אונקולוגיה

אנדוסקופיה עם שימוש בלייזר עשויה לשפר מעקב אחר חולים עם וושט ע”ש בארט (מתוך Gastrointestinal Endoscopy)

מאת ד”ר נגה ליפשיץ

מתוצאות מחקר שפורסם ב-9 באפריל 2010 ב-Gastrointestinal Endoscopy, עולה כי אנדוסקופיה בשיטת Probe-based Confocal Laser Endomicroscopy (pCLE) זיהתה נגעים טרום-ממאירים (intraepithelial neoplasia) ברמת דיוק גבוהה בחולים עם וושט ע”ש בארט.

החוקרים כותבים כי בשיטת pCLE ניתן לקבל תמונות ברזולוציה גבוהה מאוד של איזור מצומצם, ולכן יש לשלב את השיטה עם מערכת אנדוסקופית בעלת שדה ראיה רחב.

המחקר הנוכחי כלל 5 משתתפים הסובלים מוושט ע”ש בארט, שעברו אנדוסקופיה של הוושט תוך שימוש ב-pCLE. החוקרים הדגימו 40 אתרים בוושט של כל משתתף ונטלו ביופסיה מכל אתר. בשלב הבא הציגו החוקרים את התמונות ל-11 מומחים לאנדוסקופיה, מהם 4 מומחים עם ניסיון קודם ב-pCLE ו-7 מומחים עם ניסיון נרחב בשיטות אנדוסקופיה מתקדמות אחרות בחולים עם וושט ע”ש בארט. המומחים עברו הכשרה קצרה על מנת שיהיה ניתן להשוות את הפענוח שמסרו לתמונות ה-pCLE. למומחים ניתן סט תמונות שכלל 10 תמונות עם נגעים קדם-ממאירים ידועים ו-10 תמונות של וושט תקין, ולאחר מכן ניתן להם סט של 20 תמונות עם אבחנה לא ידועה.

מתוצאות המחקר עולה כי להערכת 11 המומחים נמצאה רגישות של 88% וסגוליות של 96% באבחנת או שלילת נגעים קדם ממאירים של הוושט בחולים עם וושט ע”ש בארט. החוקרים מדווחים כי ההסכמה הכוללת בין המומחים (interobserver agreement ) הייתה 86%, וההסכמה בין 4 המומחים עם ניסיון קודם ב-pCLE הייתה כמעט מלאה.

לאור התוצאות כותבים החוקרים כי השיטה עשויה להחליף את הגישה הקיימת, בה נוטלים ביופסיות אקראיות מהוושט. הם מציינים כי המומחים הדגימו פענוח ברמת דיוק גבוהה, ומדגישים כי הדבר התקבל לאחר הכשרה קצרה בלבד.

העלות הממוצעת של חלק ה-pCLE המתכלה עומדת על 400-500$ לשימוש, אך החוקרים מסבירים כי העלות עשויה להיות נמוכה יותר בפועל שכן השימוש בשיטה יוביל לצמצום מספר הביופסיות הנלקחות בכל בדיקה. הם מסכמים כי השיטה עשויה להיות משתלמת כלכלית בעיקר במצבים בהם נדרשת נטילה של ביופסיות רבות במהלך המעקב, דוגמת וושט ע”ש בארט ומחלת מעי דלקתית.

Gastrointest Endosc 2010.

לידיעה במדסקייפ

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    שלום לכולם וברוכים הבאים לעוד פרק של “טיפ מחדר הרופא”, הפעם נעסוק באחת מהמחלות החשובות והקשות לאבחון – סרטן המעי. פרופסור איתמר רז יחלוק איתנו מידע חדש ומרתק מתוך מאמר שהתפרסם ב-JAMA OPEN ממאי האחרון. נלמד על השיטות המתקדמות לאבחון מוקדם והדרכים לשיפור הסיכויים לטיפול מוצלח. לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד

    צליעה בילדים (Pediatr Rev) - והערות ד"ר אבי פנסקי, עורך אורתופדיה

    צליעה בילדים היא סיבה שכיחה לפנייה לחדרי מיון, והאבחנה המבדלת במקרים אלו רחבה למדי: הסיבה עשויה להיות מולדת, דלקתית, זיהומית, חבלתית, נאופלסטית ואידיופאתית. ד"ר פנסקי משתף מאמר מ-Pediatrics in Review הסוקר את שיטות האבחון השונות, ומוסיף מהערותיו.

  • צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    צריכת בשר אדום מעובד מלווה בעליה בסיכון לדמנציה (מתוך כנס ה-AAIC)

    בקרב מבוגרים הצורכים כשתי מנות שבועיות של בשר אדום מעובד תועדה עליה של 14% בסיכון לאבחנה של דמנציה, כמו גם הזדקנות קוגניטיבית מואצת, בהשוואה לאלו שצרכו פחות משלוש מנות בשר אדום מעובד בחודש, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו במהלך כנס ה-Alzheimer’s Association International Conference. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי ישנן עדויות סותרות באשר לקשר בין […]

  • השתלת כבד דוחה התקדמות גרורות לסרטן מעי גס ורקטום (JAMA Surgery)

    השתלת כבד דוחה התקדמות גרורות לסרטן מעי גס ורקטום (JAMA Surgery)

    השתלת כבד מלווה בשיפור הישרדות ללא-התקדמות מחלה בחולים נבחרים עם סרטן מעי גס ורקטום לא-נתיח עם פיזור כבד; עם זאת, ההשפעה על ההישרדות הכוללת ושיעורי ההישנות לא הייתה מובהקת סטטיסטית, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הצביעו על תוצאות מבטיחות בחולים נבחרים עם סרטן מעי גס […]

  • גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    גורמי סיכון להיצרות בהשקה לאחר ניתוח כריתת וושט (BMC Cancer)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת BMC Cancer עולה כי דלף מהשקה, מחלות לב וכלי דם וסוכרת הינם גורמי סיכון אפשריים להיצרות בהשקה של הוושט בחולים לאחר כריתת וושט. מטרת המחקר הנוכחי הייתה לבחון גורמי סיכון להיצרות בהשקה בחולים עם סרטן וושט לאחר כריתת וושט. היצרות בהשקה הינה הסיבוך ארוך הטווח הנפוץ ביותר בחולים לאחר […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה