אונקולוגיה

מרשמים לתרופות המשפיעות על מערכת העצבים המרכזית ניתנות לעיתים קרובות מעבר להתוויות המאושרות (Arch Intern Med)

לעיתים קרובות, רופאים מטפלים נותנים מרשמים לתרופות, בעיקר תרופות המשפיעות על מערכת העצבים המרכזית, להתוויות שלא קיבלו את אישורי הרשויות, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Archives of Internal Medicine.

החוקרים מדווחים כי התרופות המשמשות בשכיחות הגבוהה ביותר מעבר להתוויות המאושרות כוללות נוגדי-פרכוסים, תרופות אנטי-פסיכוטיות ונוגדי-דיכאון. התופעה נפוצה יותר בנשים ובמטופלים בריאים יותר, בהשוואה לגברים או מטופלים חולים. תרופות ישנות יותר, אלו שאושרו לפני שנת 1981, לוו גם הן בשימוש נפוץ מעבר להתוויות, בהשוואה לתרופות שאושרו לאחר שנת 1995, ורופאים המעדיפים רפואה מבוססת-ראיות נוטים לרשום פחות תרופות מחוץ להתוויות.

במסגרת המחקר התבססו החוקרים על נתונים מהרשומות האלקטרוניות XXI Century מטעם Medical Office בקוויבק, להערכת השימוש מעבר להתוויות. במערכת זו, חייבים הרופאים לציין את ההתוויה לטיפול עבור כל תרופה הניתנת למטופלים. ההתוויה יכולה להיות כזו הכלולה בהתוויות המאושרות או מעבר להתוויות המקובלות, והרופאים יכולים לבחור אם לכתוב אם ההתוויה אינה רשומה, וכך יש קשר ישיר בין התרופה וההתוויה. למיטב ידיעתם, זהו המחקר הראשון שניצל את החובה לכלול את המידע החשוב הנ”ל.

המערכת מצויה בשימוש בקוויבק משנת 2005.

מהנתונים עולה כי סך כולל של 113 רופאים מטפלים רשמו 253,347 מרשמים אלקטרוניים לכ-50,000 מטופלים בגילאי 18-100 שנים, בתקופה שבין ינואר 2005 ועד דצמבר 2009.

החוקרים מצאו כי בסך הכל, השכיחות של שימוש מעבר להתוויות עמדה על 11%. מבין המרשמים שניתנו מחוץ להתוויות, ב-79% מקרים לא הייתה עדות מדעית משמעותית.

מתן מרשמים לטיפול מחוץ להתוויות היה שונה מאוד בין משפחות תרופות שונות. תרופות בעלות פעילות במערכת העצבים המרכזית היו הנפוצות ביותר לשימוש מחוץ להתוויות (26.3%). מבין התרופות בעלות השפעה על מערכת העצבים המרכזית שניתנו מחוץ להתוויות בשכיחות הגבוהה ביותר, מציינים החוקרים את נוגדי הפרכוסים (66.6%), תרופות אנטי-פסיכוטיות (43.8%) ונוגדי-דיכאון (33.4%).

תרופות ספציפיות שהיו נפוצות בשימוש מעבר להתוויות המאושרות כללו את Quinine Sulphate (99.5% מהמרשמים), לאחריה Gabapentin (99.2%), Clonazepam (96.2%), Amitriptyline Hydrochloride (93.7%), Trazodone Hydrochloride (92.6%) ו-Betahistine Dihydrochloride (91.5%).

תרופות נגד זיהומים היו השניות בשכיחותן (17.1%) ולאחריהן תרופות לטיפול באוזניים, באף ובגרון.

תרופות לטיפול בסוכרת (0-2%), תרופות להורדת רמות שומנים בדם (0-5%) ותרופות נגד מיגרנה (0%) היו בשימוש הכי פחות נפוץ להתוויות שאינן מאושרות.

מהמחקר עולה עוד כי נשים נטו לקבל יותר תרופות מחוץ להתוויות, בהשוואה לגברים (11.8% לעומת 9.7%), ככל הנראה מאחר שבנשים קיימת נטייה גבוהה יותר לטפל בבעיות דוגמת חרדה, כאב רגליים לילי ונדודי שינה, ומרשם לטיפול מחוץ להתוויות נפוץ יותר במצבים אלו. בנוסף, כאמור, בקרב רופאים שהעדיפו לנקוט בגישות רפואה מבוססת-ראיות נרשמה שכיחות נמוכה יותר של מתן מרשמים לטיפול מחוץ להתוויות המאושרות.

Arch Intern Med. Published online April 16, 2012

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    היסטוריה של הפלות חוזרות מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות דמנציה (Eur J Epidemiol)

    בנשים עם היסטוריה של הפלות חוזרות תועד סיכון מוגבר להתפתחות דמנציה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת European Journal of Epidemiology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי עוד ועוד עדויות מצביעות על הקשר בין היסטוריה פוריות ורביה, כולל גיל הופעת מחזור ווסת ראשון, ולדנות וגיל בעת הופעת מנופאוזה, ובין הסיכון להתפתחות דמנציה. עם זאת, אין […]

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    האם חרדה מעלה את הסיכון למחלת פרקינסון? (Br J Gen Pract)

    בחולים עם אבחנה של חרדה סיכון גבוה כפליים להתפתחות מחלת פרקינסון, בהשוואה לאלו ללא הפרעת חרדה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת British Journal of General Practice. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי חרדה הינה מאפיין ידוע של השלבים המוקדמים של מחלת פרקינסון, אך אין מידע אודות הסיכון העתידי למחלת פרקינסון באלו עם הופעה חדשה […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • היעילות והבטיחות של Donidalorsen כנגד אנגיואדמה תורשתית (N Engl J Med)

    היעילות והבטיחות של Donidalorsen כנגד אנגיואדמה תורשתית (N Engl J Med)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine עולות עדויות חדשות התומכות במתן Donidalorsen כטיפול מניעתי בחולים עם אנגיואדמה תורשתית לאחר שהוכח כי הטיפול התרופתי הפחית את שיעור התלקחויות המחלה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אנגיואדמה תורשתית הינה הפרעה נדירה, המתאפיינת באירועים חוזרים של נפיחות העלולה להיות מסכנת-חיים.  טיפול מונע ארוך-טווח עשוי […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה