אונקולוגיה

האם יש מקום לניתוח בסרטן ערמונית בסיכון גבוה? (מתוך כנס ה- North Central Section of the American Urological Association)

מאת ד”ר מיכל איזנשטט

מתוצאות מחקר שהוצג בכנס ה- North Central Section of the American Urological Association, עולה כי כריתת ערמונית רדיקאלית צריכה להוות אפשרות טיפולית עבור גברים עם סרטן ערמונית בסיכון גבוה.

משך המעקב החציוני עבור גברים שטופלו באופן כירורגי עמד על 10.2 שנים, ועבור אלו שטופלו בהקרנות וטיפול הורמונאלי עמד על 6 שנים.

החוקרים מציינים כי ממצאיהם מראים כי ניתוח אינו מיועד עבור כל הגברים עם סרטן ערמונית בסיכון גבוה, אולם יש להתייחס אליו כאל אפשרות טיפולית מקובלת.

לדבריהם, יש ויכוח באשר לטיפול האופטימאלי במחלה בסיכון גבוה, יחד עם זאת, אפשרות של ניתוח אינה אהודה מאוד על הרופאים, אף לא על האורולוגים.

מומחים מסוימים טוענים מאידך כי קיימת אפשרות טיפולית מצוינת בצורת הקרנות בעלות עוצמה מותאמת של לפחות 7,800 ראד, יחד עם חסימה הורמונאלית במשך לפחות 18 חודשים.

הם מוסיפים כי גברים עם מחלה בסיכון גבוה אשר בוחרים לעבור ניתוח, עשויים להדגים שוליים נגועים במחלה ועל כן יזדקקו להקרנות בכל מקרה, ועל כן, אין המומחים רואים את ההיגיון בהוספת ניתוח לטיפולים בהקרנות.

מחלה בסיכון גבוה הוגדרה עפ”י קריטריוני ה- National Comprehensive Cancer Network: PSA (prostate-specific antigen) של 20 ומעלה, מדד גליסון בביופסיה בין 8 ל- 10, ודירוג קליני של T3 ומעלה.

המחקר הנוכחי כלל 1,238 גברים שעברו ניתוח, ו 344 גברים שטופלו בהקרנות יחד עם טיפול הורמונאלי.

מתוצאות המחקר עולה כי שיעורי השרידות הספציפית למחלה היו שווים עבור שתי קבוצות המחקר, אולם שיעורי השרידות הכללית היו שונים.

שיעור השרידות הכללית בקבוצת הניתוחים עמד על 77%, והיה משמעותית טוב יותר (P < .001) מקבוצת הטיפול בהקרנות ובעיכוב הורמונאלי (67%) או מקבוצת הטיפול בהקרנות בלבד (52%).

לדברי החוקרים, אלו שטופלו בהקרנות ובטיפולים הורמונאליים היו מועדים ב- 50% יותר למות בהשוואה לאלו שנותחו.  ממצא זה נותר בעינו גם לאחר תקנון לגיל המטופל, תחלואות נלוות ומאפיינים של הגידול.  תוצאות אלו מצביעות על כך שהשימוש בטיפול הורמונאלי בחולים המקבלים הקרנות עשוי להיות בעל השלכות בריאותיות משמעותיות.

המומחים, לעומת זאת, מציינים כי ההבדל בממצאים בין שתי הקבוצות טעון בשוני סובייקטיבי בין שתי הקבוצות שנצפה באופן תדיר בניתוחים רטרוספקטיביים דוגמת המחקר הנוכחי אלו שעוברים ניתוח הם בד”כ צעירים יותר, בריאים יותר וחזקים יותר, לעומת החלשים יותר שמטופלים בהקרנות.

המומחים מוסיפים כי אין עדות משכנעת לכך שעיכוב הורמונאלי מקצר חיים, כל עוד משקל המטופל ורמות הסוכר שלו נותרות מאוזנות.

לדברי המומחים יש צורך בבדיקות נוספות על מנת להעריך האם טיפול הורמונאלי הביא להבדלים בין שתי קבוצות המחקר.

המומחים מדגישים גם את יתרונות המחקר וביניהם גודל המדגם, בדיקה של חולים בסיכון גבוה ומשך מעקב ארוך יחסית.

מתוך כנס ה- North Central Section of the American Urological Association, שנערך בספטמבר 2010.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • החשיבות הפרוגנוסטית של כאבי עצמות בגברים עם סרטן ערמונית גרורתי (JAMA Netw Open)

    החשיבות הפרוגנוסטית של כאבי עצמות בגברים עם סרטן ערמונית גרורתי (JAMA Netw Open)

    בגברים עם סרטן ערמונית גרורתי ורגיש להורמונים עם כאב גרמי בעת האבחנה תועדו שיעורי הישרדות נמוכים יותר משמעותית, בהשוואה לאלו ללא כאבי עצמות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת JAMA Network Open. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי סרטן ערמונית לעיתים קרובות שולח גרורות לעצמות, עם התפתחות כאב וירידה באיכות החיים של החולים. בעוד שהקשר […]

  • טיפול ב-Durvalumab משפר הישרדות חולים עם סרטן שלפוחית שתן החודר לשריר (מתוך הודעת חברת אסטרה-זנקה)

    טיפול ב-Durvalumab משפר הישרדות חולים עם סרטן שלפוחית שתן החודר לשריר (מתוך הודעת חברת אסטרה-זנקה)

    השילוב של Durvalumab (אימפינזי) עם כימותרפיה הוביל לשיפור התוצאות לעומת טיפול כימותרפי קדם-ניתוחי בלבד בחולים עם סרטן שלפוחית שתן החודר לשריר, כך עולה מתוצאות מחקר NIAGARA, כפי שפורסם ע”י חברת התרופות. המומחים מסבירים כי Durvalumab הינו נוגדן חד-שבטי הנקשר ל-PD-L1. התכשיר מאושר לשימוש בארצות הברית למספר התוויות אונקולוגיות, כולל טיפול בחלק מהחולים עם סרטן ריאות, […]

  • תסמונת מטבולית מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות אבני כליות (J Clin Endocrinol Metab)

    תסמונת מטבולית מלווה בסיכון מוגבר להתפתחות אבני כליות (J Clin Endocrinol Metab)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism עולה כי תסמונת מטבולית הינה גורם סיכון משמעותי ובלתי-תלוי להתפתחות אבני כליות. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי בעוד שחלק מהמחקרים הצביעו על קשר בין תסמונת מטבולית ובין אבני כליות, איכות העדויות ממחקרים אלו משתנה מאוד ואין הערכה של הסיכון באוכלוסייה זו במסגרת מחקר […]

  • בדיקת שתן יכולה למנוע ביופסיות מיותרות של הערמונית

    בדיקת שתן יכולה למנוע ביופסיות מיותרות של הערמונית

    בדיקת שתן של 18 סמנים עשויה להיות רלוונטית יותר לאבחון סרטן הערמונית בדרגה גבוהה מאשר הבדיקות הקיימות. בכך ניתן למנוע הדמיה או בדיקות ביופסיה נוספות ב-35%-41% מהחולים. לכן, השימוש בבדיקות כאלה בחולים עם רמות PSA גבוהות עשוי להפחית את הסיכונים הפוטנציאליים הקשורים לבדיקת סרטן הערמונית תוך שמירה על היתרונות ארוכי הטווח שלה. עד כה, לגברים […]

  • תוצאות מבטיחות ל-Vibegron לטיפול בפעילות-יתר של שלפוחית השתן בגברים עם הגדלה שפירה של הערמונית (J Urology)

    תוצאות מבטיחות ל-Vibegron לטיפול בפעילות-יתר של שלפוחית השתן בגברים עם הגדלה שפירה של הערמונית (J Urology)

    מנתונים חדשים שהוצגו במהלך הכנס השנתי מטעם ה-American Urological Association ופורסמו בכתב העת The Journal of Urology עולה כי Vibegron () הוביל לשיפור בתסמיני פעילות-יתר של שלפוחית השתן ואיכות החיים הכוללת בגברים עם הגדלה שפירה של הערמונית. מדגם המחקר כלל 1,104 גברים בגילאי 45 שנים ומעלה שקיבלו טיפול בשל הגדלה שפירה של הערמונית וסבלו מתסמינים […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' רז: מתן טסטוסטרון וסרטן

    הטיפ השבועי עם פרופ' רז: מתן טסטוסטרון וסרטן

    הפעם הטיפ השבועי מתייחס לשאלה של מתן טסטוסטרון לחולי סרטן פרופ’ רז מתייחס לסקירה שעלתה באימד: טיפול בטסטוסטרון אינו מלווה בסיכון מוגבר לממאירות של הערמונית (JAMA Netw Open) לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • סוכנות התרופות האירופית ממליצה על תרופה חדשה לפעילות-יתר של שלפוחית השתן (מתוך הודעת ה-EMA)

    סוכנות התרופות האירופית ממליצה על תרופה חדשה לפעילות-יתר של שלפוחית השתן (מתוך הודעת ה-EMA)

    סוכנות התרופות האירופית (European Medicines Agency) המליצה על אישור שיווק התכשיר Obgemsa (Vibegron) לטיפול בתסמונת פעילות-יתר של שלפוחית השתן במבוגרים. תסמונת פעילות-יתר של שלפוחית השתן מתאפיינת בצורך פתאומי ועז למתן שתן, למרות שהשלפוחית עשויה להכיל כמות שתן קטנה בלבד, כמו גם עליה בתדירות מתן שתן ואי-נקיטת שתן עקב תכיפות. החומר הפעיל ב- Obgemsaהינו Vibegron, אגוניסט […]

  • מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול חדש כנגד סרטן שלפוחית שתן (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי אישר טיפול חדש כנגד סרטן שלפוחית שתן (מתוך הודעת ה-FDA)

    מנהל המזון והתרופות האמריקאי (Food and Drug Administration) אישור סופר-אגוניסט חדש של IL-15, Nogapendekin Alfa Inbakicept-Pmln (או Anktiva), בשילוב עם bacillus Calmette-Guerin (BCG) לטיפול במקרים מסוימים של ממאירות שלפוחית שתן שאינה חודרת לשכבת השריר ולא הגיבה לטיפול ב-BCG בלבד. באופן ספציפי, התרופה מאושרת לטיפול בחולים עם קרצינומה של שלפוחית שתן ממוקמת שאינה חודרת לשכבה השרירית […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה