת לא תועד סיכון מוגבר למחלה מתקדמת ולכן אין צורך בבדיקות קולונוסקופיה תדירות יותר בהשוואה להמלצות בהנחיות הנוכחיות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות העלייה בהיארעות הופעה […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה