אונקולוגיה

עדכונים לרגל חודש המודעות לסרטן המעי הגס (האגודה למלחמה בסרטן)

מירי זיו, מנכ”ל האגודה למלחמה בסרטן הכריזה היום, במסיבת עיתונאים, על פתיחת “חודש המודעות לסרטן המעי הגס 2010”, אשר יערך במהלך חודש מרץ בישראל, במקביל למדינות נוספות בעולם. מטרת החודש לעורר את המודעות למחלה ולאפשרויות למניעתה ולגילויה המוקדם.

האגודה תקיים החודש ימי עיון, תמשיך בהפצת המידע לציבור 24 שעות ביממה, ותצא במסע הסברה חדש, שמטרתו הנעה לפעולה של הציבור- לגילוי מוקדם ומניעה של המחלה.

בין הנושאים שהוצגו במסיבת העיתונאים:

·         ד”ר מיכה ברחנא, מנהל רישום הסרטן הלאומי במשרד הבריאות: באוכלוסיה היהודית: נמשכת מגמת הירידה בתחלואה בקרב נשים, אך חלה עליה בשיעורי התחלואה בקרב גברים. באוכלוסיה הערבית: יחד עם השינויים באורח החיים – נמשכת העליה המשמעותית בשיעורי התחלואה, אם כי שיעורי התחלואה בחברה הערבית עדיין נמוכים משיעורי התחלואה בכלל האוכלוסיה, בעיקר בקרב גברים.

מחקר חדש באוכלוסיית העולים מדינות חבר העמים, שעלו בשנות ה-90: הארעות גבוהה של סרטן המעי הגס בקרב עולים אלו. סביר להניח כי הגורמים לשיעורי הארעות גבוהים אלה נעוצים בהרגלי חיים ובתזונה שאפיינה אוכלוסיה זו עוד בטרם עלייתה, וייתכן שחלק עדיין שומר על הרגלים אלו.

נתוני כל האוכלוסיה בישראל: כ-3,400 חולים מאובחנים מדי שנה. כ-1,300 מתים ממנה. שיעור המאובחנים בשלב מוקדם של המחלה עולה באופן קל ובסך הכל נרשמת מגמת עליה מאז החלה התוכנית הלאומית לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס, ביוזמת האגודה למלחמה בסרטן ב- 2005 ומסע ההסברה שלה לציבור ב-2002. כרבע מהחולים מאובחנים בשלב ראשון של המחלה. גם מספר המאובחנים בשלב הממוקד נמצא בעליה.

לדו”ח המלא – נא להקליק כאן

·         סקר חדש שערכה האגודה למלחמה בסרטן: רוב הציבור יודע על קיום בדיקות לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס עליה בהשוואה ל-2007. גם מספר הנבדקים בפועל עולה, אך עדיין כשליש מהישראלים שיודעים על הבדיקה, אינם מבצעים אותה. הסיבות המובילות: “עצלות”, “סדר עדיפויות” אך גם פחד מקבלת תוצאות הבדיקה.

מירי זיו, מנכ”ל האגודה למלחמה בסרטן: “אנו מנסים למגר פחד זה בפעילות ההסברה שלנו. המסר לציבור הוא כי המחלה עלולה להיות קטלנית כאשר היא מתגלה בשלביה המאוחרים ויעידו על כך הנתונים: כ-4 ישראלים מתים בכל יום מהמחלה. אבל דווקא גילויה המוקדם הוא שמשנה את התמונה ומאפשר ריפוי בשיעורים גבוהים ביותר והוא קריטי להישרדות. יותר מכך, ניתן למנוע את המחלה, על ידי כריתת פוליפ עם נגעים קדם ממאירים. אני קוראת במקביל, למשרד הבריאות וקופות החולים להגביר את המאמצים להפעלת התוכנית הלאומית לגילוי מוקדם וניטורה ולציבור כולו הבדקו, והצילו את חייכם”. לכן המסר בתשדיר החדש : “אל תשחקו עם החיים שלכם. הגעתם לגיל 50? לכו להבדק. גילוי מוקדם מציל חיים”.

מירי זיו, הדגישה כי “במקביל לחשיבות הגילוי המוקדם, כדאי להזכיר את חשיבות מאזן האנרגיה – הרגלי תזונה נכונים וביצוע פעילות גופנית, כמונעי סרטן בכלל וסרטן המעי הגס בפרט. על פי ארגון הסרטן הבינלאומי 11% ממקרי סרטן המעי הגס קשורים בהשמנה. גם שתייה מרובה של אלכוהול נמצאה קשורה בעליה בסיכון לסרטן המעי הגס. פעילות גופנית יחד עם המנעות מהשמנה יכולים למנוע כ-30-40% ממחלות הסרטן”.

·         פרופ’ רנרט, מנהל התוכנית הלאומית לגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס דיווח כי בשנת 2009 עברו 373,781 בדיקת דם סמוי בצואה, ו-95,000 איש ביצעו בדיקת קולונוסקופיה. בסך הכל, כשליש מאוכלוסית היעד. למרבה הצער, עדיין רבים מאלו שביצעו בדיקת דם סמוי שנמצאה חיובית, אינם ממשיכים לקולונוסקופיה. שירותי בריאות כללית מדווחים כי דווקא במחוזות צפון ודרום היה שיעור ביצוע הבדיקות הגבוה ביותר (מצ”ב הודעה).

·         פרופ’ ירון ניב, יו”ר החוג למחלות ממאירות של דרכי העיכול באיגוד לגסטרואנטרולוגיה: בכנס שערך החוג לאחרונה (לכניסה לסיקור הכנס באתר החוג, לצוות רפואי בלבד – נא להקליק כאן) , בחסות האגודה למלחמה בסרטן, הוחלט על ניסוח הנחיות חדשות לקהילה הרפואית, כיצד למנוע התפתחות סרטן המעי הגס באוכלוסיה בסיכון גבוה. זאת בשל חוסר ההענות היחסי של אוכלוסיה בסיכון לעבור קולונוסקופיה, כמו גם של אנשים עם בדיקות חיוביות לדם סמוי. יש להטמיע את ההנחיות הקליניות על ידי רופאי משפחה על מנת שאנשים אלו יופנו לבדיקה מצילת חיים! במקביל, ממשיך המאמץ הרציף לשפר את איכות בדיקת הקולונוסקופיה, תוך הטמעת מדדי איכות הקשורים לאיכות ההכנה וטכניקת הבדיקה. חשוב לשפר את הבדיקה האבחנתית שתהיה שלמה ומהימנה ככל הניתן ולשפר את הטכניקה להסרת פוליפים על מנת שלא יחזרו בהסרה בלתי מושלמת.

בתחום זה נחתם גם שת”פ עם אוניברסיטת אוראגון, שמתווסף למסד נתונים יחד עם 73 מרכזים גדולים בארה”ב (פרוייקט CORI), ומאפשר יישור קו עם מדדי האיכות האמריקאים. יש לציין כי האגודה למלחמה בסרטן מסייעת מזה למעלה מעשור למכונים גסטרואנטרולוגים לפתח וליישם תוכניות לאיתור אוכלוסיות בסיכון גבוה, שעבורן כאמור, בדיקת הקולונוסקופיה כלולה בסל.

תוצאות שני מחקרים שבוצעו במרכז הרפואי “רבין” מצאו קשר בין וירוס JCV (פוליומה) לבין הסיכון לסרטן במעי הגס. תוצאות אלו תואמות למחקרים דומים שנערכו בעולם. במידה וממצאים אלו יאומתו בהמשך, ניתן יהיה לנסות חיסון כנגד וירוס, למניעת סרטן, בדומה לחיסון נגד וירוס הפפילומה, למניעת סרטן צוואר הרחם. (פירוט מלא בהודעה מצורפת).

במהלך חודש המודעות האגודה למלחמה בסרטן תערוך מסע הסברה חדש בכלי התקשורת האלקטרונים ובעיתונות הכתובה שיתמקד בחשיבות הגילוי המוקדם כמציל חיים. האגודה למלחמה בסרטן תשלח, ללא תשלום, לכל פונה לטלמידע שמספרו 1-800-599-995, חוברת מידע מעודכנת בנושא מניעה וגילוי מוקדם של סרטן המעי הגס . החוברת נכתבה על ידי מומחים בתחום ומופיעה בעברית, רוסית וערבית.

האגודה למלחמה בסרטן מקיימת ב-14.3 יום עיון, ללא תשלום, למאות חולים ובני משפחותיהם. במהלך יום העיון יוצגו יצירות של חולים. יום העיון באדיבות חברת רוש המפעילה את פרוייקט “רוש מושיטה יד לחולה”.

הערת מערכת: בימים אלה נערך גם סקר באי-מד מטעם החוג לממאירויות ועמותת “שמיר” המיועד לבחון עמדות ותפישות של רופאים לגבי בדיקות לאיבחון מוקדם של סרטן המעי הגס. בכתבה זו מתואר הרקע ליוזמה לסקר ובכתבה גם ראיון מוקלט עם פרופ’ ירון ניב. רופאי קהילה המעוניינים להשתתף בסקר – נא להקליק כאן. (לאחר מילוי השאלון תוכלו לראות את התפלגות התשובות של כלל משתתפי הסקר, עד כה ענו למעלה מ-100 רופאים).

0 תגובות

השאירו תגובה

רוצה להצטרף לדיון?
תרגישו חופשי לתרום!

כתיבת תגובה

מידע נוסף לעיונך

כתבות בנושאים דומים

  • השתלת כבד עשויה לשפר את הפרוגנוזה של חולים עם סרטן מעי גס ורקטום וגרורות לכבד (JAMA Surgery)

    השתלת כבד עשויה לשפר את הפרוגנוזה של חולים עם סרטן מעי גס ורקטום וגרורות לכבד (JAMA Surgery)

    בחולים לאחר השתלת כבד לעומת טיפול אלטרנטיבי בשל גרורות לכבד של סרטן מעי גס ורקטום תועדו שיעורי הישרדות כוללים ושיעורי הישרדות ללא-התקדמות גבוהים יותר, לצד שיעורי הישנות נמוכים יותר, כך מדווחים חוקרים במאמר חדש שפורסם בכתב העת JAMA Surgery. מחקר העוקבה כלל 95 חולים עם גרורות לא-נתיחות לכבד משנית לסרטן מעי גס ורקטום שהופנו להערכה […]

  • הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    הטיפ השבועי עם פרופ' איתמר רז: אבחון סרטן המעי

    שלום לכולם וברוכים הבאים לעוד פרק של “טיפ מחדר הרופא”, הפעם נעסוק באחת מהמחלות החשובות והקשות לאבחון – סרטן המעי. פרופסור איתמר רז יחלוק איתנו מידע חדש ומרתק מתוך מאמר שהתפרסם ב-JAMA OPEN ממאי האחרון. נלמד על השיטות המתקדמות לאבחון מוקדם והדרכים לשיפור הסיכויים לטיפול מוצלח. לכל הטיפים השבועיים  בחסות בלתי תלויה של חברת נובונורדיסק

  • השתלת כבד דוחה התקדמות גרורות לסרטן מעי גס ורקטום (JAMA Surgery)

    השתלת כבד דוחה התקדמות גרורות לסרטן מעי גס ורקטום (JAMA Surgery)

    השתלת כבד מלווה בשיפור הישרדות ללא-התקדמות מחלה בחולים נבחרים עם סרטן מעי גס ורקטום לא-נתיח עם פיזור כבד; עם זאת, ההשפעה על ההישרדות הכוללת ושיעורי ההישנות לא הייתה מובהקת סטטיסטית, כך עולה מנתונים שפורסמו בכתב העת JAMA Surgery. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים קודמים הצביעו על תוצאות מבטיחות בחולים נבחרים עם סרטן מעי גס […]

  • סוכרת מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום (Br J Cancer,)

    סוכרת מלווה בסיכון מוגבר לתמותה בחולים עם סרטן מעי גס ורקטום (Br J Cancer,)

    מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת British Journal of Cancer עולה כי אבחנה של סוכרת לפני אבחנת ממאירות מעי גס ורקטום מלווה בסיכון מוגבר לתמותה, בעיקר בשחורים לא-היספאנים ובחולים ממעמד סוציו-אקונומי נמוך. במסגרת המחקר ביקשו החוקרים לבחון את הקשר בין אבחנה של סוכרת ובין הסיכון לתמותה בקרב חולים עם אבחנה של סרטן מעי גס ורקטום […]

  • חשיבות איכות הכנת המעי על התוצאות ארוכות הטווח של בדיקות קולונוסקופיה (Am J Gastroenterol)

    חשיבות איכות הכנת המעי על התוצאות ארוכות הטווח של בדיקות קולונוסקופיה (Am J Gastroenterol)

    בקרב מטופלים עם הכנת מעי סבירה או גרועה תועדו שיעורי זיהוי אדנומות נמוכים יותר וסיכון גבוה יותר לתמותה עקב סרטן מעי גס לאחר בדיקת קולונוסקופיה, כך עולה מתוצאות מחקר חדש שפורסמו בכתב העת American Journal of Gastroenterology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי אין מחקרים רבים להערכת טיב הכנת המעי על תוצאות סרטן מעי גס ורקטום […]

  • האם לטיפול הורמונאלי חליפי השפעה על הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום? (Menopause)

    האם לטיפול הורמונאלי חליפי השפעה על הסיכון לסרטן מעי גס ורקטום? (Menopause)

    במאמר שפורסם בכתב העת Menopause מדווחים חוקרים על תוצאות מחקר חדש, מהן עולה סיכון מוגבר לסרטן מעי גס ורקטום בנשים תחת טיפול הורמונאלי חליפי, כאשר טיפול ב-Tibolone לווה בסיכון מוגבר משמעותית למחלה הממארת.  עם זאת, היקף העלייה בסיכון הוא קטן וככל הנראה חסר חשיבות קלינית. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי מחקרים רבים דיווחו כי טיפול […]

  • הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    הופעה מוקדמת של סרטן מעי גס ורקטום אינה מחייבת מעקב הדוק יותר (Clin Gastro & Hepatol)

    בהשוואה לחולים עם אבחנה של סרטן מעי גס ורקטום בגיל אופייני, באלו עם הופעה מוקדמת של המחלה הממארת לא תועד סיכון מוגבר למחלה מתקדמת ולכן אין צורך בבדיקות קולונוסקופיה תדירות יותר בהשוואה להמלצות בהנחיות הנוכחיות, כך עולה מנתונים חדשים שפורסמו בכתב העת Clinical Gastroenterology and Hepatology. ברקע למחקר מסבירים החוקרים כי למרות העלייה בהיארעות הופעה […]

  • הנציבות האירופית אישרה את Fruquintinib לטיפול בסרטן מעי גס ורקטום גרורתי (מתוך הודעת הנציבות האירופית)

    הנציבות האירופית אישרה את Fruquintinib לטיפול בסרטן מעי גס ורקטום גרורתי (מתוך הודעת הנציבות האירופית)

    הנציבות האירופית (European Commission) אישר את Fruquintinib כטיפול מונותרפי במבוגרים עם סרטן גרורתי של המעי הגס והרקטום. האישור מיועד לחולים לאחר טיפול סטנדרטי קודם, כולל טיפול כימותרפי המבוסס על Fluoropyrimidine, Oxaliplatin ו-Irinotecan, תכשירים המכוונים כנגד VEGF ותכשירים המכוונים כנגד EGFR, עם התקדמות או אי-סבילות לטיפול ב-Trifluridine-Tipiracil או Regorafenib. האישור הנוכחי התקבל בעקבות עמדה חיובית של […]

הנך גולש/ת באתר כאורח/ת.

במידה והנך מנוי את/ה מוזמן/ת לבצע כניסה מזוהה וליהנות מגישה לכל התכנים המיועדים למנויים
להמשך גלישה כאורח סגור חלון זה