אונקולוגיה

מערכות מרשם אלקטרוניות מפחיתות טעויות במתן טיפול תרופתי בבתי חולים (PloS Med.)

במאמר שפורסם בכתב העת PloS Medicine כותבים חוקרים כי השימוש בשתי מערכות אלקטרוניות מסחריות למרשם טיפול תרופתי הפחית משמעותית את שיעור הטעויות במתן מרשם רפואי, כולל טעויות חמורות, בשני בתי חולים באוסטרליה.

ברקע למחקר מסבירים המומחים כי משקיעים רבות בתחום מערכות מרשם אלקטרוניות (E-Prescribing) במדינות רבות. עם זאת, מחקרים מעטים בחנו את התועלת של מערכות אלו בהפחתת שיעור הטעויות במתן מרשם לטיפול והאינטראקציה בין המערכת והטעויות אינה מובנת-היטב, למרות חשש גובר באשר לטעויות חדשות הקשורות בשימוש במערכת.

במסגרת המחקר העריכו החוקרים את ההשפעה של שתי מערכות אלקטרוניות זמינות על הפחתת טעויות מרשם והעריכו את הנטייה להופעת טעויות מסוגים חדשים.

החוקרים בחנו את הטעויות הקליניות והפרוצדוראליות בשתי רשומות בשני בתי חולים בסידני, הן לפני והן אחרי הצגת המערכות. טעויות פרוצדוראליות כללו מתן הוראה לא-ברורה, לא-מלאה או בלתי-חוקית, וטעויות קליניות כללו מתן מרשם לתרופה שגויה או במינון שגוי.

בבית החולים הראשון, הוכנסה לשימוש המערכה במחלקה גריאטרית אחת. שלוש מחלקות אחרות שימשו כביקורות. בבית החולים השני, החוקרים השוו את שיעור הטעויות בשתי מחלקות (פסיכיאטריה וקרדיולוגיה), הן לפני והן לאחר הכנסת המערכת לשימוש.

הכנסת המערכת האלקטרונית לוותה בירידה משמעותית בשיעור הטעויות בשלוש המחלקות שלקחו חלק בקבוצת ההתערבות; שיעורי הטעויות במחלוקות ששימשו כביקורות לא השתנו משמעותית במהלך המחקר.

בבית החולים הראשון נרשמה ירידה בשיעור הטעויות מ-6.25 ל-2.12 (p<0.0001) לכל אשפוז לאחר השימוש במערכת האלקטרונית. תוצאות דומות תוארו בבית החולים השני, עם ירידה בשיעור הטעויות מ-3.62 ל-1.46 (p<0.0001) לכל אשפוז.

החוקרים מייחסים את הירידה בשיעור הטעויות בעיקר לירידה בטעויות פרוצדוראליות; באשר לטעויות קליניות, נרשמה ירידה מתונה בלבד.

עם זאת, החוקרים מדגישים כי לשימוש במערכות אלקטרוניות השפעה משמעותית על טעויות חמורות, שהוגדרו כטעויות שעשויות היו להוביל לתמותה. שיעור הטעויות החמורות ירד בכל המחלקות שלקחו חלק בהתערבות, מ-0.25 לאשפוז ל-0.14 לאשפוז (p=0.0002, ירידה של 44%).

מנגד, בקבוצת הביקורת נרשמה ירידה של 17% בשיעור הטעויות החמורות.

טעויות הקשורות במערכת (בחירת מינון שגוי מתוך תפריט נגלל) היו אחראיות ל-35% מהטעויות שתוארו במחלקות ההתערבות לאחר התחלת השימוש במערכות האלקטרוניות. החוקרים מוטרדים מהשיעור הגבוה של טעויות הקשורות בתפקוד המערכת, אך סבורים כי ניתן לתקן אותם ע”י התאמת המערכת ושיפור הדרכת המשתתפים.

PloS Med. Published online January 31, 2012

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אפשרויות טיפול תרופתי באלופציה אראטה (U.S. Pharmacist)

    אלופציה אראטה, הפרעת שיער אוטואימונית לא צלקתית, הינה בעלת שיעור היארעות של עד כ-2% במהלך החיים ועלולה להשפיע על תחומים פסיכולוגיים, רגשיים וחברתיים. יהונתן ניסן משתף את מאמר העוסק בהפרעה מה- U.S. Pharmacist, בהמלצתו של פרופ’ שוורצברג.

  • תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    תכשירים אנטי-פסיכוטיים מסוימים מלווים בסיכון מוגבר לדלקת ריאות (JAMA Psychiatry)

    טיפול במינון גבוה של תרופות אנטי-פסיכוטיות, בפרט Quetiapine, Clozapine ו-Olanzapine, מלווה בסיכון מוגבר לדלקת ריאות בחולים עם סכיזופרניה, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Psychiatry. טיפול מונותרפי בתכשירים עם עומס אנטי-כולינרגי גבוה גם מעלה את הסיכון לדלקת ריאות. החוקרים התבססו על מספר מאגרי נתונים ארציים ובחנו את הנתונים אודות חולים שטופלו בשל סכיזופרניה […]

  • הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון משפרת את תוחלת החיים בכל גיל (Am J Prev Med)

    הפסקת עישון בכל גיל מלווה בהארכת תוחלת החיים הצפויה, כאשר התועלת הרבה ביותר תוארה באלו שהפסיקו לעשן בגיל צעיר, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת American Journal of Preventive Medicine. החוקרים בחנו את ההשפעות המזיקות של עישון וההשפעה החיובית של הפסקת עישון על תוחלת החיים במבוגרים בגילאי 35-75 שנים. שיעורי התמותה הספציפיים לגיל לפי […]

  • תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    תוצאות מבטיחות לטיפול התחלתי משולש בחולים עם סוכרת מסוג 2 (Diabetes, Obesity and Metabolism)

    טיפול משולש הכולל מטפורמין, Dapagliflozin ו-Saxagliptin מהווה גישת טיפול יעילה ובטוחה לחולים עם סוכרת מסוג 2 שלא קיבלו טיפול תרופתי קודם, בהשוואה להגברת עצימות הטיפול, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Diabetes, Obesity and Metabolism. ההנחיות הנוכחיות ממליצות על טיפול משולב מוקדם להפחתת הסיכון לסיבוכי סוכרת ומניעת אינרציה קלינית בחולים עם סוכרת מסוג 2. […]

  • היעילות והבטיחות של Donidalorsen כנגד אנגיואדמה תורשתית (N Engl J Med)

    היעילות והבטיחות של Donidalorsen כנגד אנגיואדמה תורשתית (N Engl J Med)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת New England Journal of Medicine עולות עדויות חדשות התומכות במתן Donidalorsen כטיפול מניעתי בחולים עם אנגיואדמה תורשתית לאחר שהוכח כי הטיפול התרופתי הפחית את שיעור התלקחויות המחלה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אנגיואדמה תורשתית הינה הפרעה נדירה, המתאפיינת באירועים חוזרים של נפיחות העלולה להיות מסכנת-חיים.  טיפול מונע ארוך-טווח עשוי […]

  • טיפול ב-Pantoprazole מגן מפני דימום מדרכי עיכול עליונות בחולים תחת הנשמה פולשנית (N Engl J Med)

    טיפול ב-Pantoprazole מגן מפני דימום מדרכי עיכול עליונות בחולים תחת הנשמה פולשנית (N Engl J Med)

    במאמר שפורסם בכתב העת New England Journal of Medicine מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה כי בחולים תחת הנשמה פולשנית, טיפול ב- Pantoprazole הפחית משמעותית את הסיכון לדימום משמעותי קלינית מדרכי עיכול עליונות, ללא השפעה משמעותית על הסיכון לתמותה. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי לא ידוע אם טיפול במעכבי תעלות מימן מועיל או […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה