אונקולוגיה

ישראל מול ה-OECD במדדי הבריאות המרכזיים: מקום טוב באמצע ? (מלבד יחס מיטות אשפוז ומכשירי MRI )

משרד הבריאות, פירסם היום לראשונה, לאור הצטרפות ישראל לארגון ה-OECD מסמך מיוחד אשר משווה את ישראל ל-30 מדינות הארגון במדדי בריאות שונים הנכונים לשנת 2007. את הפרסום הכינו ניר קידר וד”ר טוביה חורב מהאגף לכלכלה וביטוח בריאות במשרד.

להלן עיקרי הממצאים:

אוכלוסייה ומצב בריאות

·         אוכלוסיית ישראל הינה צעירה יותר ביחס למדינות ה-OECD. בישראל, אחוז הקשישים עומד על 9.8% לעומת ממוצע של 14.7% במדינות הארגון. לעומת זאת, אחוז התושבים מתחת לגיל 14 הוא השני בגובהו בקרב המדינות החברות בארגון ועומד על 28.4% לעומת ממוצע של 17.7% במדינות הארגון. חיבור שני הנתונים הללו וחישוב “יחס התלות” אשר מבטא את היחס שבין מספר התושבים מתחת לגיל 14 ומעל לגיל 65 לשאר התושבים (גילאי 15-64) הינו הגבוה ביותר בקרב המדינות החברות בארגון, ומבטא את הנטל המוטל על גילאי 15-64 בחברה הישראלית.

·         תוחלת החיים בישראל גבוהה מן הממוצע במדינות ה-OECD. תוחלת החיים הממוצעת של גבר ישראלי גבוהה בשנתיים וחצי בהשוואה לממוצע בקרב גברים במדינות ה-OECD (78.8 לעומת 76.2). בקרב נשים, הפער נמוך יותר ועומד על 0.7 שנה בלבד (82.5 לעומת 81.8).

·         שיעור תמותת התינוקות בישראל הינו מתחת לממוצע הקיים במדינות ה-OECDועמד בשנת 2007 על 4.1 מיתות לאלף לידות חי. שיעור זה הינו נמוך יותר מאשר בארה”ב, קנדה ובריטניה, אולם גבוה יותר מאשר בגרמניה וצרפת.

תשתיות פיזיות ואנושיות

·         מיטות אשפוז שיעור מיטות האשפוז הכללי בישראל הינו הנמוך ביותר במדינות ה-OECD, מלבד מקסיקו ועומד על 2 מיטות לאלף נפש, לעומת ממוצע של 3.8 במדינות ה-OECD.

·         שיעור מכשירי ה-MRI בישראל הינו הנמוך ביותר בקרב מדינות הארגון. עם זאת, לאור הקצאה ייעודית למטרה זו, במהלך שנת 2010 כמעט ויוכפל מספר מכשירי ה-MRI בישראל.

·         שיעור הרופאים לאלף נפש בישראל הינו גבוה ביחס לממוצע ה-OECD. עם זאת, חשוב לציין כי תחזיות משרד  הבריאות הן כי שיעור הרופאים בישראל ירד בשנים הקרובות אל מתחת לשיעור הממוצע במדינות ה-OECD, אשר נמצא בעלייה.

·         שיעור האחיות לאלף נפש בישראל הינו נמוך ביחס למדינות ה-OECD ונמצא במגמת ירידה מתמדת. שיעור האחיות בישראל עמד בשנת 2007 על 5.7 לעומת ממוצע של 9.6 במדינות ה-OECD.

·         שיעור רופאי השיניים בישראל הינו השני בגובהו במדינות הארגון ועומד על 1.08 רופאי שיניים לאלף נפש לעומת  ממוצע של 0.62 במדינות ה-OECD.

הוצאה לאומית לבריאות

·         ההוצאה הלאומית לבריאות בישראל כאחוז מהתמ”ג הינה נמוכה ביחס למדינות ה-OECDועומדת על 7.7% לעומת 9.0% במדינות הארגון.

·         אחוז ההוצאה הפרטית לבריאות הינו מן הגבוהים במדינות הארגון ועמד בשנת 2007 על 43% לעומת 27% בלבד במדינות הארגון.

  

ד”ר טוביה חורב, סמנכ”ל לכלכלה וביטוח בריאות, ציין כי: “החל מחודש יולי הקרוב, יפרסם ארגון ה-OECD את נתוני ישראל באופן שוטף, יחד עם נתוני שאר המדינות החברות בארגון. ההשוואה לשאר החברות בארגון מראה כי מצב הבריאות בישראל הינו טוב יותר מאשר הממוצע במדינות החברות בארגון, בעוד התשתיות המושקעות בבריאות, הן יחסית נמוכות יותר. עם זאת, ראויה לציון העובדה ששיעור המימון הציבורי במערכת הבריאות בישראל נמוך בהשוואה למקובל במדינות ה-OECD. שיעור גבוה של מימון פרטי במערכת בריאות עלול להשפיע לרעה על הנגישות של אוכלוסיות חלשות כלכלית לשירותי בריאות.

לעיון בגרפים המשווים פרמטרים מרכזיים של שוק הבריאות בישראל לעומת מדינות OECD

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה